Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

O παγκόσμιος χάρτης του χρέους


Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη του χρέους - Ο πρωταθλητής που δεν περιμένατε!--------- Στο χάρτη που σας παρουσιάζουμε από το HowMutch.net μπορούμε να δούμε με μια ματιά το χρέος κάθε χώρας σε σχέση με το ΑΕΠ της. Στον Άτλαντα αυτό παρουσιάζονται όλα τα... προβληματικά παιδιά του καπιταλισμού, ενώ σε περίοπτη θέση βρίσκονται και χώρες... υπεράνω κάθε υποψίας.---
Και για όσους βιαστούν να ρίξουν το ανάθεμα στη χώρα μας, ας σκύψουν λίγο πιο κοντά στην οθόνη τους και να στρέψουν το μάτι προς την Άπω Ανατολή. Εκεί, η Ιαπωνία, μαζί με χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου είναι και η χώρα του... Mεσουρανούντος Χρέους, με το ποσοστό των δανεικών επί του ΑΕΠ να βρίσκεται στο ασύλληπτο 230%.
Μπροστά στην Ιαπωνία, και τα απόλυτα μεγέθη της οικονομίας της, η Ελλάδα είναι μία μικρή κουκκίδα στον χάρτη του χρέους. Με χρέος στο 177% (με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας) είμαστε στην δεύτερη θέση, χωρίς βεβαίως σύγκριση σε ότι αφορά το ύψος του χρέους ως καθαρό ποσό. 
Από εκεί και πέρα παρελαύνουν διάφορα ατίθασα παιδιά του νεοκαπιταλισμού των τελευταίων δεκαετιών, με τον Λίβανο στο 134%, την «ούνα φάτσα ούνα ράτσα» Ιταλία στο 132,10%, την Πορτογαλία στο 130%, την Τζαμάϊκα στο 132%, την Ιρλανδία στο 109%, τις («κόβω-δολάριο-όποτε-θέλω») ΗΠΑ στο 103% κ.λπ. 
Όπως και σε κάθε χάρτη, ο διάβολος κρύβεται στα μικρά γραμματάκια και στα πινακάκια που επισυνάπτονται. Έτσι και σ' αυτήν την περίπτωση, ένα μικρό κουτάκι στα δεξιά, μας δείχνει ποιες χώρες προβλέπεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη και ποιες ύφεση τα επόμενα χρόνια.
Και από τις χώρες που αναφέραμε, όλες -με εξαίρεση τον Λίβανο- οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες (ιδίως για την Ελλάδα). Κάτι που σημαίνει ότι αυτός ο χάρτης θα αλλάξει προς το χειρότερο για την χώρα μας. Ιδίως καθώς είμαστε οι μόνοι από τους μεγάλους «μπαταχτζήδες» αυτού του κόσμου που δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές και να βελτιώσουμε την θέση μας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι χώρες με τη μικρότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Νιγηρία, τα Εμιράτα και η Ρωσία), οι οποίες όλως τυχαίως έχουν παραγωγή πετρελαίου, και έτσι μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία τους με σχετικά εύκολο τρόπο (αν δεν είχε πέσει και η τιμή του...).
Όσο για τις ΗΠΑ, με χρέος που πλησιάζει τα 18,4 τρισεκατομμύρια δολάρια (και ανεβαίνει...), η παρουσίαση ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό δεν είναι ενθαρρυντικό δείγμα. Μάλιστα τα ελλείμματα της κεντρικής κυβέρνησης είναι αρκετά μεγαλύτερα τώρα (σε σχέση με το ΑΕΠ) απ' ότι ήταν κατά την διάρκεια του Πρώτου και Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και στην Μάχη της Κορέας. 
Όσο για ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο του χάρτη, είναι η... θρησκευτική (για την ακρίβεια, δογματική) διάταξη των χωρών με τα μεγάλα χρέη. Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, οι χώρες με έντονο το προτεσταντικό στοιχείο, είναι αυτές με τα μικρότερα ή τα πιο ελεγχόμενα δημόσια χρέη. Ακόμα και η Ισλανδία, τελικά κατάφερε να βγει από την μεγάλη κρίση, έχοντας ως μπούσουλα (σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις) την ιδιαίτερη θέση που έχει το προτεσταντικό στοιχείο στην πολιτική ζωή της χώρας. 
Όσο για την Ελλάδα, μπορεί να μην φταίει το Δόγμα, ούτε το filioque. Aλλά ο Θεός να βάλει το χέρι του έτσι ή αλλιώς...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails