Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

1821 ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ H ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.
H Ελληνική Επανάσταση εξερράγη υπό τους δυσμενέστερους οιωνούς: εφτά χρόνια μετά το Βατερλό, από την Ιβηρική Χερσόνησο ως την Ιταλία η Ευρώπη σείεται με εξεγέρσεις που απειλούν τα μοναρχικά καθεστώτα της.--
Όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ - ΜΗΔΕΜΙΑΣ ΕΞΑΙΡΟΥΜΕΝΗΣ - ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ.
Ήταν τότε που οι ηγέτες της Ιερής Συμμαχίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας είχαν συγκεντρωθεί στο Λάιμπαχ με θέμα την αντιμετώπιση της ισπανικής επανάστασης, των επαναστάσεων του Πεδεμόντιου και της Νεάπολης καθώς και ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Ενώ η καταστολή αυτών των κινημάτων δεν έμοιαζε δύσκολη υπόθεση για τις πανίσχυρες ευρωπαϊκές απολυταρχίες, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΙΣ ΓΕΜΙΖΕ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ γιατί απειλούσε την πολυπόθητη ισορροπία για την ευρωπαϊκή ήπειρο μετά τη συντριβή του Ναπολέοντα και απαιτούσε νέα στρατηγική και διπλωματία για τη διατήρηση της τάξης.
Ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικά συμφέροντα και περίπλοκοι διπλωματικοί υπολογισμοί, που κάθε ανακτοβούλιο και κυβέρνηση της Ευρώπης διατηρούσε για τον εαυτό της, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΑΝ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
 Έπειτα υπήρχαν λόγοι στρατηγικού ενδιαφέροντος και αυτοί ήταν πάλι δύο: η προστασία των μεγάλων δρόμων που οδηγούσαν στην Ασία και, επιπλέον, η παρεμπόδιση της καθόδου των Ρώσων στη Μεσόγειο.
Το τελευταίο ενδεχόμενο ανησυχούσε ιδιαιτέρως την Αγγλία και τη Γαλλία που έβλεπαν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως τη μόνη ικανή δύναμη περιορισμού της ρωσικής επιρροής και, φυσικά, κάθε ανάλογης απόπειρας εξόδου της Ρωσίας στις θερμές θάλασσες της Μεσογείου.
H υπόνοια μάλιστα ότι την Ελληνική Επανάσταση είχαν υποκινήσει οι Ρώσοι - υπουργός Εξωτερικών του τσάρου την ίδια εποχή ήταν ο Καποδίστριας - προκαλούσε ακόμη ισχυρότερα ανακλαστικά, ιδιαίτερα της Αγγλίας που έβλεπε ότι μια ανεξάρτητη και ελεύθερη Ελλάδα θα ήταν ανταγωνιστική ναυτική δύναμη για τα αγγλικά συμφέροντα.
Ετσι ακριβώς εξηγείται ο ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΣΜΟΣ στις αρχές του Αγώνα. Ξένοι με τη θάλασσα οι Τούρκοι, ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΑΓΓΛΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥΣ στα πληρώματα - αναφέρεται μάλιστα ότι πάνω από ογδόντα βρήκαν τον θάνατο τη στιγμή της πυρπόλησης της τουρκικής ναυαρχίδας στη Χίο από τον Κανάρη.
Γνωστή είναι άλλωστε και η βοήθεια που προσέφεραν στον ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟ των Τούρκων σε διάφορες πολιορκίες οι ΑΓΓΛΟΙ ΠΡΟΞΕΝΟΙ που μετατρέπονταν άλλοτε σε ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ και άλλοτε σε αντιπροσώπους εμπορικών εταιρειών ΕΦΟΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΠΥΛΗ.
Κατά τον ιστορικό C.W. Crawley οι ΑΓΓΛΟΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΕΕΣ ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΟΙ απλώς και μόνο επειδή μισούσαν τους Ρώσους.

Την ίδια στιγμή φοβόντουσαν μήπως αναβιώσει ο γαλλικός κίνδυνος και επιδίδονταν σε περίπλοκους διπλωματικούς ελιγμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ρυθμιστικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο που θα ακολουθούσε μια ενδεχόμενη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Ο γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Cousinιry το 1822 αναφέρει λεπτομερώς σε υπόμνημά του προς το γαλλικό υπουργείο των Εξωτερικών τους λόγους που οδήγησαν την Αγγλία στο να υιοθετήσει τη συγκεκριμένη και χωρίς προσχήματα εχθρική στάση απέναντι στην ελληνική εξέγερση.
ΣΤΟ ΑΝΑΓΕΝΝΩΜΕΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ Η ΑΓΓΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΕΝΑΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΝΙΓΕΙ ΣΤΟ ΛΙΚΝΟ ΤΟΥ.
Αλλά και η Γαλλία, καίτοι αντίπαλος της Αγγλίας, δεν κράτησε εξαρχής ευνοϊκή στάση απέναντι στους εξεγερμένους Ελληνες.
Από τη μια το κοινό της δέος με την Αγγλία σε ό,τι αφορούσε πιθανή κάθοδο των Ρώσων στη Μεσόγειο και από την άλλη η εμπορική της ανταγωνιστικότητα με το ελληνικό ναυτικό που έφερνε τους έλληνες εμπόρους σε κάθε γωνιά και αγορά της οθωμανικής Ανατολής, συνιστούσαν, αμφότεροι, ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΘΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
Χώρια που ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΩΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΩΣ ΜΙΑ ΑΝΤΑΡΣΙΑ, ΜΙΑ ΑΠΕΙΘΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΘΕΣΤΗΚΥΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΕΙ ΕΝ ΤΗ ΓΕΝΕΣΕΙ ΤΗΣ. Εκείνη που πάντως δεν επρόκειτο να προκαλέσει έκπληξη με τη στάση της ήταν η Αυστρία.
Για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του καγκελαρίου Μέτερνιχ που επιθυμούσε να πνίξει κάθε ιδέα φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος διακυβέρνησης της χώρας και καταδυνάστευσης των λαών, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΕ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ γιατί μπορούσε να προκαλέσει την εξέγερση και άλλων υποδούλων, χωρίς να εξαιρούνται ακόμη και οι δικοί της.
H ωμή διατύπωση του ίδιου: «ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΡΙΑΚΟΣΙΕΣ Η ΤΕΤΡΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΙ, ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΜΕΝΟΙ Η ΠΑΛΟΥΚΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΑ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ».
Και τώρα ερχόμαστε στην περίπτωση της Ρωσίας που, ως ομόθρησκη χώρα, ΦΑΙΝΟΤΑΝ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΦΑΙΝΟΤΑΝ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ, ανεξάρτητα από τον ρόλο που της απέδωσαν και τη στάση τελικά που υιοθέτησε η ρωσική εξωτερική πολιτική κατά του σταθερού εχθρού της, των Τούρκων.
Οι τσάροι στην πραγματικότητα είχαν από τη μια να αντιμετωπίσουν μια εχθρική Τουρκία και από την άλλη έναν συνασπισμό αγγλογαλλικών συμφερόντων που απειλούσε να εισέλθει στη Βαλκανική μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Βέβαια, η εξέλιξη των πραγμάτων στη συνέχεια προσέλαβε νέα δυναμική και παρά το ότι η ΡΩΣΙΑ, ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΤΕΡΝΙΧ, ΑΠΟΚΗΡΥΞΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και οι σφαγές στην Πόλη μετέβαλαν τη ρωσική πολιτική, αν και όχι δραστικά στην αρχή.
Εκείνο πάντως το οποίο ως γεγονός αποτέλεσε σταθερό παράγοντα ενθάρρυνσης των βαλκανικών λαών ήταν η μόνιμη ρωσοτουρκική αντιδικία που, με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης, παρέσυρε τη Ρωσία σε πόλεμο κατά της Τουρκίας ενώπιον μιας Ευρώπης έκπληκτης μπροστά στις απροσδόκητες, γι' αυτήν, εξελίξεις.
ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΕΛΟΣ ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ που, προσηλωμένη στο δόγμα Μονρόε, παρά τις επίσημες υπέρ της ελληνικής ανεξαρτησίας διακηρύξεις, προσδοκούσε, απαθής και αμέτοχη σε βοήθεια προς τους επαναστατημένους Ελληνες,
ΤΗΝ ΕΥΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΘΩΜΑΝΙΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ και να εκτοπίσει έτσι τα αγγλικά συμφέροντα.
Βεβαίως αμερικανικός φιλελληνισμός υπήρξε και τεκμηριώνεται και από τις πηγές. Ωστόσο η αμερικανική συμπαράσταση είχε μόνο λαϊκή έκφραση και ΟΧΙ ΚΡΑΤΙΚΗ.H ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ "ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ":
Οι στρατιωτικές κινήσεις των εμπολέμων στην επαναστατημένη Ελλάδα τράβηξαν αμέσως το ενδιαφέρον των ξένων κυβερνήσεων που ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ. Οι Άγγλοι μάλιστα έστησαν στα Επτάνησα ως και ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ που διηύθυνε στο Λονδίνο η αρμόδια υπηρεσία της Lombard Street.
Με τον τρόπο αυτόν Η ΑΓΓΛΙΑ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΗ, και λόγω παράδοσης στην οργάνωση των μυστικών της υπηρεσιών, ευρωπαϊκή δύναμη, χωρίς φυσικά να σημαίνει ότι και η Γαλλία υστερούσε στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο ανταγωνισμός μάλιστα μεταξύ των δύο ήταν τέτοιος που, ενώ επίσημα είχαν χαρακτηρίσει την Ελληνική Επανάσταση ως ανταρσία, έφθασαν ακόμη και να διευκολύνουν ταξιδιώτες και εθελοντές που ζητούσαν να φθάσουν στην Ελλάδα, επιλέγοντάς τους μάλιστα, προκειμένου να τους ελέγχουν και να πληροφορούνται για το τι συνέβαινε τόσα μίλια μακριά, στην επαναστατημένη χώρα.

ΕΤΣΙ, ΕΝΩ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΥΠΗΚΟΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟ ΣΤΡΑΤΟ Ο GORDON ΚΑΙ Ο BYRON ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΛΛΗΦΘΟΥΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΕΚΡΑΤΗΘΗΣΑΝ, ΑΛΛΑ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΓΛΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ.
H Γαλλία, πάλι, ενώ ΕΦΟΔΙΑΖΕ ΤΟΝ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ ΜΕ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΣΚΑΦΗ, την ίδια στιγμή άφηνε ανοιχτό το λιμάνι της Μασσαλίας για τις αποστολές εθελοντών πολεμικού υλικού ενώ δεν εμπόδιζε τη διεξαγωγή εράνων υπέρ του Ελληνικού Αγώνα.
Ωστόσο είχε στήσει ειδική υπηρεσία για την επιλογή εθελοντών στους οποίους δίνονταν αυστηρές συστάσεις και οδηγίες για το είδος των πληροφοριών που ενδιέφεραν τον γάλλο μονάρχη. Από αυτούς οι πιο δυσαρεστημένοι στέλνονταν στον Μέτερνιχ ως απόδειξη εκδούλευσης στους κοινούς στόχους της Ιεράς Συμμαχίας.
ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΧΘΡΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΚΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ. Η ΑΛΛΑΓΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1823, ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1824…
ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ: «Τους κατατρέξανε οι Ευρωοπαίγοι τους δυστυχείς Ελληνες. Εις τις πρώτες χρονιές εφόδιαζαν τα κάστρα των Τούρκων, τους κατάτρεχαν και τους κατατρέχουν ολοένα διά να μην υπάρξουν.
Η Αγγλία τους θέλει να τους κάμη Αγγλους με την δικαιοσύνην την αγγλική καθώς οι Μαλτέζοι ξυπόλυτους και νηστικούς, οι Γάλλοι Γάλλους, οι Ρούσοι Ρούσους κι ο Μέτερνικ της Αουστρίας Αουστριακούς - κι όποιος τους φάγη από τους τέσσερους. Και τους λευτερώνουν χερότερα κι από τους Τούρκους».-----------------------------------------------------------ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΩΝ ΣΕ ΞΗΡΑ ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΑΛΑΣΣΑ (ΚΥΡΙΩΣ!) ΜΕΣΑ ΣΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΕ 66. ΠΡΩΤΑ Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΙΧΕ ΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΑΛΛΑΞΕ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΛΠ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΕΠΙΡΡΟΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ.
Τελικά στις 6 Ιουλίου 1827 οι πληρεξούσιοι της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας υπέγραψαν στο Λονδίνο την ομώνυμη συνθήκη, με την οποία δεσμεύονταν να διευθετήσουν το ελληνικό ζήτημα και να επιφέρουν την ειρήνευση στην ανατολή.
Η οθωμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να υποταχθεί στη Συνθήκη του Λονδίνου με αποτέλεσμα τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου στις 20.10.1827, όπου καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος.
Ο πανίβλακας Σουλτάνος τότε κύρηξε τον πόλεμο (14/27 Απριλίου 1828) στους Ρώσους που φτάσαν μέχρι την Ανδριανούπολη.
 ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΡΩΣΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ (2/14 ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1829) ΤΟΥ ΕΠΕΒΑΛΑΝ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ.ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ: «Ποιος έκρινε τον αγώνα όταν εξεγέρθηκαν οι Ελληνες; Οχι βέβαια οι συνωμοσίες και οι ξεσηκωμοί του Αλή Πασά στα Γιάννενα, όχι βέβαια η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όχι βέβαια η παρουσία γαλλικού στρατού στο Μοριά ούτε οι συνδιασκέψεις και τα πρωτόκολλα του Λονδίνου παρά ο Ντίμπιτς, που προέλασε με τον ρωσικό στρατό ίσαμε την κοιλάδα της Μαρίτσας περνώντας τον Αίμο».
ΑΥΤΑ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ ΥΠΗΡΞΕ Η ΠΡΩΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΩΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ 1827!!! ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΑΪΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΙΧΑΜΕΝΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ!!!------------------------------------------------
Είναι απόλυτα δικές μας οι ευθύνες για τα χάλια του κράτους μας, αλλά αν εξέλειπαν οι δικοί τους πράκτορες (Άγγλων κυρίως) Μαυροκορδάτος-Κουντουριώτης και οι "άξιοι" διάδοχοί τους μέχρι σήμερα θα είμαστε πολύ καλύτερα.
Θα είχε λήξει η υπόθεση ανεξαρτησία από το 1824 με τα ελληνικά όπλα. Αν και ακόμα και το 1827 μπορούσε να γίνει αυτό, τον αιγυπτιακό στόλο "παρά τρίχα" θα τον έκαιγε ο Κανάρης στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Οι πράκτορές τους προκάλεσαν τους εμφύλιους το 21, αυτοί δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, τον Ανδρούτσο, (ίσως και τον Καραϊσκάκη), αυτοί μας έκαναν "μπανανία" των Άγγλων. Όταν οι άλλοι πολεμούσαν το 21 αυτοί τι έκαναν;
Το είπε ο Γέρο Κολοκοτρώνης: «Βλέπω τὸν Μαυροκορδάτο, τὸν Δεσπότη Ἄρτης καὶ Σπετζῶτες καὶ Ὑδραίους (σ. ελέγχονταν απόλυτα από τους Κουντουριωταίους) καὶ πλέκουν ἕνα γαϊτάνι στοῦ Ἀναπλιοῦ τὴν πόρτα, μὰ τὸ τί γαϊτάνι εἶναι δὲν τὸ ἠξεύρω».
Και τους τύλιξαν όλους και ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεμπλέξει από το σύστημά τους. Τι προσέφεραν οι Άγγλοι στην Ελλάδα πέρα από εκβιασμούς, εξευτελισμούς και προδοσίες;Τι να κάνουμε; Δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μία αυτοκρατορία που έλεγχε το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού;
Οι "προστάτιδες" δυνάμεις βομβάρδιζαν και απέκλειαν την ΑΘήνα όταν δεν είχαμε κυβέρνηση της αρεσκείας τους μέχρι να αποκτήσουμε. Το 1849-1850 ναυτικός αποκλεισμός, το 1854-1857 ωμή αγγλο-γαλλική στρατιωτική κατοχή της Αθήνας του Πειραιά και άλλων ελληνικών λιμανιών για να μην μπει η χώρα στον Κριμαϊκό Πόλεμο, το 1862 αλλάζουν βασιλιά, το 1917 τα ίδια, το 1944 φέρνουν βασιλιά, κλπ...
Πούλημα της χώρας σε κάθε ευκαιρία, στην Μ.Ασία και στην Κύπρο, χάρη στις αγγλόδουλες και αμερικανόδουλες "ηγεσίες" "μας".
http://lykawn.blogspot.com/
Πηγή (βασική): άρθρο απο τη κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΤΟΜΑΗ, "ΤΟ ΒΗΜΑ", Σάββατο 25 Μαρτίου 2006

1 σχόλιο:

Related Posts with Thumbnails