Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ -ΑΚΗΣ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ

-ΑΚΗΣ .Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΤΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.---
Τα εις -άκης είναι τα παλαιότερα από τα επώνυμα με τις τυπικές μανιάτικες καταλήξεις. Τα συναντάμε ήδη σε διάφορα έγγραφα που έχουν φτάσει ως εμάς και χρονολογούνται απ' το 1600 και εξής.
Τα ανωτέρω επώνυμα είχαν αρχικώς υποκοριστική σημασία, που αργότερα εξελίχθηκε σε πατρωνυμική.
Ο σχηματισμός τους έπαψε, καθώς φαίνεται, οριστικά γύρω στα 1800, οπότε τα επώνυμα αυτά αντικαταστάθηκαν από εκείνα που έχουν καταλήξεις -έας και -άκος, τα γνωστά τυπικά μανιάτικα.
Τα επώνυμα με τις καταλήξεις σε -άκης διατηρούνται μέχρι τελευταία στη μανιάτικη αποικία της Κορσικής, γιατί η ιστορική μοίρα των Μανιατών αυτών υπήρξε διαφορετική.
Γνωρίζουμε βέβαια ότι τα επώνυμα σε -άκης επιχωριάζουν σήμερα κυρίως στην Κρήτη.
Αυτός είναι ένας λόγος, που μερικοί Μανιάτες, όχι λόγιοι ασφαλώς, πιστεύουν ότι όσοι έχουν τέτοια επώνυμα, κατάγονται από το ανωτέρω νησί.
Φαίνεται ότι πολλοί οδηγήθηκαν σ' αυτή την εσφαλμένη αντίληψη, επειδή τα ονόματα αυτά έπαψαν να σχηματίζονται κατά τη νεώτερη περίοδο. Άλλος λόγος που προκαλεί τη σύγχυση είναι ότι και οι Μανιάτες παλαιότερα φορούσαν βράκες.
Οπωσδήποτε πρέπει να εγκαταστάθηκαν Κρητικοί στη Μάνη καθώς και Μανιάτες στην Κρήτη, αλλά υστερότερα, ιδιαίτερα στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές, όπως τα 1669 (υποταγή της Κρήτης στους Τούρκους), καθώς και στα 1715 (ανακατάληψη της Πελοποννήσου από τους Τούρκους) και 1770 (μετά τα Ορλωφικά).Συνεπως, τα επώνυμα αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τα παλαιότερα μανιάτικα, που υπήρχαν, όπως είδαμε, πριν από το 1600.
Συνάγεται, εξάλλου, με βάση τη μελέτη των παλαιότερων κρητικών εγγράφων, ότι ονόματα σε -άκης ουσιαστικά δεν συναντώνται στην Κρήτη πριν από το 1700. Απ' αυτό πρέπει να δεχτούμε ότι είναι πιθανότερη η μανιάτικη επίδραση στο σχηματισμό των κρητικών επωνύμων.
Ο λόγος της υπάρξεως των ανωτέρω επωνύμων στη Μάνη οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχονται από ένα παλαιό βυζαντινό πολιτιστικό στρώμα.
Τα παλαιότερα αυτά ονόματα είχαν αρχική κατάληξη σε -άκιος (πρβλ. Σταυράκιος, Ισαάκιος), που μετέπεσε σε -άκης.
Αυτά διατηρήθηκαν στην Κρήτη, ενώ στη Μάνη μετά το 1800 αντικαταστάθηκαν από τα επώνυμα σε -έας και -άκος. Όπως ήδη αναφέραμε, τα επώνυμα σε -άκης είναι τα παλαιότερα.
Τα επώνυμα σε -άκης δεν συναντώνται σε μιαν ορισμένη περιοχή της Μάνης, αλλά σε όλη την έκτασή της.

36 σχόλια:

  1. χωρις σωβινισμο σας λεγω οτι:

    1)δεν λαμβανετε υποψιν σας τις εξοδους των κρητικων (λογω επαναστασεων ακομη και επι βενετοκρατιας)στα νησια και τη νοτια πελ/σο

    2)η μανη ηταν το 1/30 της κρητης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα αυτό που λες δεν ισχύει διότι οι μανιάτες ήταν εξόριστοι από την Κρήτη λόγω βεντέτας το ίδιο και τα Δωδεκάνησα για αυτό και έχουν παρόμοια ήθη και έθιμα με μας όχι φυσικά στον ίδιο βαθμό με την Κρήτη που η παράδοση μεγαλώνει δεν χάνεται!! Όπως για παράδειγμα τον ξεσηκωμό κατά των τούρκων την έκανε ο Δασκαλογιάννης το 1779 από την Ανοπωλη τον Σφακίων αλλά αυτό δεν το γράφει κανένα βιβλίο της ιστορίας μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όντως! Ευρεία χρήση της κατάληξης -άκης θα σημειωθεί για πρώτη φορά κατά τους 15ο -17ο αι στη Λακωνία, π.χ Γρηγοράκης, Δαβάκης, Καπετανάκης, Τζανετάκης (<-- μικρός Τζανέτος <-- μικρός Τζανής ή Ζανής = δημοφιλής φραγκογενής εκδοχή του Γιάννης, εκ του Jean) και Τρουπάκης, απ' όπου θα διαδοθεί με αργό ρυθμό και στην Κρήτη, όπου καταγράφονται ονομαστά παραδείγματα, πριν κατακτήσουν οι Τούρκοι το νησί, και πριν οι Μανιάτες το γυρίσουν σε -άκος...
    http://sites.google.com/site/romeandromania/hellenism/akis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τελευταιο διαστημα εχω μπει κανα δυο φορες στο συγκεκριμενο σαιτ και αυτο που βλεπω ειναι οτι γραφετε τεραστιες ανακριβειες ειδικα ως προς τα κρητικα επωνυμα χωρις εμπεριστατωμενες ερευνες με αποτελεσμα την παραπληροφορηση του κοσμου αν σας ενδιαφερουν τα αληθινα και πραγματικα στοιχεια μπορειτε να επισκεφθειτε τη βικελαια βιβλιοθηκη στα νεοτεριανα εγγραφα και να δειτε πλυθος επωνυμων σε ακης πολυ πριν το 1500 στην κρητη(σας στελνω στην πηγη αμεσως).Επομενο στοιχειο ειναι οτι ενα νησι με πλυθησμο τοτε ανω των 500.000 αδυνατον να επηρεασθει απο μερικα ατομα αν υποθεσουμε το μεγεθος της μανης σαν νυχακι στο τελος της πελλοπονησου.Τωρα αν θελετε παλι να μιλησουμε με στοιχεια υπαρχουν αρκετα χωρια της κρητης που η κατα τη διαρκεια της τουρκοκρατιας η σε διαφορες βεντετες υπαρχουν μαρτυριες και καταγραφες απο διαφορες οικογενειες για φυγη αντρων στην μανη μεχρι και το τελος της κρητικης επαναστασης(γνωστες απο αυτες η οικογενεια καλλεργηδων απο τις γωνιες,στρατηγακηδων στα σφακια,μανιουδακηδων στον ζαρο αλλα και πολλες αλλες).Δεν ειναι τυχαιο το κεφαλομαντηλο που θυμουνται παλια οι μανιατες να το φορανε καπιοι αλλα να γνωριζουν και μερικοι γεροι επισης στην μανη τον ερωτοκριτο απ εξω.Δεν ισχυει λοιπον κατι τετοιο και θα σας παρακαλουσα να γραφετε οτι γραφετε παντα αναφερομενοι ως κατα τη δικια σας αποψη σε κατι τετοιο αφου δεν υπαρχει εμπεριστατωμενη επιστημονικη ερευνα.Ελπιζω να δημοσιευθει το παρων. Παντα Φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου καταρχάς να τα πιάσουμε ένα ένα λες για ανακρίβειες,τα επίθετα των Μανιατών αρχικά ήταν σε άκης στην Κρήτη ήρθαν τα επίθετα από τους Τούρκους,για παράδειγμα ελάχιστοι έχουν κατάληξη σε άκης στα Σφακιά που πάτησαν πολύ αργά το πόδι τους οι Τούρκοι και δεν έχουν όλοι Κρητικοί την κατάληξη αυτή λ.χ Ξυλούρης,Βρέντζος,Σκουλάς,Κονταρός,Καλλέργης,τι;; αυτοί δεν ήσαν Κρητικοί;;άπλά δεν τους είχαν καταγράψει οι Τούρκοι στα αρχεία τους οπότε διατήρησαν τα αυθεντικά επίθετα όλα τα άκης προσθέθηκαν από τους Τούρκους,να θυμίσω ότι το νησί σας το κατέλαβαν ολόκληρο οι Τούρκοι και πάρα πολλοί Κρητικοί κατέφυγαν Στην Πελοπόννησο .χ Αργολίδα (Τολό)Μεσσηνία,Ελάχιστοι στην Αρκαδία,στην Αχαΐα και ιδιαίτερα στην Λακωνία διότι υπήρχε ασφάλεια ,Δεν γνωρίζω κανέναν Παλιό Μανιάτη που φορούσε στην Μάνη κεφαλομάντηλο ούτε είναι αποδεδειγμένο οι Πελοποννήσιοι ήσαν Περήφανοι και ιδιαίτερα οι Μανιάτες για να αλλάξουν τα επώνυμα τους και να προσκολήσουν την κατάληξη σε άκης από τους Κρήτες, αυτό είναι ανακρίβεια όπως και τον ότι ήξεραν τον ερωτόκριτο,Αν θές επίσης αποδείξεις για τους Κρητικούς ψάξε να δείς το Dna των Κρητικών σύμφωναμε τον γενετιστή Κύριο Τριανταφυλλίδη όπου το 20% των Κρητικών που ζούν στην Κρήτη σήμερα και στα χωριά έχει Dna ίδιο με την Πελοπόννησο, Θα σου θυμίσω επίσης ότι οι Σφακιανοί είναι Απόγονοι Δωριέων 4 Βασιλείς Σπαρτιάτες έχασαν ένα πόλεμο και κατέφυγαν στην περιοχή των Σφακίων από εκεί έσφαξαν όλους τους Ετεοκρήτες και με τις γυναίκες τους εγκαταστάθηκαν στ Σφακιά εξού και τα διαφορετικά χαρακτηριστικά των Σφακιανών με τους υπόλοιπους Κρήτες,είναι άσπροι,σε αντίθεση με τους υπόλοιπους Κρήτες που είναι μελαμψοί οι βεντέτες υπήρχαν στα Σφακιά Κυρίως όπως και στην Μάνη ,επίσης το 1866 οι μανιάτες ελευθέρωσαν όπως προείπε κάποιος ποιο πάνω την Μάνη και ιδιαίτερα την περιοχή των Χανίων με αρχηγό τον Πετροπουλάκη,οπότε φίλε μου δεν στηρίζονται αυτά που λές ότι οι Μανιάτες πήραν το άκης από τους Κρήτες,Στους Κρήτες αποδόθηκε από τους Τούρκους μιας και ήταν Τουρκοκρατούμενη η Κρήτη!Ευχαριστώ!

      Διαγραφή
  6. βλεπω λοιπον οτι δεν αναρτονται ολα τα σχολια αφου δεν περιεχουν υβριστικο χαρακτηρα και δεν προσβαλουν κανεναν...μαλλον δεν αρεσει στο σαιτ η αληθεια και οι αναφορες με στοιχεια...θα το ξανα αναρτησω για δευτερη φορα μπας και εγινε καποιο λαθος ας πουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το τελευταιο διαστημα εχω μπει κανα δυο φορες στο συγκεκριμενο σαιτ και αυτο που βλεπω ειναι οτι γραφετε τεραστιες ανακριβειες ειδικα ως προς τα κρητικα επωνυμα χωρις εμπεριστατωμενες ερευνες με αποτελεσμα την παραπληροφορηση του κοσμου αν σας ενδιαφερουν τα αληθινα και πραγματικα στοιχεια μπορειτε να επισκεφθειτε τη βικελαια βιβλιοθηκη στα νεοτεριανα εγγραφα και να δειτε πλυθος επωνυμων σε ακης πολυ πριν το 1500 στην κρητη(σας στελνω στην πηγη αμεσως).Επομενο στοιχειο ειναι οτι ενα νησι με πλυθησμο τοτε ανω των 500.000 αδυνατον να επηρεασθει απο μερικα ατομα αν υποθεσουμε το μεγεθος της μανης σαν νυχακι στο τελος της πελλοπονησου.Τωρα αν θελετε παλι να μιλησουμε με στοιχεια υπαρχουν αρκετα χωρια της κρητης που η κατα τη διαρκεια της τουρκοκρατιας η σε διαφορες βεντετες υπαρχουν μαρτυριες και καταγραφες απο διαφορες οικογενειες για φυγη αντρων στην μανη μεχρι και το τελος της κρητικης επαναστασης(γνωστες απο αυτες η οικογενεια καλλεργηδων απο τις γωνιες,στρατηγακηδων στα σφακια,μανιουδακηδων στον ζαρο αλλα και πολλες αλλες).Δεν ειναι τυχαιο το κεφαλομαντηλο που θυμουνται παλια οι μανιατες να το φορανε καπιοι αλλα να γνωριζουν και μερικοι γεροι επισης στην μανη τον ερωτοκριτο απ εξω.Δεν ισχυει λοιπον κατι τετοιο και θα σας παρακαλουσα να γραφετε οτι γραφετε παντα αναφερομενοι ως κατα τη δικια σας αποψη σε κατι τετοιο αφου δεν υπαρχει εμπεριστατωμενη επιστημονικη ερευνα.Ελπιζω να δημοσιευθει το παρων. Παντα Φιλικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου λες ανακρίβειες κανένας στη Μάνη δεν φορούσε κεφάλομάντηλο και κανένας δεν γνώριζε τον ερωτοκριτο,οι Κρητικοί σύμφωνα με έρευνα του Γενετιστή Τριανταφυλκιδη έχουν το 20% DNA απο την Πελοπόννησο,οι σφακιανοι επίσης είναι απόγονοι Σπαρτιατών εξού και διαφορετικά χαρακτηριστικά απο τους υπόλοιπους Κρητες εξού και οι Βεντέτες που υπήρχαν γενικά σε όλη την Πελοπόννησο,Μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και επίσης μεγάλο ποσοστό Κρητικών κατέφυγαν στην Πελοποννησο γιατί η Κρήτη είχε καταληφθεί ολόκληρη απο τους Τούρκους ενώ η Πελοπόννησος και ιδιαίτερα η Μάνη οχι,τα επίθετα σε ακης υπήρχαν στην Μάνη κυρίως στην Κρήτη ήταν αλλά επίθετα δες π.χ Ξυλούρης,Κονταρος,Βρετζος,Σκουλάς τα ακης προήλθαν στην Κρήτη απο τους Τούρκους!

      Διαγραφή
  8. Εγω δεν καταλαβαινω τιποτα απο οσα γραφετε και λετε.!
    Εγω θελω να μαθω,οι Κρητες πηγανε στη Μανη η οι Μανιατες στην Κρητη.-
    Και επισης γιατι το -ακης το αφησανε οι Μανιατες και το πηρανε οι Κρητικοι ?
    Εαν ξερετε μου λετε.
    Ευχαριστω.

    Κων. Νικητακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε μου απλα διαβασε ιστορια η μανιατες απελευθερωσαν τη κρητη πολλες φορες και ειναι λογικο να επηρεαστουν απο το μανιατικο πνευμα . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα ηθελα να επισημανω οτι πολλα επιθετα σε -ακης εχουν και Θρακιωτες και ιδιαιτερα εκεινοι που κατα τη διαρκεια του ξεριζωμου του Ελληνισμου της Α.Θρακης , εγκατασταθηκαν στη Μακεδονια . Τυγχανει να εχω καταγωγη απο Αν.Ρωμυλια απο την πλευρα του πατερα μου , ο ιδιος ομως γεννηθηκε κ μεγαλωσε στην Κεντρικη Μακεδονια , ως απογονος των προαναφερομενων Θρακιωτων .Στο χωριο μας εχουμς παρα πολλες οικογενειες Θρακιωτων με επωνυμο που ληγει σε -ακης . Μηπως κανεις μπορει να εξηγησει αυτη την επωνυμικη καταληξη ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα ακης των Κρητικών τα έφεραν οι Τούρκοι στους Κρητες το DNA των Κρητικών το 20% προέρχεται απο την Πελοπόννησο σύμφωνα με τον Γενετιστή Τριανταφυλιδη οι Σφακιανοί είναι απόγονοι Σπαρτιατών που κατέφυγαν στην Κρήτη επειδή έχασαν έναν πόλεμο εκεί έσφαξαν όλους τους άντρες και πήραν τις γυναίκες με το ζόρι και έγκατασταθηκαν στα Σφακια εξού και οι ομοιότητες στα χαρακτηριστικά Σφακιανών Με Σπαρτιάτες,και τις διάφορες με τους υπόλοιπους Κρητες οι Κρητες δεν είχαν σε ακης επώνυμα πχ Σκουλάς Βρέντζος ξυλουρης σκορδαλος και αλλά Μεγάλος πληθυσμός Κρητών βρήκε ασφάλεια στην Πελοπόννησο όταν το νησί καταλήφθηκε ολόκληρο απο τους Τούρκους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αοριστιες με το τσουβαλι...καταρχην σκουλαδες ξυλουρηδες κλπ επιθετα που αναφερατε δεν ειναι σφακιανα ειναι ανωγειανα(τα ανωγεια ηταν υπο καταληψη) το 90% ρων σφακιανων εχει επιθετα σε ακης επισης η κρητη φυσικα δεν ειναι ολη το ιδιο ειναι οπως πελλοπονησος αλλο μανη αλλο μεσσηνια κ αλλο αρκαδια τα χωρια της κρητης που ηταν αδουλωτα φυσικα και ηταν περισσοτερα απο αυτα της πελλοπονησου στην πελλοπονησο ηταν η μονο η μανη ενω στα χανια ολη η επαρχια σφακιων αποκωρωνα σελινου στπ ρεθυμνο η επαρχια αμαριου σχεδον ολπκληρη οπως κ μερικα χωρια απο την επαρχια αγ βασιλειου.Επισης δε νομιζω οι κρητες να ηταν λιγοτερο περηφανοι απο τους μανιατες το λεω για καποιον που εγραψε αυτο τ σχολιο...τωρα οσο για την ιστοριουλα που πηγαν στα σφακια και εσφαξαν οι σπαρτιατες δε στηριζετε πουθενα ουτε χρονολογικα ουτε ανθρωπολογικα αφου αυτο το 20% που αναφερατε (αφοτ αναδερεται την μελετη ανεφερεται την ολοκληρη τουλαχιστον)ταιριαζει με τους κατοικους της περιοχης λασιθιου και οχι αλλων περιοχων..οποτε to dna των χανιων ρεθυμνου ηρακλειου δεν εχει καμια σχεση με αυτο της πελοπονησου...και τελος δεν εστελναν οι μανιατες συνεχεια κοσμο για να ελευθερωσει την κρητη ενα ταγμα υπο τν μαυρομιχαλη πηγε με 700 αντρες και το ταγμα φοιτητων...ενω η κρητη θυσιασε [ανω απο 2000 αντρες στη διαρκεια της επαναστασης του 1821 γιατι πιστευαν οτι ελευθερωνονταν την υπολοιπη ελλαδα θα ελευθερωνοταν κ η κρητη αργοτερα οπως κ εγινε...(τα στοιχεια υπαρχουν στην βιβλιοθηκη βικελαια με τα ονοματα...κ συγνωμη για τα ορθογραφικα αλλα εχει θεμα υπ πληκυτολογιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλε μου απο ποια ιστορία τα είδες αυτά;;;;συγνώμη κιόλας την Κρήτη την κατέλαβαν οι Τούρκοι ολόκληρη τραβά ψάξε να δεις τι έγινε το 1821 γιατί είσαι τελείως ανιστόρητος εχουνε Κρητες μετανάστες στην Πελοποννγσο όπου ηρθαν το1821 όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν το νησί,δεύτερον για τους Σφακιανους οι ίδιοι αυυοπροσδιοριζονται ως απόγονοι σπαρτιατων δωριαίων ορίστε κσι οι αναφορές για να δούμε ποιος μιλά με αποδείξεις κσι ποιος αερολογεί κσι ζει σε ουτοπικό κόσμο
    Αραθετο το άρθρο γραμμένο στα ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ http://www.haniotika-nea.gr/evrimata-stin-eparchia-sfakion-sti-dekaetia-tou-1960/
    ΕΠΟΜΕΝΟ η Κρήτη καταλήφθηκε όλη απο τους Τούρκους δεν έμεινε κομμάτι ελεύθερο ούτε τα σφακια μέσα Μαρτίου 1824 έπεσαν τα σφακια δεν έμεινε κομμάτι στην Κρήτη Ατούρκευυο Κρητες με υδρεϊκα καράβια περνάνε στην μονεμβασια ορίστε τα ιστορικά στοιχεία
    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Ελληνική_Επανάσταση_του_1821_στην_Κρήτη
    ΕΠΟΜΕΝΟ η επανάσταση μεγάλε στην Πελοπόννησο ξεκίνησε το1769 στα Ορλωφικα απο πολλούς Καπετανσίους της Αχαΐας του Πύργου,της Αρκαδίας και της Μανης, και μετα το 1770 ξύπνησε ο Δασκαλογιάννης και συμμετείχε στα Ορλωφικα απόδειξη αυτών
    https://www.sansimera.gr/articles/94
    ΕΠΟΜΕΝΟ Η ΠΕΛΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΜΑΓΓΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙ Ε ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ 1821 ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟΥΣΕ 400 περίπου ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΑΚΟΥ ΑΛΛΟΙ ΠΟΣΟΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝΙΖΩ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΙ ΟΧΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΟΛΟΣ Ο ΜΩΡΙΑΣ ΑΠΠ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΙΣΑ ΜΕ ΤΗ ΜΑΝΗ ΕΙΧΕ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣΗΣΑΝ ΣΣ ΤΙΠΟΤΑ ΨΑΞΕ ΚΣΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΜΑΧΕΣ ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΩΝ
    http://www.kwr.gr/2016/03/1821.html?m=1
    ΕΠΟΜΕΝΟ στην Κρήτη φίλε εκτός του Μαυρομιχαλη πέθανε στα σφακια να χώματα κσι συγκεκριμένα στην Αση γωνία Χανίων το 1866 ο Μανιατης Πετροπουλακης μαζί με σώμα Μανιατών για την απελευθερωση των Κρητικών απο τους Τούρκους Γιαυτο και κάθε 17Μαρτιου έρχονται σώμα Σφακιανών κσι τιμούν τους Μανιατες μπες κσι ψάξε.
    ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤο ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου σώμα Αρκάδων με αρχηγό τον Ανθυπολοχαγό Δημακόπουλο μεταφέρονται εθελοντικά στην Κρήτη μαζί με Αρκάδες και Ναυπλιώτες και πεθαίνουν ηρωϊκα εκεί η Κρήτη απο το Τούρκο ελευθερώθηκε το 1866!!!
    ΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΜΘΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΣΦΑΚΙΑΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΚΡΗΤΕΣ ΠΟΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΚΩΝΕΣ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ,ΟΜΙΛΙΑ ΒΕΝΤΕΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΛ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝΝΙΔΙΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΘΑ ΤΞ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ.
    ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ,ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΩΝ
    http://www.rethnea.gr/article.aspx?id=14534
    ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΙ ΜΑΩΙΑΤΕΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΟΙ ΛΑΚΩΝΕΣ ΔΩΡΙΕΙΣ ΔΩΡΙΕΙΣ ΛΑΚΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΓΕΙΟΙ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΗΕΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΝΟΜΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΙΣΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΣΗΜΑ ΜΙΑ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΣ ΠΟΛΕΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ 480πχ ΠΗΡΑΜΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΣΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΠΙΥ ΗΤΑΝ Η ΚΡΗΤΗ ΣΟΥ;;;;ΠΗΡΑΜΕ ΜΕΤΟΣ ΣΥΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟ 1453 ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΟΥ ΜΥΣΤΡΑ,ΞΕΚΙΝΗΣΑΝΕ ΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΟΩΦΙΚΑ ΤΟ 1769 ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ 1821,ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΑΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΟΚΟ ΑΓΩΝΑ,ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΩΝ
    http://ellinoistorin.gr/?cat=44

    ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΕΛΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ,ΤΟ 1940 ΗΜΑΣΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΓΓΛΩΝ ΚΑΙ ΝΑΟΖΗΛΑΝΔΩΝ ΟΠΩΣ Η "ΛΕΒΕΝΤΟΓΕΝΝΑ" ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΚΑΝΑΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΧΑΛΑΣΜΟ ΣΤΠΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΔΙΣΒΑΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΔΩΚΑΝ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΣΟ ΔΥΝΑΜΗ ΕΙΧΕ Ξ ΜΩΡΙΑΣ ΤΟ 1940 ΠΟΥ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΥΡΗΧΘΗΞΕ ΩΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗ ΖΩΝΗ Η ΜΞΝΑΔΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΥΤΩΝ
    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Μάχη_Χώρας_Αγορέλιτσας_(1944)
    ΚΑΙ ΕΧΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΙΛΕ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΟΠΟΤΕ ΜΒΝ ΤΟΛΜΑΣ ΝΑ ΠΟΙΑΝΕΙΣ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΝΑ ΣΟΥ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΣΟΥ ΠΕΣ ΤΑ ΑΛΛΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και επίσης για το DNA διαβασε εδώ παλι σε κρητικό άρθρο
    http://www.ekriti.gr/κρήτη/από-πού-κρατάει-η-σκούφια-των-κρητικών#sthash.0ubiKjlG.dpbs
    Επίσης υπάρχει κάθοδος Δωριαιων στηνΚρητη ημιμαθή φίλε
    https://el.m.wikipedia.org/wiki/Δωριείς
    Επίσης οι γηγενείς κάτοικοι της "Λεβεντογέννας" ήσανε οι Ετεοκρητες κατάλληλα ηρθαν κύματα όπως αναφέρει ο Ομηρις απο Πελασγους(Αρκάδες)Αχαιούς(Αχαΐα)και Δωριείς (Σπάρτη)
    Και επίσης συμπληρωματικά Ο πιο ολοκληρωμένος πολιτισμός ήσανε ο Μυκηναϊκος,η ποιο άτρωτη στρατιωτική πόλης κράτος ήσαν η Σπάρτη,Οι Αρκάδες ήσανε οι πρώτοι Έλληνες γηγενείς στην περιοχή της πελοποννησου απόγονοι των Πελασγών,στην Πελλοπόνησο γεννήθηκε ο Δίας,οι νύμφες ο Ηρακλής,ο πάνας,γράφτηκαν τα εποι του Ομήρου,και πάει λέγοντας φίλε άνοιξε τα μάτια ΣΟυ λοιπόν και διαβασε αυτή είναι η ιστορία σας αρέσει δεν σας αρέσει όλα απο την Πελοπόννησο ξεκίνησαν κσι ότι εχουμε καταφέρει εμείς όσα χρόνια είναι ο πλανήτης ζωντανός να τα ξαναζουσαμε ίσα δεν θα είχατε καταφέρει πάρε το χαμπάρι!!!μην ξαν αποθέσεις συο στη α σου το Μωριά κσι να λες ανιστόρητα γεγονότα!!!και η μόνη περιοχή στην Κρήτη που πέτυχε κάτι ήσανε τα σφακια κανείς άλλος!!!βεβσια και στην μάχη του Φραγκοκάστελου Αρβανίτες σας βοήθησαν ο καπετάν χατζημιχαλης νταλιάνης αλλά μεγάλη ιστορία δεν θα πω κάτι άλλο μπες δες απλά την απάντηση που έδωσε ο νταλιανης στους Σφακιανους για την μάχη αυτή του Φραγκοκάστελου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γιατί δεν αναρτιόντσι τα σχόλια μας παρακαλώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://users.uoa.gr/~nektar/history/3contemporary/fwtakos_bioi_peloponnhsiwn_andrwn.htm Τον αριθμό των Μωραϊτων αγωνιστών μέσα απο τα απομνημονεύματα του Φωτάκου στην Πελοπόννησο πήρανε μετος 400 Κρητες μόνο οι οποίοι όταν έπεσε το Μάρτιο τους 1824 το κάστρο των σφακιων ήρθανε στην Πελοπόννησο,να υπενθυμήσω ότι στην κρητη τότε κουμάντο έκανε ο Υδραίος Μιχάηλ Τομπάζης ο οποίος ήρθε στην κρητη μαζί με 1200 Μωραΐτες και Ρουμελιώτες οι οποίοι όσοι έζησαν,μαζί με τους 400 Κρητες φυγαδεύτηκαν σε υδρέϊκα πλοία κσι πέρασαν στο Μωριά!!!Εξου και οι κρητικοι που μένουν στην Πελοπόννησο είναι απο τους κυνηγημένους που ηρθαν με τον Τομπάζη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και κάτι τελευταίο η μισή κρητη έχει ρίζες απο την Πελοπόννησο υπάρχουν πόλεις φτιαγμένες απο Αρκάδες στην κρητη πάρε την Γόρτυνα,Αρκάδι,
    Διαβασε εδώ
    http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia/arcadia-hist/topics/arkadikesapoikies.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάρε και την αναφορά λοιπόν για το Dna ακριβώς όπως γράφτηκε =, η έρευνα έγινε στο Οροπέδιο του Λασιθίου αλλά και σε άλλα μέρη της Κρήτης και το αποτέλεσμαα είναι αυτό!!!Επίσης για τους Σπαρτιάτες Σφακιανούς αναφέρεται καια εδώ!!!

    To 20% του DNA των ανδρών της Κρήτης δείχνει προέλευση από την Πελοπόννησο ενώ σε αντίθεση με ότι μέχρι σήμερα πιστεύονταν για την επιρροή στο DNA μας των Τούρκων, λόγω
    της μακραίωνης κυριαρχίας τους στην Ελλάδα, έχουμε μόνο 1,5% πρόσμιξη με άτομα μογγολικής καταγωγής από τα οποία προέρχονται οι Τούρκοι. Παράλληλα το DNA μας μαρτυρά το πέρασμα των Ενετών από την Κρήτη.
    Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που περιλαμβάνει στο βιβλίο του «Η γενετική ιστορία της Ελλάδας - Το DNA των Ελλήνων» ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη έρευνα.
    Το ekriti.gr επικοινώνησε μαζί του και ο κ Τριανταφυλλίδης μας αποκάλυψε μερικά από τα πολλά στοιχεία που έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του, το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη κι έχει γίνει ήδη ανάρπαστο.
    Ο ίδιος συνεργάστηκε στενά με τον καθηγητή Ιατρικής και Επιστημών του Γονιδιώματος του Πανεπιστημιου της Washington Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει έρευνα αναλύοντας δείγματα DNA από σκελετούς που βρέθηκαν σε σπηλιά στο Άγιο Χαράλαμπο του οροπέδιο Λασιθίου αλλά και σε άλλα σημεία της Κρήτης συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με εκείνα από δείγματα από άλλους 135 σύγχρονους και αρχαίους πληθυσμούς.
    Έτσι με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών του κ Σταματογιαννόπουλου κι εκείνα που προέκυψαν κατά την έρευνα του ο κ Τριανταφυλλίδη έχουμε αβίαστα το συμπέρασμα πως οι Κρητικοί της Νεολιθικής εποχής έχουν γενετική βάση από την Εγγύς Ανατολή και όχι από την Αίγυπτο.
    Το DNA των ανδρών της Κρήτης σε ένα ποσοστό 20% «δείχνει» προς Πελοπόννησο και μάλλον σχετίζεται με τους Μυκηναίους που είχαν έλθει στο νησί μας το 1.100 πχ.
    Στα Χανιά οι Σφακιανοί, έδειξαν οι έρευνες ,πως έχουν μια ιδιαίτερη γενετική σύσταση λόγω του απομονωμένου χαρακτήρα της περιοχής τους με τους ίδιους να μιλούν για καταγωγή τους απευθείας από τους Δωριείς.
    Ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ,του ότι αν ανατρέξουμε 3.400 χρόνια πχ δεν θα βρούμε ούτε ίχνος μεσογειακής αναιμίας στην Κρήτη .
    Ο κ Τριανταφυλλίδης είχε επισκεφθεί την Κρήτη το 2000 και με τη βοήθεια γιατρών κατάφερε να συλλέξει ,κυρίως από χωριά , 50 αντιπροσωπευτικά τυχαία δείγματα, τα οποία και ανέλυσε.
    Τα αποτελέσματα που προέκυψαν συγκρίθηκαν με εκείνα δειγμάτων από την Αίγυπτο χωρίς να βρεθεί καμία απολύτως συσχέτιση.
    Οι νεολιθικοί άνθρωποι, κατά τον Καθηγητή, ήλθαν από την Εγγύς Ανατολή περί το 8.500 πχ στην Κρήτη και αυτοί ήταν οι πρόγονοι των Μινωιτών, συνεπώς και ο Μινωικός Πολιτισμός είναι καθαρά ευρωπαϊκός και όχι δάνειος από την Αφρική .
    Όταν λέμε Εγγύς Ανατολή, εξηγεί ο κ Τριανταφυλλίδης πως εννοούμε όλη την περιοχή από τη Συρία μέχρι το Ιράν.
    Το πιο σημαντικό στοιχείο στην έρευνα του κ Σταματογιαννόπουλου, θεωρεί ο κ Τριανταφυλλίδης πως είναι το ότι οι αναλύσεις του DNA 35 σκελετών από τον Άγιο Χαράλαμπο του Λασιθίου και άλλες περιοχές συγκρινόμενες με εκείνες 35 σκελετών ευρασιατικών πληθυσμών συμπίπτουν και μάλιστα σε ότι αφορά στην Κρήτη τεκμηριώνουν τη συνέχεια των κατοίκων της από την εποχή του Χαλκού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μέσα από όλα τα καλοπροαίρετα σχόλια περνά η ιστορία του τόπου μας.Εγώ πιστεύω ότι πράγματι η Κρήτη έχει κατοικηθεί από Μυκηναίους και στη συνέχεια Μωραϊτες,βλέπε διαφορά ΔΩΡΙΚΉ και πως οι υπόλοιποι είναι Μινωίτες, βλέπε χρώμα και παράστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Επίσης πιστεύω επειδή είμαι Μανιάτης εξ αγχιστείας πως οι Μανιάτες είναι οι πρώτοι Μινωίτες που αγκυροβόλησαν στον Γερολιμένα κυνηγημένοι από κατακτητές. Γι αυτό μοιάζουν σε χρώμα, παράστημα, διάλεκτο, συνήθεις και Σωβινισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε μου οι Μανιατες όπως λέει και η ιστορία είναι απόγονοι Σπαρτιατών,γράφει μια επιγραφή στην Μανη εδώ έφυγαν σε αυτά τα ορη οι παλιοί Σπαρτιάτες και είναι οι σημερινοί Μανιάτες τα ακης στα Μανιάτικα επίθετα προϋπήρχαν απο τα κρητικά,κάποιοι φύγανε απο την άκρη και πήρανε στην λακωνια όπως και ΛΑΚΩΝΕΣ στην κρητη αλλά αυτοί ήσανε μόνο οι κηνυγημενοι λίγοι δηλαδή!,προς απόδειξη αυτών πρώτο για τα Μανιάτικα επίθετα http://www.mani.org.gr/ithi/epith/maniatika_epitheta.htm και δεύτερο για τη καταγωγη των Μανιατών http://fyletika.blogspot.gr/2015/02/blog-post_9.html?m=1 , http://www.kardamili-greece.com/gr/generalinformation/mani/history.html , επίσης όπως γράφουν αναφορές Γίνανε μετακινήσεις πληθυσμών απο την Μανη στην κρητη και αντίστροφα αλλά δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να πούμε ότι είναι Κρητες κάποιος μικρός αριθμός ήρθε,ο οποίος αποροφηθηκε αφομοιώθηκε απο το πολιτισμό της Μανης, http://manivoice.gr/content/σπαρτιατεσ-και-μανιατεσ εδώ είναι και η επιγραφή πουθενά δεν αναφέρεται κάτι για την κρητη ούτε σε ιστορικές πηγές ούτε πουθενά, θα γίνανε μετακινήσεις αλλά παρά πολυ λίγες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Επίσης τα Χανια καταστρ´αφηκαν ολοκληρωτικά απο τους Μυκηναίους μόλις εκρήχτηκε το ηφαίστειο της Σαντορίνης και κατέστρεψε το μινωϊκο πολιτισμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οι μόνοι που έχουν κοινή διάλεκτο είναι οι σφακιανοι με τους μανιατες χρησιμοποιούν για Γ πληθυντικό το ουσι οι υπόλοιποι Κρητες Οχι,και απο αναφορές και έρευνες στην κρητη και τη Σπάρτη υπάρχουν αυτή η συγγένεια Σφακιανών και Σπαρτιατων μιας και οι σφακιανοι αυτοαποκαλούνται Δωριείς! Και η κάθοδος των Δωριέων στην κρητη έγινε περίπου το 1100 πχ παραθέτω και την αναφορά https://el.m.wikipedia.org/wiki/Κρήτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Έγιναν μετακινήσεις Κρητών στην Μάνη λόγω Σαρακίνων αλλά πήγαν στη Μανη όπου προϋπήρχαν οι μανιατες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. http://www.mani-ekdoseis.gr/publicsDet.asp?catid=1&bid=133 Διαβασε εδώ παλι για τους μανιατες
    http://www.haniotika-nea.gr/evrimata-stin-eparchia-sfakion-sti-dekaetia-tou-1960/ Και αυτο για του Σφακιανους καμία άλλη ομοιότητα μεταξύ μανης και κρητης δεν υπάρχει ιστορικά και ανθρωπολογικά! Όπου οι σφακιανοι είναι Δωριείς σπαρτιατες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. http://manivoice.gr/content/η-καταγωγή-των-μανιατών-και-οι-πρόσφυγες-στη-μάνη Διάβασε και εδώ συγνώμη που αναγράφω τόσα σχόλια αλλά έχει όριο στις λέξεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τωρα η δίκη σου οικογένεια μπορεί να είναι απο τους λίγους Κρητες που ηρθαν στην Μανη και αφομοιώθηκαν όπως και οι Μωραΐτες αφομοιώθηκαν στην κρητη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γιατί δεν ανεβαίνουν τα σχόλια μας παρακαλώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Για μ´ια ακ´ομη φορ´α διάιρεση των Ελλ´ηνων. Συγχαρητ´ηρια σχολιαστ´ες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Η αλήθεια είναι μία. Οι Μανιάτες έχουμε πολεμήσει παντού σε ολόκληρη την Ελλάδα, από Β. ΉΠΕΙΡΟ (ΛΕΩΝΤΑΚΙΑΝΆΚΟΣ ΒΕΡΑΤΙ), ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ αγώνα (Πετροπουλάκηδες,Ταβουλάρης) , 8ο Σύνταγμα Ήπειρος, Ασή Γωνιά Κρήτη, Άγιος Βασίλης Κρήτη, Κούμαρο Κρήτη, Εύβοια όπου χάθηκε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης έπεσε στην Ήπειρο, Τσαλαφατίνος, Σαββαινα η Σπαρτιάτισσα,Δαβάκης, και χιλιάδες ανώνυμοι κι επώνυμοι πρόγονοι που μπήκαν μπροστινοί το 1821 και το 1940. Για εμάς δε πολέμησε κανείς. Έτσι τα έφερε η τύχη δε λέω πως έγινε επίτηδες κι επειδή η Ελλάδα είναι μία κι ενιαία το κάναμε και θα το κάνουμε ξανά αν απαιτηθεί. Δεν θέλουμε γαλόνια ούτε ευχαριστίες. Μια απλή παραδοχή της αλήθειας είναι αρκετό. Τα αδέρφια μας οι Κρητικοί από την Ασή Γωνιά τιμούν τη προσφορά μας κάθε χρόνο και έρχονται τον Μάρτιο στη Μάνη όπου γιορτάζουμε μαζί. Το ίδιο κι οι Σουλιώτες γιατί και γι αυτούς πολεμήσαμε... https://sites.google.com/site/ekpazpeloponnesou/maniates-kai-souliotes

    Αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Όλα τα άλλα είναι διχόνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Το ΑΚΗΣ δεν υπήρχε στην Κρήτη παλιά, επί Ενετοκρατίας ήταν ανύπαρκτο, τα επώνυμα ήταν όλα Βυζαντινά ή Ιταλικά, το ΟΠΟΥΛΟΣ υπήρχε το ΑΚΗΣ πουθενά. Εμφανίστηκε μόλις τον 19ο αιώνα σαν κατάληξη και μέχρι τις αρχές του 20ου είχε εξαπλωθεί στο 90% των Κρητικών, τις αιτίες δεν τις έχω ψάξει πιθανότατα η Τουρκική απογραφή, ακούγεται επίσης ότι άκης έλεγαν χαιδευτικά τον γηραιότερο της οικογένειας. Στις επαναστάσεις των Κρητικών τον 19ο αιώνα κατά των Τούρκων πράγματι όπως είπε ένας φίλος παραπάνω η συμμετοχή των γνήσιων Κρητικών ήταν μειοψηφία και οι αρχηγοί τους ξένοι όπως ο Πετροπουλάκης από την Μάνη ή ο Νταλιάνης από την Ήπειρο. Το ΑΚΗΣ σε πολλές περιπτώσεις καλύπτει το παλιό όνομα Βενετικής προέλευσης και το μετατρέπει σε Ελληνικό, ακόμα και τα ονόματα Μανωλιός και Σήφης είναι Ιταλικής προέλευσης, Εμμανουήλ και Ιωσήφ. Στην Κρήτη επιπλέον μεταφέρθηκαν από την εποχή του Νικηφόρου Φωκά Αρμένιοι σε 5 κύματα όπως και Πόντιοι για αυτό πολλοί Κρητικοί μέχρι και σήμερα ειδικά στην ανατολική Κρήτη έχουν περίεργα Ασιατικά χαρακτηριστικά προσώπου. Στην Μάνη το ΑΚΗΣ κυριαρχούσε μέχρι τον 18ο αιώνα, μετά εμφανίστηκε το ΑΚΟΣ αν και υπάρχει και σήμερα το ΑΚΗΣ αλλά σε μειοψηφία, δείτε τους Μπέηδες της Μάνης προ Μαυρομιχάλη όλοι είχαν επώνυμα σε ΑΚΗΣ. Σίγουρα ήρθαν πολλοί Κρητικοί στην Μάνη μετά το 1700, το αντίθετο το αποκλείω κατηγορηματικά, τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είναι στο σύνολο τους Κρητικοί, είναι λογικό αυτό αφού οι Κρητικοί υπέφεραν σκληρά στην Τουρκοκρατία ενώ η Μάνη βρισκόταν απέναντι και ήταν ελεύθερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails