Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009

Α.ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΑΠΟ.Σ.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΕ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΟΥ

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ
ΤΟ GREEK SURNAMES ΠΙΣΤΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΟΠΟΥ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ [ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ ΜΠΑΝΕΡ] ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥ।ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011.ΜΕ 1000 ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΩΝΥΜΑ
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΡΘΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ
Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΜΕΝΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ
--Σ-----------------------------------------------------------------------------------

Σαμαράς, Προέρχεται από το προσηγορικό (κοινής έννοιας) ουσ. σαμάρι με την κατάληξη -ας με την οποία σχηματίζονται επαγγελματικά ουσιαστικά (ψωμάς, ψαράς, λαδάς, ωρολογάς). Στο σαμάρι υπάρχει η αρχαία ελληνική λέξη σάγμα (σέλλα, σαμάρι, εφίππον, από το ρήμα σάττω (φορτώνω, συσκευάζω) και τη λατινική κατάληξη -αριουμ- αριονσαγμάριο - σαμάριον - σαμάρι. Τη λέξη δανείστηκαν από μας οι Τούρκοι και την έχουν στη γλώσσα τους ως σεμέρ, όπως έχουν και το σεμερσί που σημαίνει σαμαράς.
ΣΑΛΒΑΡΗΣ(σαλβάρι) φαρδύ παντελόνι, βράκα ασιατικής καταγωγής.
Σαρηγιάννης, σύνθετη λέξη, από την τουρκική sari = ξανθός + το βαφτιστικό όνομα Γιάννης. Σταυρακης, Σταυρακακης, Σταυρακας, Σταυριανος, Σταυριανοπουλος, Σταυριδης, Σταυροπουλος, Σταυρουλιας, Σταυρου, Σταυρουδης, Σταυρουλης, Σταυριτσης, Σταυροπουλος. Επωνυμο πατρωνυμικο προερχομενο απο το βαπτιστικο ονομα Σταυρος με παραγωγικες καταληξεις αλλα και διαφορα προθηματα οπως καρα-, παπα-, χατζη-. Σταυρος ονομα προερχομενο απο τον τιμιο σταυρο. Εορταζει στις 14 Σεπτεμβριου.
Σαρίδης, γιος ή απόγονος του sari = ξανθός.
Σαριντζιώτης, δόθηκε σε κάποιους προγόνους που είχαν δουλέψει στο κτήμα Σαρίντζ της Τουρκίας.
Σαραβάνες(η): Πληθυντικός του σαραβανάς. Αυτός που παράγει σαραβάνες. Κοινό παρατσούκλι των Κρεµαστενών γεωργών οι οποίοι παράγουν τα ως άνω κολοκύθια.
Σάρτας(ο): Από το σαρτώ που σημαίνει πηδώ. Ο ζωηρός, ο παραγωγι­κός, ο σάτυρος.
Σάββας, από το κύριο όνομα Σάββας
Σαλαγιάννης, σύνθετο όνομα από τις λέξεις
Σάλα (πιθανόν να σημαίνει την ιταλική λέξη sala, το μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού ή το ρήμα σαλαγώ, μετακινώ, κατευθύνω το κοπάδι ) + Γιάννης
Σαλτερής τόπος καταγωγής όπου και συναντάται το επώνυμο: ορεινή Νάξος - Τραγαίααλλού: Ιταλία.Επωνυμο προερχομενο απο το λατινικο saltus - salteris νομίζω ότι στα λατινικά (δρυμός). Η γενική σημαίνει του δρυμού. Ίσως δασοφύλακας ή ο επιφορτισμένος με τον έλεγχο των δασών (οργάνωση φεουδαρχική - Δουκάτο Κυκλάδων με πρωτεύουσα τη Νάξο)
ΣΙΜΩΣΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο α) από το βαπτιστικό αρχαίο ελληνικό όνομα Σίμος=πλακουτσομύτης β) Από το αρχαίο ελληνικό όνομα Σίμων το οποίο προέρχεται και αυτό από το Σίμος=πλακουτσομύτης.
Σαλτογιάννης, σύνθετο όνομα από τις λέξειςΣάλτο (ιταλική λέξη salto, άλμα) + Γιάννης
Σαμαντάς, αυτός που κατάγεται από το χωριό Τσαμαντάς της Θεσπρωτίας
Σανδαλίδης, από τη λέξη σανδάλι = πέδιλο και την κατάληξη -ίδης
Σκάντζας, ουσιαστικό από το ιταλικό ρήμα scansare = αλλάζω βάρδια
Σκουτέρης, λέξη που σημαίνει το πρώτο παλικάρι του τσέλιγκα
Σόμπολος, σύντμηση και παραφθορά*** του ονόμ. Χριστόδουλος
Σπετσέρης, από την ιταλική λέξη spezieri = φαρμακοποιός
Σπυρέλης, υποκοριστικό του ονόμ. Σπύρος
Σπυρόπουλος, από το όνομα Σπύρος και την κατάληξη –πούλος (γιος, απόγονος)
Σταμούλης, υποκοριστικό του ονόμ. Στάμος που είναι σύντμηση του Σταμάτιος
ΣΙΑΜΙΔΗΣ, ΣΑΜΙΔΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη sami=ψηλός ή ακροατής.
ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, ΣΠΗΛΙΩΤΗΣ, ΣΠΗΛΙΩΤΑΚΗΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών, προερχόμενο από την σπηλιά. Ανάλογα την κατάληξη προσδιορίζεται και η καταγωγή –πουλος=Πελοπόννησος, -ακης=Κρήτη.
Σβίγγος(ο): Είδος γλυκίσματος σε βώλους, µε αλεύρι και αβγά. Αποδί­δεται σε κοντόχοντρο άτοµο.
Σγουρος. Επωνυμο το οποιο ανηκει στην κατηγορια τν μητρονυμικων, προερχομενο απο παρατσουκλι. Σγουρος = ο εχων σιγουρα μαλλια. Το θηλυκο ειναι σγουρω. Το επωνυμο απανταται εις Ηπειρο, Ζαγουρο.
ΣΕΡΓΙΟΥ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη sergi=χαλί, ψάθα, έκθεση (έκθεση πραγμάτων για πούλημα). Σεργής, Σεργίδης, Σεργόπουλος.
ΣΤΕΦΑΝΟΥ: Επώνυμο πατρωνυμικό το οποίο προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό όνομα Στέφανος, από το ρήμα στέφω=στεφανώνω, τιμώ. Με σπουδαιότερο τον Στέφανο τον Αθηναίο, τον γιο του Θουκυδίδη. Ο Άγιος Στέφανος ο πρωτομάρτυς ήταν ένας από τους πρώτους επτά διάκονους της χριστιανικής εκκλησίας. Γιορτάζει στις 27 Δεκεμβρίου.
Σπανος. Επωνυμο το οποιο προερχεται απο παρατσουκλι που αποδιδεται σε σωματικη ιδιοτητα.
Σκαδούρα(η): Μεγεθυντικό από το σκάδι, που σηµαίνει το ξηρό σύκο, το πολύ ώριµο. Εκείνος που τρώει σύκα ξερά. Αφορά όµως και ζαρωµένη γυναίκα, που λερώνεσαι όπου κι αν της αγγίξεις.
ΣΚΑΡΛΗΣ, ΣΚΑΡΛΑΤΟΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών προερχόμενο από το βυζαντινό όνομα Σκαρλάτος (scarlet=το πορφυρό χρώμα) (βόρεια Ελλάδα)
Σκαλάχρας: Μεγεθυντικό του σκάλαχρου. Το σκάλαχρο είναι εργαλείο του φούρνου µε το οποίο σκαλίζουν την καρβουνισιά, και τρίβουν το φούρνο. Αυτή η γυναίκα που χώνει τη µύτη της παντού, και σκαλίζει τα πάντα. Η ξεσκαλώτρα.
Σκυλλοµαµµής : Εκείνος που αγαπά τα ζώα και ασχολείται µε τα µι­κρά τους. Ιδίως µε τα σκυλάκια.
Σουκούλης, Σουκούρης, Σουκουριάδης, Σουκούρογλου: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη sokur = τυφλός, μονόφθαλμος.
Σουλλής : Πιθανές εκδοχές προέλευσης: ο σωλήν ή ο σουβλής. Ο σου­βλής είναι υδρόβιο πτηνό µε ψηλά πόδια και σουβλερή µύτη. Πρόκειται για λεπτό και ψηλό άνδρα.
Σουλούνας σουλούνης = ο σωλήνας. Η µακριά και αδύ­νατη γυναίκα, χωρίς τις φυσικές σωματικές καμπύλες.
Σουλτανίς .Υποκοριστικό της σουλτάνας. Σκωπτικό παρανόμι γυ­ναίκας που μεγαλοπιάνεται και παριστάνει την πλούσια µε τις πολλές ανέ­σεις και τα µεγαλεία. Ακούγεται και ως λολλοσουλτανί.
Σουσουνιάρης: από το σούσουνας που ση­µαίνει ο καύλος του κροµµυδιού (Θύσανος-Θούσουνας-σούσουνας). Κοροϊδευτικό για τους γεωργούς που καλλιεργούν και παράγουν πολλά κροµµύδια µε σουσούνους.
ΣΟΦΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο α) από παρατσούκλι που εκφράζει ψυχική ή σωματική ιδιότητα β) προερχόμενο από την αραβική λέξη sof=τσόχα.
ΣΠΙΘΑΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι που ανταποκρίνεται σε ψυχική ή σωματική ιδιαιτερότητα του ατόμου. Σπίθας=ο γρήγορος, ο έξυπνος. Υπάρχει στη Νότια Εύβοια.
ΣΤΕΡΓΙΟΥ ,ΣΤΕΡΓΙΩΤΗΣ: Προέρχεται από το ευχετικό βαπτιστικό όνομα Στέργιος=να στεργιώσει.Η καταγωγή του ονόματος είναι βλάχικη. Η κατάληξη –ιώτης είναι αρχαία ελληνική.Συναντάται ως επώνυμο στα Επτάνησα.
ΣΤΡΟΥΛΙΟΣ,ΣΤΡΟΥΛΙΑΣ,ΣΙΤΑΡΟΥΛΙΑΣ,ΣΤΑΜΑΤΗΣ.Η γιαγια μου απο τον πατερα μου ηταν Βλαχα απο τα Ζαγοροχωρια. Το ονομα της Ελενη (Λενακι) Πετσιου. Μου διαφευγει αυτη τη στιγμη το Σλαβικο ονομα του χωριου της, η Ελληνικη μετονομασια του ειναι Ηλιοχωρι. Απο εκει κατεβηκε στην Θεσσαλια οπου εκανε οικογενεια με τον Ηλια Στρουλια απο τα Αμπελλακια και ζησανε στα Τεμπη. Δεν βρηκα το επωνυμο στην λιστα σας. Ειναι ενα σπανιο επωνυμο, θαρω πως μονο η οικογενεια μου το εχει, ισως να υπαρχουν καποιοι που λεγονται Στρουλιος. Η σημασια του, απ οσο γνωριζω ειναι η εξης, συμφωνα με τον πατερα μου: ο παππους ειχε χωραφια που καλιεργουσε σιταρι. Οταν λοιπον καποιος ηθελε σιταρι του λεγαν "πηγαινε στον Σιταρουλια", πολυ κοινο το -ρουλιας στην Θεσσαλια. πιο μετα του λεγαν "πηγαινε στον Σταρουλια" για να καταληξουν στο "πηγαινε στον Στρουλια". Ανεκαθεν ημουνα υπερηφανος για την σημασια του επωνυμου μου αλλα οχι και τοσο για τον ηχο του...


Η δε γιαγια μου απο την μητερα μου καταγοταν απο την Κεφαλλονια, το ονομα της Μακρη, απο το χωριο των Μακραιικων εξω απο το Αργοστολι. Μολις διαβασα σε μια αναρτηση σας με τα ονοματα Κεφαλονιτων πειρατων, το ονομα ενος Μακρη Γερασιμου απο το Αργοστολι. Δεν θα μου εκανε μεγαλη εντυπωση να μαθω οτι εχω πειρατικο αιμα στις φλεβες μου, χαχα! Η οικογενεια της λοιπον μετακομισε απο την Κεφαλλονια στον Βολο, στις αρχες του 20ου αιωνα, με αφορμη τον κινδυνο για την ζωη ενος απο τους προγονους μου, λογω της ερωτικης του περιπετειας με μια παντρεμενη. Εκει η γιαγια μου η Χρυση εκανε οικογενεια με τον Σταματη Σταματη, ο οποιος ειχε ερθει απο την Αγοριανη, αφου βεβαια πρωτα γυρισε την μιση υφηλιο. Ενας απο τους προγονους μου απο αυτη τη μερια πολεμησε στο πλευρο του Οδυσσα στο Χανι.

Για να μπω και στο θεμα ομως και να σας εξηγησω πως σας βρηκα. Ο παππους ο Σταματης εφυγε στην εφηβεια του απ το χωριο για να παει Αμερικη. Εκει βρηκε αλλα μελη της οικογενειας του, δουλεψε και προκοψε. Οταν ξεσπασε ο 1ος Π.Π καταταχτηκε, πολεμησε στην Γαλλια και τραυματιστηκε στο ποδι. Αυτο το γνωριζα απο την οικογενεια μου. Θυμαμαι μαλιστα πως η γιαγια, εως οτου πεθανε το '92(τον παππου εγω δεν τον γνωρισα) λαβαινε συνταξη απο το Αμερικανικο κρατος, επειδη ο παππους ειχε πολεμησει και τραυματιστει ως Αμερικανος στρατιωτης. Οταν εφυγε η γιαγια, βρηκα στο σπιτι της μια πλαστικη σακουλα με παλια φιλμ. Ο παππους τραβουσε φωτογραφιες με μια απο εκεινες τις Κοντακ του τελους του 19ου-αρχες 20ου αιωνα, με τις φισουνες. Για χρονια αυτες οι φωτο ηταν αποθηκευμενες στο σπιτι μου. Δεν ειναι καποιο τρελο αρχειο, εχει ομως πολυ μεγαλη συναισθηματικη αξια για εμενα. Αν και εχω Film Scanner λογω της δουλειας μου, δεν κανει γι αυτα τα φιλμ, τα οποια ειναι 6χ9 η και μεγαλυτερα. Προσφατα βρηκα ενα scanner με το οποιο καταφερα να σαρωσω τα φιλμ, εστω και αν δεν ειναι ακριβως το σωστο μηχανημα. Οι περισσοτερες απο τις φωτογραφιες ειναι οικογενειακες. Υπαρχουν ομως και καποιες που ειναι απο το μετωπο του 1ου Π.Π. Η μαλλον απο τις στιγμες χαλαρωσης των στρατιωτων, οχι απο μαχες.

Καπως ετσι αρχισα να ψαχνω για τον 1ο Π.Π για να βρω περισσοτερες πληροφοριες και βρεθηκα στο ιστολογιο σας. Η ουσια ειναι οτι εκτος απ το αιμα εχουμε και την γλωσσα. Εχει κι αυτη DNA. Και εγω, ζωντας τον εαυτο μου, στο μεγαλυτερο κομματι της ζωης μου ταυτοποιουμουνα με την οικογενεια απο την πλευρα του πατερα μου. Ειχα τον παππου μου απο αυτη την πλευρα ως προτυπο ας πουμε. Και οχι τοσο τον παππου τον Σταματη. Ενας λογος γι αυτο ειναι το ονομα. Θεωρουσα οτι το Σταματης εχει κατι το αρνητικο πανω του, επειδη μιλαει για να σταματησει κατι. Προσφατα λοιπον που εκανα μια ερευνα σε αυτες τις ιστοσελιδες τις οποιες αναφερετε κι εσεις εδω βρηκα το εξης γι αυτο το ονομα. Τρια απο τα παιδια του Σταματη, 2 θειοι, 1 θεια μεταναστευσαν επισης στην Αμερικη. Εκει αλλαξαν το ονομα τους σε Stamus. Βρηκα λοιπον οτι το Stamus στα Λατινικα σημαινει "Στεκομαστε ως ενα", αυτο που λεμε η ισχυς εν τη ενωση. Και αυτο εδωσε μια αλλη προοπτικη στον τροπο που αντιλαμβανομαι τον παππου μου και αυτη την ριζα του αιματος μου. Και ειναι κατι που με χαρακτηριζει ετσι κι αλλιως.

Σπίνος(ο): Το πουλί. Από την ομοιότητα του κατόχου ως προς τη φωνή και τη µύτη, µε το πουλί.
Στελλίτης (ο): Αυτός που έχει µακριά στελλιά (σκέλη, πόδια). Συναντάται η λέξη και στην κατάρα: "Στελλίτης να σε πιάσει" = Τέτανος να σε πιάσει.
Στοιχειός : Το ξωτικό, το φάντασμα. Ο αδύνατος, ο κοκαλιάρης, ο σκελετωµένος.
Σφηκαόνης (ο): Από το σφηκαόνι το οποίο είναι είδος µμικρής σφήκας. Επίθετο οικογενειακό, που αντικαταστάθηκε µε την Ενσωμάτωση. Διατη­ρείται όμως σαν παρατσούκλι, αλλά και ως επώνυμο από μετανάστες στην Αμερική. Σύμφωνα με μαρτυρία συγγενούς του, ο κάτοχος του κινδύνευσε από το κέντρισμα της σφήκας
Σγούρης. Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει
ΣΙΑΜΠΑΝΗΣ:Επώνυμο με ξενική ρίζα προερχόμενο από την τουρκική λέξη saban=άροτρο ή saban=ηλίθιος με προσθήκη την νεοελληνική κατάληξη –ης που συνήθως έχουν τα επώνυμα με τουρκική ρίζα.
β]Σαμπάνηδες ή Γιαμπάνηδες αποκαλούσαν επί Τουρκοκρατίας τους ψευδομουσουλμάνους (αυτούς που τύποις αποδέχονταν το Κοράνι) με ονειδιστική σημασία.
ΣΜΥΡΝΙΟΥ:Επώνυμο που κατατάσσεται στην κατηγορία των εθνικών που έχει και παράλληλα τύπο τουρκικό προερχόμενο από την Σμύρνη Μικρά Ασία.
ΣΤΑΜΠΟΛΙΔΗΣ:Επώνυμο που κατατάσσεται στην κατηγορία των εθνικών με ξενική τουρκική καταγωγή προερχόμενο από το stanbul=η πόλη (ις ταν πουλ= εις την Πόλη), με την τοποθέτηση της κατάληξης –ιδης που προσδίδει ποντιακή καταγωγή.
Σκλέπας .Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει(κουτσός)
Σκλήρης.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει (συχνό στη Βοιωτία)
Σκούρας.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει
Σούγκρας.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει (που τσουγκρίζει)Σούκουλας .Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει(κουρελής)
Σούλης.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει (ψηλός, λεβέντης)
Σουμάκης.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει
Σούρπης .Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει(ρουφηχτής)
Σπάτας.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει (σπάθας)
Στίνης .Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει(που σπρώχνει
Σχηματάρης.Επωνυμο αρβανιτικης προελευσης οπου σημαινει (κομψευόμενος
Σερεφιάς, από την τουρκική λέξη şeref = τιμή, δόξα, μεγαλείο.
ΣΑΠΚΑΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη βουλγαρικη λεξη sapka που σημαινει κουκουλα, πηλικιο.
ΣΔΡΑΒΑΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη σλαβικη λεξη zdrav που σημαινει γερος, υγιεις.
ΣΟΥΡΛΑΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη σλαβικη λεξη surla που σημαινει προβοσκιδα ή φλογερα.
ΣΤΑΣΙΝΟΣ-ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ:Επώνυμο πατρωνυμικό προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Αναστάσης, το οποίο και προέρχεται από την Ανάσταση του Χριστού. Γιορτάζει την ημέρα του Πάσχα.
ΣΙΜΟΣ:Επώνυμο προερχόμενο από αρχαίο ελληνικό παρατσούκλι προσδιδόμενο σε ιδιότητες σωματικές, ψυχικές, πνευματικές. Σιμη =πλατεια μυτη.Άλλα παρόμοια: Σμίκρων, Πλάτων, Πλατής, Σαπφώ, Στράβων, Μιλτεύς, Μιλτιάδης, Φαλακρός, Κέφαλος, Χείλων, Πράος, Μακάριος, Γενναίος, Σύντροφος, Ορφανός.
ΣΑΜΨΩΝΟΓΛΟΥ:Επώνυμο σύνθετο αποτελούμενο από το εβραϊκό παρατσούκλι σαμψών = μικρός ήλιος και την κατάληξη –ογλου, που προσδίδει ανατολία.
ΣΤΟΥΚΑΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη σλαβικη λεξη stuka που ειναι ειδος ψαριου.
ΣΤΡΙΓΚΟΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη σλαβικη λεξη strig που σημαινει κουρα κυριως προβατων.
Σκαντζούρης, ουσιαστικό από το ιταλικό ρήμα scansare = αλλάζω βάρδια.
Σουβατζής, επαγγελματικό όνομα από την τουρκική λέξη suvaci.
Σπυράκης, υποκοριστικό του βαφτιστικού ονόματος Σπύρος.
Σταφυλίδης, γιος ή απόγονος του Σταφυλά (επαγγελματικό).
Σωτηρίου.Επωνυμο πατρωνυμικο ο γιος ή απόγονος του Σωτήρη.
ΣΑΜΙΟΣ. ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΑΥΤΟ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ.ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΜΕ ΜΟΝΗ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΤΟ -ς ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΤΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ ΤΟΥΣ ΓΕΝΟΣ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ
Σαρρής. Κίτρινος (πάσχων από ηπατίτιδα) η Ξανθός - απαντάται συχνά σαν πρόθεμα (Σαρη-γιαννης,Σαρη-μανωλης) άλλα και ως υποκοριστικό Σαριδάκης
Σερέπετσης. Από το τουρκικό σαραπτσής (Sarap ,Sarapci) οινοποιός. Είναι φανερό ότι το προσωνύμιο δίνονταν σε Έλληνες από τους Τούρκους, εφόσον κάνεις Τούρκος δεν θα μπορούσε να ασκεί το επάγγελμα δημοσίως.
Συγκελίδης. Οφίκιο του Πατριαρχείου. (συν+κελί) Σύμβουλος του επίσκοπου που έμενε μαζί του, στο ίδιο κελί. Πρόσωπο της απολυτού εμπιστοσύνης του αλλά και της εύνοιας του.
Σαπρανίδης. Αν δεν προέρχεται από την Σαφράμπολη και το Σαφράν τουρκικο Safran, Ζαφορά , μπορεί να σημαίνει τον χολωμένο, πικραμένο, κιτρινιάρη, αρρωστιάρη από το τουρκικο safra=χολή
Σερδάρης, από την τουρκική λέξη serdar = διοικητής.
Σέντζας: αντί Σεντζάς, ό κατασκευαστης σεντζίων. Τo σέντζιο ήταν ειδος καθίσματος τών Βυζαντινών, που στηριζόταν σε 24 μαρμαρένιους κίονες. Δεν ειχε κλίμακα πρός τόν ίππόδρομο, για να προστατεύεται ό αυτοκράτορας άπό ενδεχόμενες επιθέσεις τών θεατών. Τό κάθισμα ειχε διάφορα πατώματα. Στο άνώτερο κάθονταν δ αυτοκράτορας με τους άξιωματούχους του (βλ. Κυρ. Σιμόπουλου, Ξένοι ταξιδιώτες στην Έλλάδα, τ. Α', σ. 203, ύποσημ.4).
Σημανδούρας, παρατσούκλι από τη λέξη σημαδούρα, που είναι το σημάδι που επιπλέει στη θάλασσα ως αναγνωριστικό.
Σιώπης, στα βουλγάρικα σημαίνει χωριάτης.
Στοίδης, Επωνυμο προερχομενο 1] από το Στόι=Στάσου, κατ επέκτασην αυτός που Στέκεται, ο Στέκων όρθιος σε ακινησια ή στάση προσοχής 2]από τη σλαβική λέξη stoi που σημαίνει «εκατό».3] Πιθανόν όμως να σημαίνει και «είκοσι» και να είναι τουρκικής προέλευσης.
ΣΙΑΚΗΣ ή ΣΙΑΞΗΣ ή ΣΙΑΖΗΣ : Αυτός που ισιάζει, διευθετεί, διορθώνει,εξομαλύνει.. (ρήμα ΣΙΑΖΩ - ΕΣΙΑΞΑ δηλ. διόρθωσα)
ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΗΣ. Κατά τον Δ. Βαγιακάκο, προέρχεται από το επώνυμο Τσιβιτανίδης, το οποίο σχηματίστηκε από τη λέξη τσιβιτάνος (civitanus).Τσιβιτάνος ονομαζόταν ο διοικητής διαμερίσματος χώρας ή ο καπετάνιος, ο πλοίαρχος κατέργου (= ιστιοφόρο πολεμικό ή πειρατικό πλοίο με δύο ή τρεις σειρές κουπιών).Η λέξη βρίσκεται στο Κυπριακό Χρονικό του Μαχαιρά, όπου αναγράφονται τα εξής: εμήνυσεν … τούς τζιβιτάνους … νά ποίσουν καλές βίγλες», «νά ποίσουν οι Κυπριώτες νά είναι ομπρός του τζιβιτάνου των αυτών κατέργων» και «ο Τζακέ τέ Μπιτζέλ ο τζιβιτάνος του μαρτζασίου».Από το επάγγελμα, λοιπόν, σχηματίστηκε το παρωνύμιο Τζιβιτάνος ή Τσιβιτάνος, το οποίο εξελίχθηκε σε οικογενειακό όνομα και από αυτό προέκυψε το επώνυμο Τσιβιτανίδης (ο υιός του Τσιβιτάνου) και Σιβιτανίδης.
Σημίτης, πρωθυπουργός. Η γραφή αυτή μας οδηγεί στους Σημίτες, αρχαίους ανατολικούς λαούς. Σημιτικής καταγωγής είναι οι Αραβες, Εβραίοι, Παλαιστίνιοι, Ασσύριοι, Χαλδαίοι κλπ. Η διάκριση είναι γλωσσική και όχι φυλεκτική. Ολοι ανήκουν στη λευκή φυλή. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ανήκουν στους Χαμίτες. Επομένως το Σημίτης προέρχεται από το ανθρωπωνύμιο Σημ, πρώτο γιο του Νώε, με την προσθήκη της κατάληξης-ίτης.Το επώνυμο όμως του πρωθυπουργού, διευκρινίζει ο συγγραφέας, προέρχεται από το τουρκικό σιμιτ (κουλούρι, σμίτι) και Σιμίτης σημαίνει κουλουράς, κουλουρτζής, κουλουροπώλης. Πολλές λέξεις που σημαίνουν φαγώσιμα με την προσθήκη του τελικού -ς έγιναν οικογενειακά ονόματα: καρβέλι - Καρβέλης, κουλούρα - Κουλούρας, λαγάνα - Λαγάνς, πιπέρι - Πιπέρης, ρεβίθι - Ρεβίθης.
Σδράκας -Σδρακάς - σδρακά: Επωνυμο επαγγελματικο προερχομενο απο τονξύλινο τρίποδα, βαρύς, για το ίδιασμα του νήματος του αργαλειού
ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Επώνυμο που κατατάσσεται στα εθνικά οικογενειακά. Με αρχική ρίζα το Σούλι με την κατάληξη –ιώτης
ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ. ΕΠΩΝΥΜΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΑΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΡΩΝΥΜΙΚΩΝ.ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΠΤΗΣΤΙΚΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ, ΣΠΥΡΟΥ, ΣΠΥΡΑΚΗΣ, ΣΠΥΡΑΤΟΣ, ΣΠΥΡΕΑΣ, ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΠΥΡΙΔΑΚΗΣ: Επώνυμο που ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών με αρχική ρίζα προερχόμενη από το βαπτιστικό όνομα Σπύρος.Ο Αγιος Σπυριδων εζησε τον 4 αιωνα και καταγοταν απο την Κυπρο.Γιορταζει στις 12 Δεκεμβριου
ΣΑΛΔΑΜΑΡΙΟΣ: Επώνυμο βυζαντινό που ανηκει στην κατηγορια των επαγγελματικων, είναι ο παντοπώλης.
ΣΗΡΙΚΑΡΙΟΣ: Επώνυμο βυζαντινό, που ανηκει στην κατηγορια των επαγγελματικων,είναι ο ράφτης των μεταξωτών υφασμάτων.
ΣΠΑΘΑΡΗΣ: Επώνυμο βυζαντινό απο τιμητικό αξίωμα. Ανήκει στην κατηγορία επαγγελμάτικων.
ΣΤΑΒΑΡΗΣ:Επώνυμο προερχόμενο από το σταβάρι = το τιμόνι του αλετριού. «Ήθελ’ από πρινάρι, το χερουλάτη, τα φτερά, τον κέρο, το σταβάρι» Βαλαωρίτης, Φωτεινός Α, 124-5
ΣΤΕΡΓΙΩΤΗΣ:Σύνθετο επώνυμο. Προέρχεται από το ευχετικό βαπτιστικό όνομα Στέργιος=να στεργιώσει.Η καταγωγή του ονόματος είναι βλάχικη. Η κατάληξη –ιώτης είναι αρχαία ελληνική.Συναντάται ως επώνυμο στα Επτάνησα.
ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ:Επώνυμο που κατατάσσεται στα εθνικά οικογενειακά, προερχόμενο από την στεριά.
Στεριανός, Στεριαννάκης, Στεριαρής .β) Ίσως προέρχεται εκ του βαπτιστικού ονόματος Στέργιος (έχει γίνει ανάλυση από το blog) με την προσθήκη της κατάληξης –αρης.
ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η κατάληξη σε -όπουλος είναι πατρωνυμικό του βαφτιετικού Στέφανος, το οποίο είναι αυτούσιο, το αρχαίο (ομηρικό) προσηγορικό ουσιαστικό στέφανος... στεφάνιον... στεφάνι. Οι παραγωγικές καταλήξεις -άνος, -άνον σχηματίζονται ουσιαστικά από ρήματα και δίνουν σ' αυτά τη σημασία του οργάνου: στέφω - στέφανος, δρέπω - δρέπανον.
Σιάνα – Σωσάνη
Σιόζιος – Θεόδωρος
Σιούλας – Αναστάσιος
Σιώμος – Θωμάς
Σίμος – Συμεών
Στασινή – Αναστασία

81 σχόλια:

  1. Δύο παρατηρήσεις. Ο Σιμός μάλλον έχει να κάνει με τη σιμή (πλατιά) μύτη. Σαμπάνηδες ή Γιαμπάνηδες αποκαλούσαν επί Τουρκοκρατίας τους ψευδομουσουλμάνους (αυτούς που τύποις αποδέχονταν το Κοράνι) με ονειδιστική σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ LYKAWN.ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ.ΚΑΘΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΚΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΤΟΙΔΗΣ Δεν είναι από το ΣΤΟ=Εκατό των Σλάυων, αλλά από το Στόι=Στάσου, κατ επέκτασην αυτός που Στέκεται, ο Στέκων όρθιος σε ακινησια ή στάση προσοχής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε παίδες καλή δουλειά, αλλά ψάχνω το επώνυμο μου και δεν το βρίσκω, Σιδηρόπουλος λέγομαι....κάντε ένα κόπο..αααα....και ειμαι μισός από πατέρα από τον Πόντο...μην σας ξεγελάει το ούλος στο τέλος...ξέρω ότι είναι Πελλοπονήσιο αλλά στην προκειμένη όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ! Ο ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΣ ! ΟΙ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΑΝΤ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΧΟΛΙΑ Η ΑΝ ΘΕΣ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥΡΓΟΥ . ΕΑΝ ΑΝΑΤΡΕΞΕΙΣ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟ , ΠΟΛΛΩΝ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΑΝΤΩΝ , ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΟΙΑ ΘΑ ΔΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΟΔΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΠΡΑΤΣΟΜΕΝΟΙ , ΑΝΑ ΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ , ΠΑΠΟΥΔΕΣ , ΣΗΜΕΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ . ΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΟΙ ΜΑΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΑΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΝΤΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΚΑΙ..ΜΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΜΠΡΑΤΣΟΜΕΝΟΙ , ΧΟΝΤΡΟ ΚΟΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΧΕΡΙΑ ..ΣΥΝΗΘΩΣ . ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΑΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΜΙΣΧΑΝΑ , ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΕΡΟΥΝ , ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΤΟ ΑΜΟΝΙ , ΤΟ ΣΙΔΕΡΟ , ΤΗ ΦΩΤΙΑ . ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΤΟΥΣ ΛΕΓΑΝΕ ΤΕΜΙΡΤΖΗΔΕΣ - ΣΙΔΕΡΑΔΕΣ , ΑΡΚΕΤΟΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΟ "" ΤΟΥΡΚΙΚΟ "" ΤΕΜΙΡΤΖΙΔΗΣ Η ΔΕΜΙΡΤΖΙΔΗΣ .

      Διαγραφή
  5. oxi kaneis lathos to oulos einai apo tn ponto giati k ego etsi legomai sidiropoulou k oi papoudes mou apo ekei irthan os papadopouloi k meta to allaksan edo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η καταληξη -ΠΟΥΛΟΣ . ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΟΠΟΝΗΣΟ.-(ο)πουλος, από το λατινικό pullus (πουλαράκι, πουλάκι). Η σημασία της ξεκίνησε από νεοσσούς: αετόπουλο, ορνιθόπουλο, παιδόπουλο, Παπαδόπουλο. Σήμερα η υποκοριστική σημασία της δεν είναι αντιληπτή και περισσότερο την αισθανόμαστε ως πατρωνυμική: Αναγνωστόπουλοςγιός του Αναγνώστη. Ηδη στη βυζαντινή εποχή χρησιμοποιείται ως πατρωνυμική κατάληξη (Αργυρόπουλος, Στρατηγόπουλοςγιος ή απόγονος του Αργυρού ή του Στρατηγού) με αμβλυμένη την υποκοριστική σημασία.

      Διαγραφή
  6. επωνυμο ΣΤΕΡΓΙΟΥΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επωνυμο Σφιτης και επωνυμο Σταματερης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το επίθετο ΣΟΥΚΙΑΣ παρακαλώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα. Το επίθετό μου είναι Στάμος. Δεν βρήκα κάποια ανάλυση εδώ, αλλά από όσα ξέρω, προέκυψε επειδή κάποιος προγονός μου θέλησε να "σταματήσει" την αναπαραγωγή ενός επιθέτου που κυριαρχούσε στο χωριό του τότε (το επίθετο Μάντζαρης συγκεκριμένα). Προφανώς ισχύει για ολους εμάς με το ίδιο επίθετο, για παρόμοιους λόγους. Θα ήθελα την γνώμη σας και τέλος να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους δημιουργούς και σε όλους τους συμμετέχοντες αυτής της προσπάθειας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙ !!! ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΗΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΑΘΗ - ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ , ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΠΑ = ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ , ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ = ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΑΒΒΙΔΗΣ κ.ο.κ

      Διαγραφή
  11. Απαντήσεις
    1. σερέτης, δύστροπος (τσιτίν, χουιλού, γιανάζ, τερς)
      δυστροπώ, σερασέτ


      Γλωσσάριον
      σερετιά η, στρεψοδικία (= σκόπιμη διαστροφή της αλήθειας)

      Διαγραφή
  12. sinanis kai gw!! poia 3aderfh eisai?? eimai apo kastoria! alexandros!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. egw apo samo eimai...psaxnw sunexws gia to epitheto alla tzifos

      Διαγραφή
    2. Σινανης και εγω.το επωνυμο δεν ειναι αλβανικο αν και υπαρχουν αλβανοι σινανι.το επιθετο μας εχει καταγωγη απο την καππαδοκια και σημαινει δορυ.

      Διαγραφή
    3. Ψάχνοντας λίγο ανακάλυψα ότι ο Σινανης δεν ήταν επιθέτο αλλά αξίωμα. Στην Μικρά Ασία και Καππαδοκία ήταν οι έμπιστοι οι οποίοι έφτιαχναν σπαθιά και δόρατα...

      Διαγραφή
    4. Σινανης Παναγιώτης14 Δεκεμβρίου 2020 στις 12:40 π.μ.

      Στην λίστα προσφύγων οι περισσότεροι είναι από νίκεα

      Διαγραφή
  13. Soulis me ena l metraei to idio me ayto me ta 2 lamda>???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. παρακαλώ πολύ αν είναι εύκολο να βρεθούν τα : Σταματέλος,Σταμελάκος,Σταμέλος, ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σα'ί'τη αν μπορείται να βρείτε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. καλα ειναι δυνατον να μην εχετε τα Σταματοπουλος,Σαμαντζοπουλος κλπ, η μιση πελλοπονησος εχει αυτα τα επιθετα παρακαλω προσθηκη λειαν συντομως ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ παρακαλώ πολύ αν είναι εύκολο να βρεθούν τα : ΣΑΝΤΑΒΑΣ απο την μηθυμνη μυτιληνης λεσβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΟ επίθετο Σεραφής????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΛΗΜΕΡΟΥ.ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ "ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΛΗΜΕΡΙΑ" ΣΤΑΛΗΜΕΡΙΑ - ΣΤΑΛΗΜΕΡΟΣ ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΕΧΩ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΝΑΥΠΑΚΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Απαντήσεις
    1. Η ΛΕΞΗ ΣΙΑΠΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΠΕΛΟ Η ΑΝ ΘΕΣ ΤΡΑΓΙΑΣΚΑ !

      Διαγραφή
  21. Σκεπετάρη; Προφανώς έχει αρβανίτικες ρίζες αλλά σήμαίνει κάτι στα αλβανικά; Πολλοί Αλβανοί με ρωτούν αν είμαι ομοεθνής τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Σκεπετάρη - στα αλβανικα Shqipetari σημαίνει Αλβανός. Η ρίζα της λέξης είναι Shqipe το οποίο σημαίνει Αετός στα Αλβανικά. Shqiperia = Αλβανία (Γη των αετών). Πολλοί αρβανίτες έχουν αυτό το επώνυμο.

      Διαγραφή
  22. ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΚΟΥΙΖ ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΙΑΤΗΡΑΣ.ΚΑΡΔΙΤΣΙΩΤΙΚΟ ΩΣ ΕΠΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗ ΤΙΠΟΤΑ...???ΜΑ ΓΙΑΤΙ....??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στρατηγόπουλος από που προέρχεται ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ..ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ , ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΙ ΕΓΩ , ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΣΛΑΝΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΛΑΝ = ΛΕΟΝΤΑΡΙ , ΑΚΠΟΙΟΙ ΗΡΘΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ..ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΑΛΛΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ , ΜΥΡΙΑ ΤΟΣΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ . ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΠΙΘΑ ..ΤΣΙΝΑΚ , ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΑ ΛΕΟΝΤΑΡΙ ΠΟΥ ΣΠΙΘΟΒΟΛΕΙ , ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΞΑΚΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΕΙ ΤΗΝ ΣΠΙΘΑ ΕΙΝΑΙ Σ;ΑΦΩΣ ΤΟ ΑΓΡΥΠΝΟ ΚΑΙ ΑΕΤΙΣΙΟ ΒΛΕΜΜΑ , ΩΡΑΙΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΧΕΙΣ .

      Διαγραφή
  26. To πλέον σύνηθες από Σίγμα: Συνοδινός γιατί δεν φαίνεται πουθενά?!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Βλακείες.
    Το Σταυρακάκης (που είναι το δικό μου) προέρχεται από την Τουρκοκρατία. Σταύρος λεγόταν ο πρώτος και υποτιμητικά τον έλεγαν Σταυράκη και προέκυψε το Σταυρακάκης. Η οικογένεια έχει βυζαντινή καταγωγή όπως και άλλες από τα Ανώγεια αλλά και από άλλα χωριά της Κρήτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ''ΣΠΈΓΗΣ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΤΕΡΟΠΟΥΛΟΣ?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Κάτι για Τζημούρτας έχετε;Η γνώμη μου είναι,ότι προέρχεται από το όνομα Δημήτριος (τζήμος0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥΣ ΒΕΝΕΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. σας παρακαλω να μ ενημερωσετε σχετικα με το ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. υπαρχει καποια πληροφορια για το επωνυμο Σολυδακης ή Σολιδακης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. To eponimo Samolis exei kamia sxesi me anagramatismo tou evraikou Samuel? Eina ekatantontades kritikoi anogianoi me auto to onoma alla oi rizes tous einai agnostes.Mipos kaneis gnorizei?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΧΙΩΤΗΣ ΤΟ 1910 ΣΤΗΝ ΛΑΜΨΑΚΟ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ?
    ΑΝ ΝΑΙ, ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΕΠΩΝΥΜΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καμια πληροφορια για το επωνυμο Βιολακης???Θα σας ειμαι ευγνωμων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Λέγομαι Στεριώτης και κατάγομαι από την Λευκάδα. Είδα ότι έχετε το Στεργιώτης και αναφέρετε ότι είναι βλάχικο από το στέργιος μαζί με την αρχαιοελληνική κατάληξη -ιώτης. Στην οικογένεια δεν έχουμε καμία σχέση με Βλάχους ούτε υπάρχει τέτοια ανάμνηση. Το πιθανότερο είναι να σημαίνει αυτοί που ήρθαν από την στεριά και όχι για τον στέργιο. Πιθανολογείται ότι είμαστε οι οικογένειες που φύγαμε από το Σούλι κατά την καταστροφή του και περάσαμε απέναντι στα Επτάνησα. Εκεί μας είπαν Στεριώτηδες (αυτοί που ήρθαν από την στεριά). Όλες οι οικογένειες στα Επτάνησα πρωτοκατοίκησαν ορεινά χωριά (όπως το Σούλι) και όχι παραθαλάσσια. Υπάρχουν παρατσούκλια σουλιώτικα όπως Μπότσαρης...μάλλον κρυβόντουσαν έτσι να μην τους βρουν οι Τουρκαλάδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. SOULANHS--??? H KATAGWGH EINAI APO KERKYRA. PARAKALW YPARXEI KAPOIA PLHPOFOPIA SXETIKA MA'AUTO TO EPWNIYMO???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. "ΣΤΡΙΓΚΟΣ:Επωνυμο προερχομενο απο τη σλαβικη λεξη strig που σημαινει κουρα κυριως προβατων."ΛΑΘΟΣ!!!!!

    το όνομα βγαίνει από το "Στρίγξ"=Κουκουβάγια αρχαίο μυθικό πουλί! Δες και το παιχνίδι στο ιντερνέτ "strigoi" με προταγ. αυτα τα μυθικά πουλιά-
    "el.wikipedia.org/wiki/Κουκουβάγια - Προσωρινά αποθηκευμένη
    Η επιστημονική ονομασία Strigiformes (Στριγγόμορφα), καθώς και το όνομα της οικογένειας των Στριγγιδών, ετυμολογούνται από το αρχαίο ελλ. στρίγξ, λατ. strix"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΣΑΚΑΛΗ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΑ ΚΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καρμπώνηs η Καρμπόνης από Καλλίπολη ανατολικης θρακης Δαρδανέλια. Yπαρχει καποια πληροφορια; ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Χαίρε στην όμορφη παρέα. Παρακαλώ πολύ αν γνωρίζετε κάτι για το επ.ωνυμο Συραγγός. (Υποθέτω με ¨"Υ" αφού έτσι αναγράφετε στο δελ΄τιο ταυτότητος). Ψάχνω πάρα πολλά χρόνια μα τίποτε ακριβές. Κα΄ποιοι λένε πως προέρχεται απο παράφραση - τοπωνύμιο κάποιου που ήλθε απο την Συρακούσα της Σικελίας μα δεν βρίσκω κάποια εμπεριστατομένη άποψη.

    Κάποια Βοήθεια παρακαλώ ?
    Μανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Για το επώνυμο Σιώλος γνωρίζετε κάτι να μου πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Εχω γράψει κάποιες πληροφορίες σε email που έστειλα για το Σκούπρας, αλλάθα ήθελα ότι παραπάνω γνωρίζετε να με διαφωτίσετε. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΘΕΤΟ ΣΑΜΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. καλησπέρα σας, δεν μπορώ να βρω το δικό μου. Σινάνης λέγομαι, μήπως γνωρίζεται την καταγωγή του να μου πείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Το επώνυμο μου ειναι Σο'ι'μοιρης δεν το βρισκω πουθενα αν καποιος γνωριζει θα με υποχρεωσει ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καμια αναλυση για Χαρέλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Το επώνυμο ΣΤΕΡΓΙΟΥ προέρχεται από το στεριά και στεριώνω. Στις βαλτώδεις περιοχές του Άνω Καλαμά βρήκαν καταφύγιο "άκαπνοι" γεωργοί από την Αίγυπτο που έστειλε ως στρατιώτες, ο Τούρκος Διοικητής της στον Αλή Πασά κατά την διάρκεια της διαμάχης με τους Σουλιώτες. Μόλις αυτά τα δύσμοιρα ανθρωπάκια αποβιβάστηκαν στα Σύβωτα (Μούρτο) λιποτάκτησαν και βρήκαν καταφύγιο στην ενδοχώρα. Όσοι κατέφυγαν στους βάλτους του Άνω Καλαμά, ακολουθώντας τον Ποταμό Καλαμά, γλυτώνουν από το λεπίδι του Αλή. Έτσι στερ(γ)ιώνουν στην περιοχή (Κουκλιοί, Άνω Παρακάλαμος κλπ) εξ ου και το όνομα. Άλλοι, οι οποίοι όταν ρωτιούνται για οτιδήποτε, απαντούσαν Μούρτος-Μούρτος (πιθανόν από πού ερχόντουσαν...).Έτσι ένα δεύτερο επώνυμο εμφανίζεται, το "ΜΟΥΡΤΟΣ". Μέχρι σήμερα οι απόγονοι αυτών των Αιγυπτίων φυγάδων διατηρούν τα φυλετικά τους χαρακτηριστικά, σκουρόχρωμοι, υπέρβαροι και ιδιαίτερα ψηλοί με αράπικο σγουρό μαλλί, διαφέρουν με την πρώτη ματιά από τους πολυάριθμους γύφτους της περιοχής που φέρνουν πιο πολύ σε Ινδούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Για το επώνυμο Σιούντρης; Πιθανή αρβανίτικη ή βλαχικη προέλευση. Το στρίγκου πάντως στα βλάχικα σημαίνει σφίγγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. γεια σας.για τα επιθετα σακαντεμης και σκαμαγκουλης γνωριζετε απο που προερχονται?νομιζω οτι το σκαμαγκουλης ειναι τουρκικο δλδ ισως κοκκινο τριανταφυλλο.
    σας ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts with Thumbnails