Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Καταρρέει το σπίτι του Κωστής Παλαμάς

Καταρρέει το σπίτι που πέθανε ο Κωστής Παλαμάς
«Στο σπίτι αυτό πέθανε ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς στις 27 Φεβρουαρίου 1943» γράφει η ξεθωριασμένη μαρμάρινη πλάκα, στον τοίχο ενός ετοιμόρροπου οικήματος, στην οδό Περιάνδρου 5 στην Πλάκα. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα αθηναϊκής διώροφης κατοικίας του μεσοπολέμου, με εσωτερική αυλή και εξωτερική σκάλα που οδηγεί στα πάνω δωμάτια και στη μεγάλη βεράντα, με θέα την Ακρόπολη.
 
Εκεί όπου έζησε τα τελευταία οκτώ χρόνια της ζωής του (1935-1943), μαζί με τη σύζυγό του Μαρία και την κόρη τους Ναυσικά, ο Κωστής Παλαμάς. Από εκεί χιλιάδες Αθηναίων τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, με την κηδεία του να εξελίσσεται σε μια τεράστια αντιστασιακή εκδήλωση κατά της ναζιστικής κατοχής.
Το σπίτι του Κωστή Παλαμά, το οποίο έχει κηρυχθεί διατηρητέο από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, κινδύνευσε το 2011 να βγει στο σφυρί λόγω χρεών της ιδιοκτήτριας η οποία την τελευταία στιγμή κατάφερε να προχωρήσει σε ρύθμιση με την τράπεζα και έτσι να ματαιωθεί. Ο πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, με τιμή εκκίνησης το ποσό των 1.066.000 ευρώ.
Το 2011 ομάδα νεαρών που κινούνταν στον εθνικιστικό χώρο, είχε προχωρήσει σε κατάληψη του κτιρίου με στόχο να διασωθεί και να αναδειχθεί. Η ιδιοκτήτρια τότε, είχε καλέσει την αστυνομία που τελικά απομάκρυνε τους καταληψίες και η ίδια «σφράγισε» με σιδεριές την κεντρική πόρτα και τα παράθυρα του ισογείου και από τότε έως σήμερα δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Επανειλημμένα το Ίδρυμα Κωστής Παλαμάς έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς και σε άλλους φορείς, τράπεζες και ιδρύματα, ζητώντας να παρέμβουν ώστε να σωθεί το κτίριο και να περιέλθει είτε στο κράτος, είτε σε κάποιο πολιτιστικό φορέα για να μετατραπεί σε Κέντρο Παλαμικών Μελετών.
Ο Κωστής Παλαμάς είναι ένα από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Ήταν επίσης, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 -το σπίτι που γεννήθηκε στην αχαϊκή πρωτεύουσα έχει αναπαλαιωθεί πρόσφατα για να μετατραπεί σε μουσείο- και πέθανε στην Αθήνα στις 27 Φεβρουαρίου 1943.
 
 
 -  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails