Τα πέντα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα είναι τα εξής:
- Το Κίνημα στο Γουδί. Στο τέλος του 19ου αιώνα η Ελλάδα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα (πτώχευση 1893). Η κρίση αυτή επηρέασε και τα πολιτικά κόμματα λόγω τις αδυναμίας να χειριστούν τα προβλήματα που προέκυπταν. Γι’ αυτό το λόγο στις 15 Αυγούστου 1909 ξέσπασε κίνημα στο Γουδί το οποίο έγινε από το Στρατιωτικό Σύνδεσμο από μια μυστική οργάνωση στρατιωτικών και ζητούσε μεταρρυθμίσεις κυρίως στο στρατό αλλά και σε άλλους τομείς. Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος δεν εγκαθίδρυσε δικτατορία . Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό διότι υπό την πίεση του Στρατιωτικού Συνδέσμου η Βουλή ψήφισε νόμους που έφεραν ριζικές αλλαγές στη χώρα.
- Οι Βαλκανικοί πόλεμοι . Λόγο τις επικράτησης των Νεότουρκων η Ελλάδα, η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία κήρυξαν πόλεμο εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με στόχο να απελευθερώσουν τα εδάφη που είχαν πάρει οι Νεότουρκοι. Με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου τερματίστηκε ο πρώτος από τους δύο πολέμους του καλοκαίρι του 1913. Τον δεύτερο πόλεμο προκάλεσε το Μαυροβούνιο και στη συνέχεια ακολούθησαν και οι υπόλοιπες . Η Ελλάδα είχε σημαντικό όφελος καθώς ενσωμάτωσε πολλές περιοχές.
- Εθνικός Διχασμός. Η αιτία ήταν ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος καθώς εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις για την συμμετοχή η μη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο. Ο Βενιζέλος στήριζε τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ προσδοκώντας εδαφικά οφέλη. Αντίθετα ο βασιλιάς είχε άλλη άποψη υποστηρίζοντας πως μπορούσαν να νικήσουν οι Κεντρικές Δυνάμεις , έτσι ο βασιλιάς έλαβε θέση υπέρ της ουδετερότητας παρόλο που ήθελε η Ελλάδα να συμμετάσχει στον πόλεμο στο πλευρό των Κεντρικών Δυνάμεων. Έπειτα ακολούθησαν συγκρούσεις μεταξύ των Βενιζελικών και των Αντιβενιζελικών . Με αποτέλεσμα στις 26 Σεπτεμβρίου ο Βενιζέλος να συγκροτήσει δική του κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, κήρυξε έκπτωτο το βασιλιά και αποχώρησε από τη χώρα. Η κυβέρνηση του Βενιζέλου οδήγησε την χώρα στον πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ και αποδείχτηκε μια νικηφόρα ενέργεια καθώς η Ελλάδα με το τέλος του πολέμου βγήκε ιδιαίτερα κερδισμένη.
- Μικρασιατικός Πόλεμος. Στις 15 Μαίου 1919 αποβιβάστηκε στρατός στη Σμύρνη καθώς είχε οριστεί πως η περιοχή αυτή για πέντε χρόνια θα βρισκόταν υπό ελληνική διοίκηση. Παράλληλα το κίνημα του Κεμάλ γινόταν συνεχώς και πιο ισχυρό με αποτέλεσμα τον Αύγουστο του 1922 την ήττα και την υποχώρηση του ελληνικού στρατού από την περιοχή. Μαζί με τον στρατό πλήθος προσφύγων έφτασε στην Ελλάδα. Η Μικρασιατική καταστροφή έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς η Ελλάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει τα χιλιάδες προβλήματα των προσφύγων.
- Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ξεκίνησε όταν η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία στις 1 Σεπτεμβρίου 1939. Αμέσως μετά από αυτή την ενέργεια η Γαλλία και η Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο στην Γερμανία. Όταν καταλήφθηκε η Αλβανία ο πόλεμος μεταφέρθηκε και στα Βαλκάνια. Έπειτα τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ιταλία ζητούσε την είσοδο των στρατευμάτων της στον Ελληνικό χώρο. Ο Μεταξάς αρνήθηκε με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ιταλική εισβολή στη συνέχεια ακολούθησαν επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού εναντίον του ιταλικού και γερμανικού στρατού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου