Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Έτος 1439: Η υπογραφή του Ιωάννη Παλαιολόγου

Φλωρεντία 6 Ιουλίου 1439, το Διάταγμα της Ένωσης των Εκκλησιών



Ένα σημαντικό κείμενο, από τα πολλά, τα οποία διαφυλάσσονται στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού, είναι και το ‘Διάταγμα για την Ένωση μεταξύ της Ελληνικής Εκκλησίας και των Λατίνων’, που εκδόθηκε από το Συμβούλιο της Φλωρεντίας στις 6 Ιουλίου του 1439.
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι από το 1438 έως το 1445 έλαβαν χώρα διάφορες φάσεις του λεγόμενου Συμβουλίου της Φλωρεντίας, που πραγματοποιήθηκε κατ’ αρχήν στην Φεράρα και κατόπιν στην Φλωρεντία.


Στην πόλη της Τοσκάνης, ιδίως μεταξύ των ετών 1439 και 1443, έγινε η συνοδική εργασία με την οποία επιτεύχθηκε η ένωση των Ελλήνων και των Αρμενίων με τους Λατίνους, παρουσία του Πάπα Ευγένιου IV και του Αυτοκράτορα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) Ιωάννη Παλαιολόγο VIII.
Σημειώνεται ότι τα πρώτα υποδείγματα του Διατάγματος της Ένωσης ήταν γραμμένα στα λατινικά και στα ελληνικά και υπογεγραμμένα από τον Πάπα και τον Αυτοκράτορα.
Ο εν Χριστώ τω Θεώ πιστός Βασιλεύς και αυτοκράτωρ των Ρωμαίων ο Παλαιολόγος
Σε αυτό υπήρχαν και οι υπογραφές των Συνοδικών Πατέρων που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο.
Ένα από αυτά είναι, το πιο πλήρες και καθαρογραμμένο βρίσκεται στην Λαυρεντιανή Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας.
Αμέσως μετά την ανάγνωση του εγγράφου, οι υπεύθυνοι για το Διάταγμα, έγραψαν πολλά παρόμοια υποδείγματα, για να σταλούν στην Ελληνική και την Ρωμαϊκή Εκκλησία, προκειμένου να διαδοθεί η είδηση ότι έφθασε η ώρα της Ένωσης.
Δύο από τα υποδείγματα αυτά φυλάσσονται στα Μυστικά Αρχεία του Βατικανού, ενώ άλλα βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη του Βατικανού, στην Μπολόνια, στο Παρίσι, στην Καρλσρούη, στο Λονδίνο, στην Φλωρεντία και στην Βενετία.
Πρόκειται για περγαμηνή διαστάσεων 751 χ 590 χιλιοστών. Το έγγραφο έχει την παπική βούλα που κρέμεται από μια μεταξένια κλωστή (χρώματος κόκκινου και κίτρινου) και ένα νήμα ροζ για την αυτοκρατορική σφραγίδα που ως φαίνεται από το νήμα δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails