Είναι πια μια συνηθισμένη λέξη στις παρέες των απανταχού νεαρών Αθηναίων και όχι μόνο όταν πρόκειται να σκιαγραφήσουν τον χαρακτήρα του σημερινού Έλληνα εκθειάζοντας τις αρετές της φυλής μας.---
Χωρίς κανένα δισταγμό χωρίς ίχνος ντροπής ξεστομίζουν απροκάλυπτα τη λέξη---
ΠΑΛΙΟΕΛΛΗΝΑΣ μια λέξη λεπίδα που κόβει μονομιάς τους άρρηκτους δεσμούς του σημερινού πολίτη με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό το πραγματικά αθάνατο Ελληνικό πνεύμα.
Συγκλονισμένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν στη αρχή του 21ου αιώνα με τις αντοχές μας να έχουν φτάσει στο όριο της απελπισίας έχουμε άμεσα την ανάγκη να πιστέψουμε ότι ο σημερινός πολιτισμός έχει ακόμα περιεχόμενο για να αξιοποιήσουμε μας προσφέρει έστω και αργά λύσεις στα τρέχοντα προβλήματα άρα υπάρχει ΕΛΠΙΔΑ.
Και όμως αυτός ο παγκόσμιος πολιτισμός που επάνω του στηρίζονται τα όνειρα και οι ελπίδες κάθε ανθρώπου έχει τις ρίζες του τη στάθμη αναφοράς του ναι, την Ελλάδα μας.
Ο Ελληνικός πολιτισμός ένας πολιτισμός πολυσύνθετος με λεπτό και απρόσωπο ρυθμό ανόδου και πτώσης αλλά και με πλούσια ποικίλα ζωτικών στοιχείων.
Ένας πολιτισμός που έδειξε ενδιαφέρον στη καλλιέργεια της γης τη βιομηχανία και το εμπόριο αλλά και που πειραματίστηκε με τη μοναρχία τη δημοκρατία τη δικτατορία την επανάσταση τα ήθη και έθιμα του αποτέλεσμα του τρόπου ζωής του.
Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις του η αγωγή των παιδιών οι σχέσεις των δύο φύλλων και της οικογένειας τα σπίτια οι ναοί οι αγορές τα θέατρα και οι αθλητικοί στίβοι η ποίηση το δράμα η ζωγραφική η γλυπτική η αρχιτεκτονική η μουσική οι επιστήμες οι εφευρέσεις οι δεισιδαιμονίες και η φιλοσοφία όλα αυτά τα στοιχεία μακριά από τη θεωρητική και σχολαστική απομόνωση τους αποτελούν το σώμα και τη ψυχή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Ένας πολιτισμός που πρόσφερε αιωνόβιες αξίες στο σύγχρονο πολιτισμό μας.
Ένας πολιτισμός που πρόσφερε σχολεία γυμναστήρια αριθμητική γεωμετρία ιστορία ρητορική φυσική βιολογία ανατομία υγιεινή θεραπεία διακοσμητική ποίηση μουσική τραγωδία κωμωδία φιλοσοφία θεολογία σκεπτικισμό στωικότητα επικούρεια φιλοσοφία ηθική πολιτική ιδεαλισμό φιλανθρωπία κυνισμό τυραννία πλουτοκρατία και τέλος Δημοκρατία.
Σε όλες τις γλώσσες του κόσμου υπάρχουν ελληνικές λέξεις που αντιπροσωπεύουν μορφές πολιτισμού που αν και σπάνια γεννήθηκαν στην Ελλάδα ωστόσο ωρίμασαν από τη πληθωρική δραστηριότητα των Ελλήνων.
Όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν σήμερα δηλαδή η καταστροφή των δασών η διάβρωση του εδάφους η χειραφέτηση της γυναίκας και ο περιορισμός της οικογένειας η συντηρητικότητα των αποκαταστημένων και η τάση προς πειραματισμό των ατακτοποίητων η ηθική η διακυβέρνηση η διαφθορά στη πολιτική και η διαστροφή στη διαγωγή η σύγκρουση θρησκείας και επιστήμης η εξασθένηση των υπερφυσικών στηριγμάτων της ηθικής ο πόλεμος των τάξεων των εθνών και των ηπείρων οι επαναστάσεις των φτωχών και των οικονομικά ισχυρών πλουσίων αλλά και των πλουσίων
κατά των πολιτικά ισχυρών φτωχών η πάλη μεταξύ της δημοκρατίας και δικτατορίας μεταξύ ατομικισμού και σοσιαλισμού μεταξύ της ανατολής και δύσης όλα αυτά που συγκλόνιζαν τη λαμπρή και ταραχώδη ζωή της αρχαίας Ελλάδας έγιναν μορφές και προβλήματα του σύγχρονου κόσμου.
Δεν υπάρχει τίποτα στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό που να μην φωτίζει το δικό μας σύγχρονο πολιτισμό.
Με το πνεύμα του απελευθερωμένο από τις δεισιδαιμονίες δημιούργησε νέες επιστήμες εκλογίκευσε την ιατρική εκλαΐκευσε την ιστορία ενώ έφτασε στα ύψη τη ποίηση το δράμα τη φιλοσοφία τη ρητορική και τις τέχνες.
Στο τέλος τον βλέπουμε εξαντλημένο στο έδαφος σε αντοχή και πνεύμα να παραδίνεται στην αυταρχικότητα στον εφησυχασμό και στο μυστικισμό της ανατολής.
Έτσι υποδέχεται τους Ρωμαίους κατακτητές διαμέσου των οποίων η Ελλάδα φαίνεται να
κληροδοτούσε στην Ευρώπη τις επιστήμες της τη φιλοσοφία της τα γράμματα της τις τέχνες της που είναι η ζωντανή βάση του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου.
ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
Οι Έλληνες είμαστε ένας φιλότιμος λαός και αντιπαθούμε εκείνους που πληγώνουν την υπερηφάνεια μας.
Δεν είμαστε Εγωλάτρεις.
Αντίθετα είμαστε μια ιστορική χώρα και ένα έθνος με τεράστια πολιτιστική συνεισφορά στο σύγχρονο κόσμο.
Έτσι είναι αυτονόητο ότι απαιτούμε από τους γείτονες μας μια αξιοπρεπή στάση στα απαράγραπτα δικαιώματα μας.
Δεν ακολουθούμε τη λογική ότι το δίκαιο είναι με τον ισχυρότερο.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει στη πράξη μέσω της ένδοξης ιστορίας μας των χιλιάδων χρόνων ότι κάθε είδος απειλής της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας καταλήγει στην αποτυχία των επίδοξων εχθρών μας και στην αναγέννηση του έθνους μας.
Είμαστε δικαιωματικά περήφανοι για τη καταγωγή μας.
Ασφαλώς δεν είμαστε ούτε τέλειοι ούτε οι μοναδικοί.
Είμαστε μετρημένοι αλλά όλοι παρόντες.
Αξίζουμε ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει.
Επιμέλεια παρουσίαση:
Γιώργος Μ. Χαβαλές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου