Πραγματικά σοκαρίστηκα διαβάζοντας τις αντιδράσεις του ελληνικού τύπου, σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περί της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.------
Με πηχυαίους τίτλος τα ελληνικά μήντια χαιρέτισαν την απόφαση η οποία προέβλεπε ότι η Τουρκία οφείλει να καταβάλει μέσα σε ένα τρίμηνο από τη Δευτέρα την αποζημίωση 90 εκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο για αποτελέσματα της εισβολής του 1974.------
Στην τελεσίδικη απόφαση του Δικαστηρίου για το ύψος της αποζημίωσης που οφείλει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία για την σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέσθηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην νήσο αλλά και μέχρι σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης κατοχής του βόρειου τμήματος της, αναφέρεται ρητά ότι το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία:
Η απόφαση
Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της πρωταρχικής απόφασης στις 10 Μαΐου του 2001, δεν καθιστά μη αποδεκτό το αίτημα της κυβέρνησης της Κύπρου για αποζημίωση.
Με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά, ότι το Άρθρο 41 (καθορισμός αποζημίωσης) εφαρμόζεται στην παρούσα υπόθεση στο βαθμό που αφορά τους αγνοούμενους.
Με 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά, ότι το άρθρο 41 έχει εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση στο βαθμό που αφορά στους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους κατοίκους της Καρπασίας (χερσονήσου).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
Η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα κυβέρνηση εντός διαστήματος τριών μηνών,30 εκατ. ευρώ, συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι συγγενείς των αγνοουμένων, μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας•
[β] το παραπάνω ποσό πρέπει να καταβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση (την προσφεύγουσα κυβέρνηση) στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των Υπουργών σε διάστημα 18 μηνών από την εξόφληση / καταβολή του ποσού (από την Τουρκία) ή εντός άλλου διαστήματος που αποφασίζεται από την Επιτροπή των Υπουργών).
Με πλειοψηφία, 15 ψήφους υπέρ και δύο κατά ότι:
Η Τουρκία πρέπει να καταβάλλει, εντός τριών μηνών, 60 εκατ. ευρώ συν φόρους, δίκην αποζημίωσης για ηθική βλάβη που υπέστησαν οι εγκλωβισμένου Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της Καρπασίας.
([α] μετά το πέρας των τριών μηνών η Τουρκία για όσο δεν καταβάλλει το ποσό θα υποχρεούται στην πληρωμή τόκων με επιτόκιο ίσο με το επιτόκιο δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
[β] το παραπάνω ποσό θα διανεμηθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση – την προσφεύγουσα – στα θύματα υπό την εποπτεία της Επιτροπής των υπουργών εντός 18 μηνών από την πληρωμή του ποσού από την Τουρκία ή εντός άλλου διαστήματος που κρίνεται αποδεκτό από την επιτροπή των υπουργών.
Λίγο πριν την ανακοίνωση της ποινής, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, η ετυμηγορία δεν δεσμεύει την χώρα του.
Η ποινή είναι μία από τις μεγαλύτερες τις οποίες έχει επιδικάσει το διεθνές ευρωπαϊκό δικαστήριο.
Η άρνηση της Άγκυρας
Στο ανακοινωθέν, το οποίο δόθηκε στην δημοσιότητα αργά το βράδυ της Δευτέρας, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ δεν έχει νόμιμη βάση. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισημάνει ότι διατηρεί τις ίδιες απόψεις, τις οποίες είχε δώσει στην δημοσιότητα το 2001, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρώτης απόφασης του ΕΔΑΔ για το Κυπριακό.
Στο ανακοινωθέν του, το Υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας αφήνει να εννοηθεί ότι προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ το 2010, η ε/κ πλευρά έδειξε ότι δεν εμπιστεύεται την διαδικασία των συνομιλιών στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, η νέα απόφαση και η ποινή δεν συμβαδίζουν με τις «πραγματικότητες» της Κύπρου. Η ποινή είναι άδικη και δεν έχει νόμιμη βάση. Για αυτό τον λόγο, δεν υπάρχουν περιθώρια επιβολής. Αυτό ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.
Στο τέλος του τουρκικού ανακοινωθέντος πραγματοποιείται αναφορά στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και επαναλαμβάνεται η υποστήριξη της τουρκικής κυβέρνησης σε αυτές.
Όπως σημειώνεται μάλιστα σε άρθρο του ανταποκριτή της “Καθημερινής” το περιεχόμενο του τουρκικού ανακοινωθέντος βρίσκει σύμφωνους πολλούς Τούρκους αναλυτές, οι οποίοι, από το απόγευμα της Δευτέρας, επιχειρούν να περάσουν το μήνυμα ότι η νέα απόφαση δεν δεσμεύει την χώρα τους.
Κατά την άποψη τους η νέα απόφαση είναι άδικη. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι σχολιαστές επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για μια χρηματική ποινή, η οποία αντιστοιχεί στο budget μεταγραφών των μεγάλων τουρκικών ποδοσφαιρικών ομάδων.
Η αναξιοπρέπεια των Ελλήνων
Όπως είπα όμως, αυτό που πραγματικά μου έκανε εντύπωση ήταν ότι εμείς, τα θύματα υποδεχθήκαμε αυτή την “αποζημίωση” με “ζήτω και μπράβο”. Ακόμη και εάν κανείς δεν λάβει υπόψιν του τον μη-δεσμευτικό χαρακτήρα του ΕΔΑΔ, την αδυναμία του να επιβάλλει ακόμη και αυτές τις “ποινές”, αλλά και γενικότερα την ανυποληψία στην οποία έχει περιέλθει την τελευταία δεκαετία, αναρωτιέμαι πώς μπορεί κανείς να μένει ικανοποιημένος με αυτή την κοστολόγηση της εισβολής – κλείσιμο της υπόθεσης. Ας μην μείνουμε στην κατεκτημένη γή, ας μην μείνουμε στις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις μογγολικές ορδές.
Πώς κοστολογεί κανείς τους νεκρούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας εδάφη;
Πώς κοστολογεί τις σελίδες ηρωϊσμού των λιγοστών υπερασπιστών της Κύπρου; Πώς κοστολογεί την εθνική ταπείνωση, αλλά και τον επί 40 χρόνια φόβο που γεννήθηκε; Πώς κοστολογεί τους ξεριζωμένους;
Και τέλος πώς κοστολογεί κανείς την ίδια την εθνική μας αξιοπρέπεια; Με αξία ίση με την μεταγραφή 4-5 ποδοσφαιριστών μεσαίας κλάσης; Γιατί έχουν δίκιο οι Τούρκοι. Τόση είναι η αξία που έδωσε στο διεθνές δίκαιο, στην νομιμότητα και το δικαίωμα των Ελλήνων να ζούν στην πατρίδα τους το ΕΔΑΔ. Και εμείς το αποδεχθήκαμε και ζητωκραυγάσαμε; Μείναμε ευχαριστημένοι;
Τόσο πολύ μας αλλοτρίωσε η κρίση που όλα τα μετράμε με “μετρητά”, που δεν υπάρχει τίποτε παραπάνω από τις αξίες των χαρτονομισμάτων, που θα μας δώσουν ή μάλλον δεν θα μας δώσουν οι Τούρκοι; Είναι ντροπή μας, είναι δείγμα εθνικής παρακμής το ότι δεχόμαστε έτσι τέτοιου είδους αποφάσεις. Πραγματικά το λέω σοκαρίστηκα, όταν είδα πανηγυρισμούς ακόμη και σε χώρους που υποτίθεται ότι είναι πατριωτικοί και εθνικιστικοί.
Και αναρωτήθηκα για τον επιφανειακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πάντα.
Πέραν όμως του “λαϊκού συναισθήματος” το οποίο διαμορφώνεται από τους πηχυαίους τίτλους εφημερίδων οι οποίοι διαμορφώνουν “συστημική άποψη”, αναρωτιέται κανείς πώς αντιμετωπίζει η ελληνική διπλωματική υπηρεσία τέτοιου είδους εξελίξεις. Χαίρεται μήπως κι αυτή;
Γιατί έχω μια εντύπωση ότι αυτό συμβαίνει. Ότι θεωρούν “καλή” την εξέλιξη. Όχι για τα 90 εκατομμύρια ευρώ, αλλά γιατί θα έχουν να “καυχηθούν” κάτι και να κλείσει η υπόθεση! Είναι ντροπή αυτό που συμβαίνει. Και θα μας χαρακτηρίζει για πάντα!
Δημήτρης Παπαγεωργίου
πηγη
Oι εργαζόμενοι του «Γ. Γεννηματάς» εξέπεμψαν σήμα κινδύνου: «Το νοσοκομείο
βρίσκεται υπό λειτουργική κατάρρευση» (βίντεο)
-
*Ασθενείς παρέμεναν μέχρι και σήμερα το πρωί στα Επείγοντα, τρεις ημέρες
μετά την λήξη της εφημερίας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στο ίδιο
νοσοκομείο ...
Πριν από 3 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου