Υπάρχουν κράτη εκεί έξω που έχουν επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα ονόματα που μπορείς ή δεν μπορείς να δώσεις στα βλαστάρια σου, το σήμα-κατατεθέν δηλαδή που θα τα συνοδεύει στο υπόλοιπο της ζωής τους.
Κι αν λάβουμε υπόψη τις απίστευτες υπερβολές στις οποίες φτάνουν συχνά-πυκνά οι ευφάνταστοι γονείς, πολύ καλά κάνουν!
Ο δημόσιος διάλογος για τις εν λόγω απαγορεύσεις καλά κρατεί, καθώς πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για καταπάτηση των γονεϊκών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που επίσης πολλοί διατείνονται ότι υπάρχουν γονείς που απλά δεν μπορείς να εμπιστευτείς για την ονοματοδοσία των τέκνων τους.
Δείτε τις παρακάτω ομολογουμένως περίεργες ιστορίες ονομάτων και ας κρίνει ο καθείς κατά συνείδηση…
«Γέφυρα» - Νορβηγία
Κι αν λάβουμε υπόψη τις απίστευτες υπερβολές στις οποίες φτάνουν συχνά-πυκνά οι ευφάνταστοι γονείς, πολύ καλά κάνουν!
Ο δημόσιος διάλογος για τις εν λόγω απαγορεύσεις καλά κρατεί, καθώς πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για καταπάτηση των γονεϊκών δικαιωμάτων, την ίδια στιγμή που επίσης πολλοί διατείνονται ότι υπάρχουν γονείς που απλά δεν μπορείς να εμπιστευτείς για την ονοματοδοσία των τέκνων τους.
Δείτε τις παρακάτω ομολογουμένως περίεργες ιστορίες ονομάτων και ας κρίνει ο καθείς κατά συνείδηση…
«Γέφυρα» - Νορβηγία
Ήταν το 1994 όταν η Νορβηγή Krisi Larsen έφερε στον κόσμο το 13ο της παιδί και αποφάσισε να του δώσει το όνομα που είχε δει στο αποκαλυπτικό όνειρό της: «Γέφυρα»! Όντας εβραϊκής καταγωγής, μετέφρασε τη λέξη στα εβραϊκά και σύντομα το όνομα του μωρού ήταν πανέτοιμο: «Γκέσερ». Οι κρατικές αρχές απέρριψαν όμως το ιδιαίτερο ονοματάκι και τον Φεβρουάριο του 1995 της διαμήνυσαν ότι έπρεπε να διαλέξει ένα όνομα για το 10 μηνών παιδί της από την εγκεκριμένη λίστα με τα επίσημα ονόματα της χώρας. Αν δεν άλλαζε μάλιστα τάχιστα το όνομα στο ληξιαρχείο, τότε την περίμενε τσουχτερό πρόστιμο ή δυο μερούλες στη «στενή». Τι έκανε η ηρωίδα μάνα; Προτίμησε να περάσει δυο μέρες στο κρατητήριο παρά να αποδεχθεί ότι είχε κάνει κάτι λάθος. Παρά το γεγονός ότι έχασε τη δικαστική μάχη και αναγκάστηκε τελικά να συμμορφωθεί με τις κρατικές υποδείξεις, η οικογένεια διατυμπάνισε το γεγονός ότι συνέχιζε να αποκαλεί χαϊδευτικά το μωρό «Γέφυρα»…
«Νουτέλα» - Γαλλία
Μέχρι το 1993, η Γαλλία διέθετε λίστα επίσημων ονομάτων από τα οποία μπορούσαν να επιλέξουν το αγαπημένο τους οι μελλοντικοί γονείς, επιβάλλοντας αυστηρούς περιορισμούς στο κατά τα άλλα χαρμόσυνο γεγονός. Μετά το 1993 όμως, οι γονείς ήταν πλέον ελεύθεροι να διαλέγουν το όνομα της απολύτου αρεσκείας τους, όταν και ξεκίνησαν οι υπερβολές. Στο στόχαστρο των δικαστικών αρχών μπήκε λοιπόν μια κόρη που οι καλοσυνάτοι γονείς την είχαν ονομάσει «Νουτέλα», με την ετυμηγορία να στρέφεται εναντίον τους καθώς οι δικαστές θεώρησαν πως η ζωή του κοριτσιού θα χαντακωνόταν από τις κοροϊδίες των συμμαθητών της. Οι γονείς δεν παρέστησαν στην ακροαματική διαδικασία κι έτσι οι δικαστές αφέθηκαν ελεύθεροι να διαλέξουν εκείνοι τη νέα ταυτότητα του παιδιού. Και το όνομα αυτής, «Έλα»!
«Παρασκευάς» - Ιταλία
Ποιος δεν αγαπά τις Παρασκευές; Οι Ιταλοί προφανώς, όταν έχουν να κάνουν με ονόματα παιδιών! Όταν ζευγάρι ονόμασε λοιπόν τον γιο τους «Παρασκευά» (Venerdi στα ιταλικά), έλκοντας έμπνευση από τον «Ροβινσώνα Κρούσο», το δικαστήριο κατέληξε ότι το στερεοτυπικό όνομα του γηγενή σκλάβου του Ροβινσώνα ενείχε ένα σωρό μειωτικές συνδηλώσεις και σχετιζόταν με «δουλοπρέπεια και κατωτερότητα». Οι γονείς αποδέχτηκαν μεν την ετυμηγορία, δήλωσαν όμως ότι θα συνεχίσουν να τον αποκαλούν έτσι, την ίδια στιγμή που για να μπουν στο μάτι του νόμου ονόμασαν την κόρη τους «Τετάρτη» (Mercoledi)!
«Σούπερμαν» - Σουηδία
Η Sara Leisten από το Γκέτεμποργκ ισχυρίστηκε ότι ο γιος της γεννήθηκε με το χέρι του προτεταμένο, κάνοντας όλους να αναφωνήσουν ότι έμοιαζε με τη χαρακτηριστική κίνηση του Σούπερμαν. Τι καλύτερο λοιπόν από το να του δώσουν το όνομα του εξωγήινου σουπερήρωα! Ο δικαστής δεν είχε ωστόσο την ίδια γνώμη, θεωρώντας ότι το «Σούπερμαν» (Staalman σε άπταιστα σουηδικά) παραπέμπει σε επίθετο(!) και όχι σε βαφτιστικό και ότι σε κάθε περίπτωση παραβίαζε τους νόμους της χώρας. Το θέμα έγινε εθνική υπόθεση καθώς την ώρα που το «Σούπερμαν» απαγορεύτηκε, ονόματα όπως «Ταρζάν» και «Μπάτμαν» πέρασαν χωρίς πρόβλημα. Η ασυνέπεια έφτασε μέχρι και το Κοινοβούλιο της Σουηδίας, όπου μερίδα βουλευτών κάλεσε σε αλλαγή του νόμου για τα αποδεκτά ονόματα…
«Η Ταλούλα Κάνει το Χούλα από τη Χαβάη» - Νέα Ζηλανδία
Γεννημένη το 1999 στη Νέα Ζηλανδία, η «Talula Does the Hula From Hawaii» ντρεπόταν ανέκαθεν για το όνομά της και κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει γι’ αυτό! Στην πραγματικότητα, δεν έλεγε ποτέ δημόσια το βαφτιστικό της και οι φίλοι της την ήξεραν απλά ως «K». Όταν ήταν 9 ετών, οι γονείς της χώρισαν και η ίδια πήγε στο δικαστήριο στο πλαίσιο της εκδίκασης του διαζυγίου. Ο δικαστής ανακάλυψε έντρομος τόσο το πραγματικό της όνομα (σωστή κακοποίηση δηλαδή) όσο και τον βαθμό στον οποίο το μισούσε το κορίτσι, κι έτσι της έδωσε επισήμως τη δυνατότητα να το αλλάξει, πριν μεμφθεί τους γονείς για την ανευθυνότητά τους. Το νέο της όνομα δεν έγινε μάλιστα γνωστό για να προστατευτεί η ζωή της, καθώς όπως καταλαβαίνουμε με τέτοιο όνομα έγινε σύντομα η αγαπημένη του τοπικού Τύπου! Κι αυτό δεν είναι το μόνο όνομα με το οποίο έχουν θέμα οι Νεοζηλανδοί…
Τα απαγορευμένα ονόματα της Νέας Ζηλανδίας
Το 2013, η Νέα Ζηλανδία δημοσίευσε έναν κατάλογο με όλα τα ονόματα που όφειλαν να απαγορευτούν διά ροπάλου. Τα περισσότερα προέρχονταν από γονείς που μπέρδεψαν προφανώς το γεγονός ότι έδιναν όνομα στο παιδί τους και δεν έψαχναν username για το ίντερνετ. Τι ονόματα απαγορεύτηκαν; Ένα ζευγάρι είχε ονομάσει το καμάρι τους «Μαφία Χωρίς Φόβο» (Mafia No Fear), ένα άλλο βλέποντας το πρώτο υπερηχογράφημα του εμβρύου στη μήτρα αναφώνησε ότι το πράγμα «είναι αληθινό», οπότε ονόμασε το μωρό «4Real»! Τέλος, για εντελώς άγνωστους λόγους, ένα άλλο ζευγάρι είχε αποκαλέσει το παιδί τους «Πρωκτικό Σεξ» (Anal)! Ακόμα πιο περίεργα ήταν όμως τα ονόματα που επετράπησαν τελικά με κρατική βούλα, όπως τα δίδυμα που πήραν το όνομα Benson και Hedges (από τη γνωστή καπνοβιομηχανία). Αλλά και τα «Βία» (Violence), «Στάση Λεωφορείου Αριθμός 16» (Number 16 Bus Shelter) και «Ταλούλα» φυσικά (χωρίς όμως το Χούλα και τη Χαβάη)…
Τα απαγορευμένα ονόματα του Μεξικού
Ήταν το 2014 όταν το μεξικανικό κρατίδιο της Σονόρα απαγόρευσε επισήμως τη χρήση 61 ονομάτων, όταν βρήκε στα δημοτολόγια τρελά και παλαβά βαφτιστικά. Όπως; «Ράμπο», «Ρόμποκοπ», ακόμα και «Facebook»! Άλλα άτυχα παιδιά είχαν εξίσου γελοία ονόματα, όπως «Λέιντι Ντι» (από την πριγκίπισσα Νταϊάνα), «Αρειανή» (Marciana), «Χουάν Καλσόν» και «Περιτομή» φυσικά. Τα κακόμοιρα τα παιδάκια μπόρεσαν μάλιστα να κρατήσουν τα απίστευτα ονόματά τους, τα οποία απαγορεύτηκαν απλώς από μελλοντική χρήση…
«Οσάμα μπιν Λάντεν» - Γερμανία/Τουρκία
Λιγότερο από έναν χρόνο μετά το διαβόητο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, ζευγάρι Τούρκων που ζούσαν στην Κολονία της Γερμανίας προσπάθησαν να βγάλουν τον γιο τους «Οσάμα μπιν Λάντεν». Το όνομα απαγορεύτηκε από τον αυστηρότατο νόμο του κρατιδίου που διατείνεται ότι το βαφτιστικό οφείλει να καθιστά σαφές αν πρόκειται για αγόρι ή κορίτσι και να μην είναι φυσικά προσβλητικό για κανέναν. Καταλαβαίνουμε ποιον κανόνα παραβίαζε το «Οσάμα μπιν Λάντεν»! Οι γερμανικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι το όνομα παρέμενε εξίσου απαγορευμένο και στη γενέτειρα του ζεύγους, την Τουρκία, κι έτσι δεν είχαν καμία τύχη να δώσουν στο βλαστάρι τους το όνομα του πλέον διαβόητου τρομοκράτη της σύγχρονης εποχής…
«Σαντάμ Χουσεΐν» - Βραζιλία
Υπάρχουν άνθρωποι που αρέσκονται να προκαλούν και πάντα βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά σε όρους πρόκλησης, ακόμα κι αν είναι να επιστρατεύσουν για τους σκοπούς τους το νεογέννητο παιδί τους. Κάτι που μας φέρνει λοιπόν στη Βραζιλία, εκεί που άπαιχτος πατέρας προσπάθησε να βγάλει τον γιο του «Σαντάμ Χουσεΐν» το 2001. Το δικαστήριο, παραθέτοντας ως λόγο την ευημερία και την ασφάλεια του παιδιού, παρενέβη και συμβούλευσε τον πατέρα να βρει ένα λιγότερο χουντικό και μοχθηρό όνομα για το καμάρι του. Ο τύπος δεν έβαλε ωστόσο μυαλό και εννιά χρόνια αργότερα επιχείρησε να δώσει το ίδιο όνομα σε άλλο του παιδί, για να συναντήσει για άλλη μια φορά την αντίθετη γνώμη των δικαστικών αρχών. Ό,τι κι αν κάνει όμως, Σαντάμ Χουσεΐν και Βραζιλία δεν πάνε μαζί…
Ναζιστικά ονόματα - ΗΠΑ
Αν υπήρχε φυλακή για γονείς, ο Χιθ Κάμπελ από το Νιου Τζέρσεϊ θα ήταν ο πρώτος τρόφιμος.
Κι αυτό γιατί ο τύπος και η πρώην σύζυγός του Ντέμπορα, λάτρεις του ναζισμού, ονόμασαν τον γιο τους «Αντόνιο Αδόλφο Χίτλερ Κάμπελ», αν και αργότερα απάλειψαν το «Αντόνιο» από το ναζιστικό μακρινάρι γιατί έμοιαζε λέει γελοίο! Όσο για την κόρη τους, αυτή πήρε το κομψό βαφτιστικό «Τζόις Λιν Αρία Φυλή Κάμπελ», ενώ η τρίτη αποτέλεσε φόρο τιμής στον Χάιμλερ Χίτλερ, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Χίνλερ Τζίνι Κάμπελ».
Τα καμώματα του ζεύγους έγιναν παγκόσμια είδηση το 2009, όταν ζαχαροπλάστης αρνήθηκε να γράψει το όνομα του γιου «Αδόλφος Χίτλερ» πάνω στην τούρτα γενεθλίων του.
Η Πρόνοια απομάκρυνε αμέσως τα παιδιά από τους ναζιστές γονείς και αυτοί χώρισαν λίγο αργότερα. Αυτό δεν σταμάτησε φυσικά τον ταγμένο φιλοναζιστή Χιθ από το να ξαναπαντρευτεί και να αποκτήσει νέα παιδιά, αν και πλέον ήταν πιο καλυμμένη η ναζιστική ονοματοδοσία του: ο γιος ονομάστηκε «Χονς Χάινριχ» (και πάλι ωδή στον Χίμλερ), ενώ η κόρη «Εύα Μπράουν»!
Αμφότερα τα παιδιά απομακρύνθηκαν και πάλι από την πνιγερή αγκαλιά του μίσους και ο Χιθ επιδόθηκε σε μια πολύχρονη δικαστική διαμάχη με την πολιτεία για να αποκτήσει την επιμέλεια των παιδιών. Κάθε φορά παρουσιαζόταν στο δικαστήριο με τη ναζιστική στολή του, την οποία ταίριαζε ασορτί με χιτλερικό μουστάκι και τατουάζ με τη σβάστικα στον λαιμό του. Για να μην τα πολυλέμε, ο Χιθ έχει αποκτήσει εννιά παιδιά και δεν έχει ούτε την επιμέλεια ούτε τη δυνατότητα να βλέπει κανένα τους. Συνεχίζει όμως δυνατά και ναζιστικά…
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου