ΑΔΑΜ, ΑΔΑΜΑΚΗΣ, ΑΔΑΜΗΣ, ΑΔΑΜΙΔΗΣ, ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΔΑΜΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από το εβραϊκό όνομα Αδάμ.
ΒΑΛΑΗΣ, ΒΑΛΗΣ, ΒΑΛΙΔΗΣ, ΒΑΛΙΔΑΚΗΣ, ΒΑΛΙΑΔΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη vali=νομάρχης.
ΒΕΝΕΤΣΑΝΑΚΗΣΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. Ο προερχόμενος από τη Βενετία. Το επώνυμο συναντάται στη Μάνη με την κατάληξη –ακης, η οποία και είναι η αρχική γνήσια κατάληξη προερχόμενη από αυτή την περιοχή.
ΒΙΚΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από το παρατσούκλι προερχόμενο από τον φυσικό κόσμο. Βίκος = φυτό.
ΙΤΣΙΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι το οποίο έχει σχέση προέλευσης από τα λουλούδια. Ίτσιος=μενεξές.
ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, ΚΟΥΡΚΟΥΛΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι. Κουρκούλω=κυλιέμαι. Κουρκούλας ονομάζεται σε ορισμένες συνθηματικές γλώσσες ο παπάς.
ΚΟΥΦΗΣ, ΚΟΥΦΟΣ: Επώνυμο από παρατσούκλι που έχει σχέση με σωματική ιδιότητα του ατόμου που δεν ακούει καλά ή καθόλου.
ΛΑΤΣΗΣ, ΛΑΤΣΙΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη latzi=εγγράμματος.
ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι που έχει σχέση με τη σωματική κατάσταση ή ιδιότητα του ατόμου που είναι μελαγχροινός, μαύρος.
ΜΙΧΕΛΗΣ, ΜΙΧΑΛΑΣ, ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ, ΜΙΧΕΛΕΤΟΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΟΣ, ΜΙΧΑΛΙΝΟΣ, ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΙΧΑΛΑΚΕΑΣ, ΜΙΧΑΛΟΚΑΚΟΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: Επώνυμα που ανήκουν στην κατηγορία των πατρωνυμικών, προερχόμενα από το βαπτιστικό όνομα Μιχαήλ.
ΜΠΑΝΙΑΣ, ΜΠΑΝΗΣ, ΜΠΑΝΕΛΗΣ, ΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη bani=ιδρυτής.
ΝΤΟΥΛΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από το τουρκικό, αραβικό όνομα Abdul.
ΠΑΝΤΕΛΕΟΝ: Επώνυμο πατρωνυμικό προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Παντελεήμων, Παντελής. Παντελέων, αρχαίο όνομα, γιος του Αλυάττου, αδελφού του Κροίσου, βασιλέων των Λυδών. Πας+Λέων=το λιοντάρι των πάντων. Το επώνυμο απαντάται στις Κυκλάδες.
ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΗΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΔΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από το Βυζάντιο. Σακελλάριος, ο φροντίζων την τήρηση του δικαίου των μονών, ασκεί εποπτεία επί της επισκοπικής φυλακής (Σακελλής).
ΤΟΜΠΡΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από τη σλαβική λέξη dobr=καλός, ειλικρινής (ντόμπρος)
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι το οποίο έχει σχέση προέλευσης από τα λουλούδια, τριαντάφυλλο.
ΦΡΑΓΚΕΔΑΚΗ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. Ο προερχόμενος από την Φραγκία, από τη δυτική Ευρώπη, με την προσθήκη της κατάληξης –ακης που προσδιορίζει Κρήτη (Χανιά).
Εύγε! Η Εκκλησία της Κρήτης απαιτεί αποζημιώσεις από την Γερμανία
-
*Η Ιερά Σύνοδος βγήκε μπροστά, πήρε θέση για τις προκλήσεις του Γερμανού
προέδρου και συνεχάρη τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο για όσα είπε για την Κατοχή
στο ...
Πριν από 1 ώρα
Να υποθέσω πως το ίδιο ισχύει και στο επίθετο
ΑπάντησηΔιαγραφήΦραγγεδάκης με δύο γ;;;
Την καλησπέρα μου
Δεν μου απαντάει κανείς!Κλαψ :(
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΑΜΕΣΩΣ.ΑΛΛΑ ΜΑΛΛΟΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΛΑΒΕΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΗΝ ΚΛΑΨ ΤΩΡΑ.
ΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΙΣΧΥΕΙ.
ΓΙΑ ΚΑΛΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΡΑΨ. ΕΜΑΙΛ. greeksurnames@gmail.com
Aαααα να σαι καλά!Σ ευχαριστώ πολύ!Η αλήθεια είναι πως δεν το έλαβα!!!Χαμένοι στη μετάφραση....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
dreamer angel
to epiueto koykoytshs apopoy katagete
ΑπάντησηΔιαγραφήτο επιθετο ¨"Καλογεράς"δεν το ειδα στι λιστα σας..
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζετε κατι γι'αυτο?
καντε πωσ δεν ειδατε το αρθογραφικο ...)))))!
ΑπάντησηΔιαγραφήειδατε τι κανει η δουλεια στα μεσα καλοκαιριου?χιχι
ΑπάντησηΔιαγραφήEIMAI ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΟΜΩς ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΩ ΛΙΓΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟ DNA ΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΛΙΓΟ..ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ. ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΤΣΑΜΗΣ. Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΝΗΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΟΝΟΜΑΤΟς ΓΙΑΤΙ ΟΡΦΑΝΕΨΕ 5 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΣΕ ΠΑΤΕΡΑ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝ ΒΡΕΦΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΕΡΑΝ ΠΙΣΩ ΝΕΚΡΟ. ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕ ΠΕΔΕΨΕ ΠΟΛΥ , ΜΠΑΛΙΟΥΣΚΑ. ΡΩΤΗΣΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΕΟΙΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ Η ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΝΑ ΡΩΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗς ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΚΟΚΚΙΝΑ ΜΑΛΛΙΑ ΛΕΥΚΟ ΔΕΡΜΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΑΤΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΜΥΤΗ ΟΡΘΟΔΟΧΑ ΟΝΟΜΑΤΑ, ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΣΕ ΡΩΣΙΑ. ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ..ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΒΟΗΘΟΥ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΕΦΤΑΣΑ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΓΙΑΓΙΑ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ, ΥΠΟΚΟΡΙΣΤΙΚΟ ΒΑΛΛΙΑ Η ΒΑΛΙΟΥΣΚΑ, ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΙΣ ΦΩΝΑΖΑΝ ΧΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΠΑΛΙΩ. ΑΥΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ. ΕΙΧΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΗΤΑΝ ΛΟΥΚΑ, ΖΟΥΣΑΝ ΣΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΠΟΡΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΖΩΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ. ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΕΙΝΑΙ ΒΕΝΕΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΓΝΩΜΗ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσάμης υποδηλώνει καταγωγή από την Τσαμουριά της Θεσπρωτίας όπου σημειωτέον είχε και χριστιανούς έλληνες και μουσουλμάνους Αλβανούς και χριστιανούς Αλβανούς.. Η γιαγιά Μπαλιούσκα μπορεί να ήτανε ρωσσίδα αλλα εξίσου μπορεί και να ήτανε ορθόδοξη σλάβα των Βαλκανίων (Μαυροβούνιο, Σερβία, Βουλγαρία, μακεδονία). Αν και λίγοι, κοκκινομάλληδες υπάρχουν αυτόχθονες στα Βαλκάνια και όχι μόνο σλάβοι όπως πολλοί πιστεύουν. Το Λουκά παραπέμπει σε Ιταλία αλλα πολλές φορές οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Ελληνες κα Αρβανίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν πάρε δώσε με Ιταλία εδώ και χίλια χρόνια, και παραπάνω. Πολλά Λατινικά ονόματα έχουν μπεί στα Βαλκάνια απο παλιούς αυτόχθονες λατινόφωνους πληθυσμούς. Μιας και είναι πατρωνυμικό μπορεί να έχει διάφορες εκδοχές. Μάλλον αρβανίτικο ακούγεται. Τέλος, μην δίνεις και τόση σημασία στα επώνυμα, αφού όπως διαπιστώνεις πολλά είναι πατρωνυμικά και υποκοριστικά και δεν διαμορφώνουν τη συνείδηση του κατόχου. Η καταγωγή σου είναι προφανώς ορθόδοξη βυζαντινή, σαλάτα μεν αλλα σίγουρα ελληνικής συνταγής. Καλή τύχη με την έρευνα.
ΑπάντησηΔιαγραφή