Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΑΡΧΑΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ

Αρχαίο... όνομα αθάνατο ---
Αρχαίο πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα του ωραίου, του μεγάλου, του αληθινού και του... εθνικού προγράμματος, του επιχειρησιακού σχεδίου και της διοικητικής μεταρρύθμισης! Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία όχι μόνο εξακολουθεί να μεταγγίζει τις αξίες της στις νεότερες γενιές, αλλά επιπλέον ονοματοδοτεί κάθε είδους κρατική, αναπτυξιακή ή διοικητική, πρωτοβουλία.
Το όνομα του Προμηθέα χρησιμοποιήθηκε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 Το όνομα του Προμηθέα χρησιμοποιήθηκε στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 Τις τελευταίες δύο ημέρες την τιμητική του έχει ο Καλλικράτης, ο περίφημος αρχιτέκτονας της αρχαίας Ελλάδας. Οχι, όμως, για τη συμβολή του στη δημιουργία του Παρθενώνα, αλλά διότι έδωσε το όνομά του στο σχέδιο των αλλαγών του αυτοδιοικητικού χάρτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Αν και είναι άγνωστο -ακόμα- το γιατί οι ιθύνοντες αποφάσισαν να ονοματίσουν έτσι ένα διοικητικό σχεδίασμα, έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Καλλικράτης εργάστηκε στο μεγάλο έργο για τα Μακρά Τείχη με σκοπό την ένωση Αθήνας και Πειραιά ενώ, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, οι ναοί τους οποίους κατασκεύασε μαζί με τον Ικτίνο είναι φτιαγμένοι «σαν μια μικροκοσμική εικόνα του τέλειου σύμπαντος». Το πιάσατε το υπονοούμενο;
Τα ονόματα των αρχαίων ημών προγόνων, όμως, εμφανίζονται κάθε φορά που ακούμε για αλλαγές στις διοικητικές δομές, την εισαγωγή ενός συστήματος επεξεργασίας πληροφοριών ή την ψήφιση κάποιου νομοσχεδίου. Στρατιωτικές ασκήσεις παίρνουν το όνομα Μακεδόνα στρατηγού, επιχειρησιακά προγράμματα ορκίζονται στις προσωπικότητες μυθικών ηρώων, ενώ μέχρι και οι συρμοί του τραμ βαπτίζονται... φιλόσοφοι! Καλπάζουσα φαντασία, έλλειψη έμπνευσης ή μήπως για να πάρει αυτομάτως την αίγλη του ονόματος το κάθε σχεδίασμα;
Ενα έτερο όνομα από την αρχαιότητα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, κυρίως σε συζητήσεις μεταξύ... υπερχρεωμένων καταναλωτών.
Ο Τειρεσίας από μάντης με μυθικές ικανότητες μεταμορφώθηκε σε δυνάστη των αδυνάτων, παίρνοντας την άυλη μορφή ενός «τυφλού» τραπεζικού συστήματος καταχώρισης οικονομικών δεδομένων.
 Και ήταν μάλλον εύστοχη η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος, αφού, όπως ακριβώς ο μυθικός μάντης που του κληροδότησε τ' όνομά του, έτσι και το συγκεκριμένο σύστημα δεν ξεχωρίζει τις διαφορές του ενός από τον άλλο δανειστή, αλλά καταγράφει κάθε δεδομένο ώστε να το αξιοποιήσει στη συνέχεια.
Δύο μεγάλοι φιλόσοφοι της αρχαιότητας, ο Ηράκλειτος και ο Σωκράτης, που τόσο παιδεύουν τους μαθητές κάθε σχολικής βαθμίδας με τις ρήσεις και τ' αποφθέγματά τους, έδωσαν το όνομά τους σε ισάριθμα εκπαιδευτικά προγράμματα: ο μεν Ηράκλειτος σ' ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης διδακτορικών διατριβών και ο Σωκράτης στις γνωστές υποτροφίες «Erasmus-Socrates» με στόχο την κινητικότητα των φοιτητών μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το κατά κοινή ομολογία πιο άστοχο όνομα δόθηκε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Θερμικής Εισβολής (καύσωνας), που βαπτίστηκε «Φαέθων». Το σχέδιο αυτό αφορά την προστασία των πολιτών της Αθήνας εν όψει επικίνδυνων καιρικών φαινόμενων με τη δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων, την ενημέρωση των πολιτών και τη χορηγία εμφιαλωμένου νερού και καπέλων.
 Αγνωστος παραμένει ο νονός και εύλογα, γιατί μάλλον θα άκουγε της χρονιάς του για την ατυχή έμπνευση. Αλλωστε, το όνομα «Φαέθων» δεν προμηνύει τίποτα αισιόδοξο, παρά απερισκεψία και καταστροφή: Ο Φαέθων ήταν γιος του Ηλιου και μια μέρα ο πατέρας του τον άφησε να οδηγήσει το άρμα του. Αλλά, άπειρος καθώς ήταν, πρώτα οδήγησε πολύ ψηλά πάνω από τη Γη, τόσο που όλοι πάγωσαν και ύστερα πολύ κοντά της, καίγοντας τα χωράφια...
Με το όνομα του πλατωνικού φιλοσόφου Ξενοκράτη καλείται το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του 2003 για την αντιμετώπιση καταστροφικών φαινομένων. Αγνωστο παραμένει το γιατί επελέγη το όνομα του συγκεκριμένου φιλοσόφου. Ισως να επιχειρήθηκε μια σύνδεση με τον ακλόνητο χαρακτήρα του Ξενοκράτη -ο οποίος, λίαν εγκρατής και ηθικός, παρέμεινε ακλυδώνιστος όταν η εταίρα Φρύνη επιχείρησε να τον αποπλανήσει με τα κάλλη της...
Ιδιαιτέρως γνωστός, κυρίως στη νεολαία του ισχυρού φύλου, είναι ο Παρμενίων, στρατηγός της Μακεδονίας και ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Φιλίππου Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η στρατιωτική άσκηση που φέρει το όνομά του είναι η μεγαλύτερη άσκηση που εκτελείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή και των τριών όπλων (Στρατός, Ναυτικό, Αεροπορία).
Ο ίδιος ο Παρμενίων συμμετείχε σε πολλές μάχες, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του Μακεδονικού κράτους και, φυσικά, στην εκστρατεία του Αλέξανδρου για την κατάκτηση της Περσίας.
Το όνομα ενός μυθικού ήρωα, του Προμηθέα (ο οποίος θεωρήθηκε από κατοπινούς αρχαίους συγγραφείς ευεργέτης και προστάτης του ανθρώπου) έμελλε να συνδεθεί στενά με τη Νεότερη Ελληνική Ιστορία, καθώς χρησιμοποιήθηκε στο Πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 για την ανάληψη της πολιτικής εξουσίας και την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών. Το σχέδιο «Προμηθεύς» ήταν σχέδιο του ΝΑΤΟ για περιπτώσεις σοβαρών εσωτερικών διαταραχών και ακολούθησε την επίσημη δικαιολογία για μια υποθετική «κομμουνιστική εξέγερση».
Πιο πρόσφατα, ο Θησέας ονοματοδότησε το σχέδιο αναπτυξιακού προγραμματισμού για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο Πρωταγόρας έγινε «Σχέδιο Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» στο πλαίσιο της τοπικής πρωτοβουλίας για την Ανατολική Μακεδονία & τη Θράκη. «Ευρυδίκη» αποκαλείται το «Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την εκπαίδευση», που δημιουργήθηκε το 1980 με στόχο την παροχή πληροφοριών σχετικά με τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών μελών της Ε.Ε. και «Αμφιτρύων» το πρόγραμμα για τη φιλοξενία των συμμετεχόντων των Special Olympics του 2011.
Πέρα από τα προγράμματα και τα επιχειρησιακά σχέδια, όμως, ονόματα αρχαίων πήραν και... οι συρμοί του τραμ! «Πλάτων», «Θουκυδίδης», «Αισχύλος», «Αριστοφάνης» και «Αριστοτέλης» σηματοδοτούν τις πέντε διαφορετικές διαδρομές τις οποίες εξυπηρετεί το τροχιοδρομικό δίκτυο της πρωτεύουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails