ΑΓΡΙΑΝΙΔΗΣ: Επώνυμο α) προερχόμενο από παρατσούκλι που οφείλεται σε ψυχική ή σωματική ιδιότητα του ατόμου (άγριος) β) προερχόμενο από τον τόπο καταγωγής του ατόμου Αγριά (Βόλου) κλπ. Μαζί με την κατάληξη –ιδης που προσδιορίζει ποντιακή καταγωγή το επώνυμο απαντάται στις Σέρρες.
ΑΛΥΦΑΝΤΗΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματικών. Επ’ αυτού έχουν συμβεί αρκετές που γέννησε ο εξαρχαϊσμός. Το Αλυφαντής συναντάται στην Αρκαδία, Πόρο, Αίγινα, Πειραιάς. Το Αλειφαντής στον Πόρο, Πειραιά, Αίγινα Πειραιάς. Το Αλειφαντής στον Πόρο, Πειραιά, Αθήνα. Το Αλιφαντής στον Πειραιά, Αθήνα.
ΓΟΥΤΣΟΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την μολδαρική λέξη gutso=άνθρωπος με ψηλό καπέλλο υπάρχει στην Αρκαδία.
ΖΟΡΜΠΑΣ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη zorba=ταραξίας, σφετεριστής, εκβιαστής, οπλοφόρος σε άτακτο στρατιωτικό σώμα. «Μην πας κουρσάρος και ζορμπάς μην πας να γδύνεις τ΄αρφανά» δημοτικό μοιρολόι.
ΚΑΡΑΝΤΩΝΗΣ: Επώνυμο σύνθετο αποτελούμενο από την τουρκική λέξη καρα=μαύρος και το βαπτιστικό όνομα Αντώνης.
ΚΑΡΥΔΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι το οποίο έχει σχέση με τους φυτικούς καρπούς. Το επώνυμο βρίσκεται στην Τρίπολη Αρκαδίας από τον 17ο αιώνα. Πιθανή καταγωγή από Παξούς ή Θεσσαλονίκη ή Θεσσαλία. Επίσης συναντάται στα Επτάνησα, Κύπρο, Κύθηρα.
ΚΟΝΤΟΥ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι το οποίο οφείλεται σε σωματική ιδιότητα του ατόμου χαμηλός, κοντός, όχι ψηλός.
ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των κακώνυμων.
ΠΕΡΙΦΑΝΗΣ, ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι το οποίο οφείλεται σε ιδιότητα ατόμου. Υπερήφανος.Πρεπει να λάβουμε υπόψη και την ετυμολογία με βάση την λέξη "περιφανής" που σημαίνει πασίγνωστος, ένδοξος; Ταιριάζει περισσότερο στην ορθογραφία.
'Αλλωστε το "ρη" με ήτα παρουσιάζεται σαν γραφή στα τελευταία 50 χρόνια και μόνο σε 2-3 μέλη της οικογένειας.Στα ίδια μέρη υπάρχουν επίθετα "Περήφανος" και άλλα με σαφή ρίζα στο "υπερήφανος".Τέλος η μεταφορά του τόνου, από την λήγουσα στο "περιφανής" στην παραλήγουσα στο "Περιφάνης" ίσως να γίνεται διότι οι καταλήξεις των επιθέτων στην περιοχή είναι συνήθως -ούλης, -άνης. -άμης κλπ υπονοόντας μάλλον το παιδί κάποιου.
ΤΣΑΜΟΥΤΣΟΓΛΟΥ: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη camus=βουβάλι με την κατάληξη –ογλου που προσδιορίζει Ανατολή.
ΥΦΑΝΤΗΣ: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των επαγγελματικών με την χαρακτηριστική κατάληξη των επαγγελματικών επωνύμων –της.
Oι εργαζόμενοι του «Γ. Γεννηματάς» εξέπεμψαν σήμα κινδύνου: «Το νοσοκομείο
βρίσκεται υπό λειτουργική κατάρρευση» (βίντεο)
-
*Ασθενείς παρέμεναν μέχρι και σήμερα το πρωί στα Επείγοντα, τρεις ημέρες
μετά την λήξη της εφημερίας στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Στο ίδιο
νοσοκομείο ...
Πριν από 3 ώρες
ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ ανήκει στην κατηγορία των κακώνυμων, αλλά τί σημαίνει ακριβώς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επώνυμο,έχει χαρακτήρα μνημονίου (καμία σχέση με τρόϊκα) αντίστοιχο του τοπονυμίου, αλλιώς επιθέτου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜνημονίου,δηλαδή προσδιορισμού και χαρακτηρισμού που δίδονταν προκειμένου να διακρίνεται το πρόσωπο/άτομο ως ένα συγκεκριμένο σε περιπτώσεις προφορικής ή γραπτής αναφοράς του μεταξύ τρίτων. Επομένως ο όρος κακόνυμο υποσκελίζει το ρόλο του επωνύμου.
γερο μπισμπικη δε τα λες καλα...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υφαντης", αναφερεσαι στα επαγγελματα και λες οτι αυτο προερχεται απο εκει, αφου αλλωστε συνοδευεται απο τη χαρακτηριστικη καταληξη-της των τοιουτων ονοματων.
Καπως ετσι θες να εννοησουμε αυτα που γραφεις για τα επωνυμα στην Ελλαδα. Δεν ειν΄ομως ετσι.
Διοτι Χαλβατζης, Μπογιατζης, μπετατζης, παπατζης π.χ., και αλλα πολλα που ανηκουν και αυτα σε επαγγελματα, οπως βλεπεις, δε καταληγουν σε- της, αλλα σε-τζης.
Δεν ειναι λοιπον το "της" το "της¨σου, χαρακτηριστικη καταληξη ωτων επωνυμων που σχετιζονται με ενα επαγγελμα. Κατι αλλο συμβαινει που δεν μπορεις να δεις ακομα.
Δεν ειναι τοσο το ονομα οσο οι καταληξεις που συ...
Μπισμικης και Βισβικης ειναι το ιδιο αλλα αφηνεται στην επιλογη του μελλοντος να φερει τουτο το ονομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μεν Μπισμπικ αρεσκεται (χρωματοσωμα το αιτιο...) στην αρχικη (ξενικη) προελευση, ο δε Βισβικ εξελληνιζει τουτο.
Αυτο βεβαια οσον αφορα τα αρχικα εν προκειμενω γραμματα (και μαλιστα τα Β,Δ, τα οποια εξελλινιζουν τα αντιστοιχα Μπ, Ντ. Μπισμαρκ, Ντικενς, Ντρευφους, Ντοκτωρ και αλλα πολλα)και οχι τις καταληξεις. οι οποιες οπως ειπαμε παιζουν...τον: "παπας εδω, παπας εκει πουν ο παπας";
πηγα τυχαια στα Τουρκικα κιταπια και ειδα οτι εκει τα λες οπως πρεπει και χαρηκα, διοτι θα εμενα με την εντυπωση οτι δε ξερεις τι λες, αλλα τωρα ειδα οτι "παραξερεις"... οπως και αλλοι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μιση Ελλαδα Φραγκολιά η αλλη μιση Τουρκακια/ και συ να καθεσαι να λες γιατι εχω μερακια!
Φιλε εδω ειδα οτι πρεπει να σε συγχαρω για τη παραθεση αυτη την εμπεριστατωμενη που παρουσιαζεις, με βαση εκεινα τα βιβλια, που αποκαλυπτουν κατ΄εμε την αληθεια την πασα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το πραττω εξομολογουμενος συγχρονως και το μυστικο μου. Θα εχεις παρατηρησει και συ οτι ολα ανεξαιρετως τα γραμματα του Ελληνικου αλφαβητου (πλην του ωμεγα [ω]) "παιζουν" ως καταληξεις στα Ελληνικα Επωνυμα, σε ενα απιθανο και ποικιλομορφο συνδυασμο.
Ειλικρινα χαρηκα για τη γνωριμια.