Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Λιοντάρια στην Αρχαια Ελλάδα.

 

Λιοντάρια  (Panthera leo) υπήρχαν στην Ελλάδα μέχρι το 100 μ.Χ. ---Στα Βαλκάνια, την Ιταλική Χερσόνησο, τη νότια Γαλλία και την Ιβηρική Χερσόνησο πιστεύεται ότι ζούσε το ασιατικό λιοντάρι (Panthera leo persica ή Panthera leo spelea)



Αποτελούσε αντικείμενο κυνηγιού τόσο για τους αρχαίους Έλληνες όσο και για τους Ρωμαίους. Η ονομασία Panthera leo spelea προέρχεται από παλαιολιθικές σπηλαιογραφίες που το απεικονίζουν. 



Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο τα λιοντάρια αφθονούσαν στην Ελλάδα γύρω στο 480 π.Χ.  Ο Αριστοτέλης (384-322 π.Χ.), πατέρας της ζωολογίας, αναφέρει στο βιβλίο του "Των περί ζώα ιστοριών" ότι το λιοντάρι: «Είναι πραγματικά σπάνιο και δε συναντάται σε πολλά μέρη σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Εμφανίζεται μόνο στην περιοχή που εκτείνεται ανάμεσα στους ποταμούς Αχελώο και Νέσσο»


Λέων, Κόρινθος 500 π.Χ.

Από το ασιατικό λιοντάρι (Panthera leo persica) ζουν σήμερα μόνο ελάχιστα στην Ινδία. Σε μια μικρή περιοχή του κρατιδίου Γκουζουράτ της Ινδίας επιζούν μόλις 400 άτομα του είδους. Οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου πάρκου κατάφεραν να αυξήσουν τον πληθυσμό του από τα 50 άτομα πριν έναν αιώνα σε περίπου 400 σήμερα. Το ασιατικό λιοντάρι μοιάζει πολύ με το αφρικανικό, είναι όμως λίγο πιο μικρόσωμο και τα αρσενικά έχουν πιο φουντωτή ουρά.

 Ο Μ. Αλέξανδρος σε κυνήγι λιονταριού (λεπτομέρεια από ψηφιδωτό της Πέλλας).

Η επιστημονική ονομασία του λιονταριού είναι Panthera leo. Το  Panthera προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό παν- και θηρ' που σημαίνει ο κυνηγός όλων ή κατ΄ άλλους έχει προέλευση από την ανατολική Ασία και σημαίνει «κιτρινωπό ζώο» ή «κίτρινο προς λευκό». Το leo προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό λέων από το ρήμα λύω-λέω που σημαίνει διαλύω σε πολλά μέρη. 


greece - lion
By Cåsbr
Ελληνικό άγαλμα λιονταριού, 400-390 π.Χ., μεταφέρθηκε στη Ρώμη την αυτοκρατορική περίοδο και βρέθηκε στο Τραστέβερε της Ρώμης.  Metropolitan Museum of Art. 


Λήκυθος που απεικονίζει τον Ηρακλή να μάχεται με το λιοντάρι της Νεμέας. Ο ήρωας, γυμνός και γενειοφόρος, έχει αρπάξει το λιοντάρι από το λαιμό με το αριστερό του χέρι ενώ σφίγγει το μπροστινό πόδι του ζώου με το δεξί του χέρι. Αθηνά και Ιόλαος σπεύδουν να τον βοηθήσουν.


Ο Ηρακλής και το Λιοντάρι της Νεμέας σε αττικό Μελανόμορφο αμφορέα του Ψίακος, περίπου 525 π.Χ.


Ο Ηρακλής και το Λιοντάρι της Νεμέας, αττικό αγγείο, 520-500 π.Χ.  

Θραύσμα ελληνικού μωσαϊκό του λιονταριού της Νεμέας, Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάρου.


Ο Λέων της Κέας ή της Ιολυλίδας (600 π.Χ.), αποτελεί το έμβλημα του νησιού της Κέας. Βρίσκεται σε έναν ψηλό βράχο, ένα περίπου χιλιόμετρο από τον οικισμό. Κατασκευάστηκε στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. Ένας από τους μύθους σχετικά με το Λέων αναφέρει ότι στην τοποθεσία που βρίσκεται ο Λέων οι νύμφες που έμεναν εκεί άρχισαν να σκοτώνουν τις γυναίκες. Οι κάτοικοι θέλησαν να εγκαταλείψουν τον οικισμό. Τότε ιερέας του Δία παρακάλεσε το θεό να τους βοηθήσει. Ο Δίας έστειλε ένα λιοντάρι και έδιωξε τις νύμφες. Οι κάτοικοι σκάλισαν ένα λιοντάρι σ΄ ένα βράχο, για να το βλέπουν οι νεράιδες και να φοβούνται.



Ο Λέων της Αμφίπολης. Επιτάφιο μνημείο. Δεν αποτελεί όμως την αυθεντική κατασκευή, αλλά επανένωση των κομματιών του Λέοντα που βρέθηκαν στη γύρω περιοχή. Αυθεντική είναι όμως η βάση του που έχει κατασκευαστεί από πέτρες του 2ου αι. π.Χ. Υπάρχει η άποψη πως στήθηκε από τον Άγνωνα, φίλο του Περικλή, για να τιμηθούν οι χιλιάδες Αθηναίοι νεκροί της μάχης του Δαρβήσκου. Μια άλλη άποψη, λέει πως το μνημείο χτίστηκε προς τιμήν του ναυάρχου του Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχου ενώ άλλοι επιστήμονες πιστεύουν πως το λιοντάρι χτίστηκε προς τιμήν του Λεωσθένους, επίσης ναυάρχου του Αλεξάνδρου από την Μυτιλήνη.


Τα λιοντάρια της Δήλου. Αποτελούν το σήμα κατατεθέν του νησιού. Βρίσκονται στη δυτική πλευρά της Λεωφόρου των Λεόντων, παρατεταγμένα στη σειρά και καθισμένα στα πίσω τους πόδια. Κατασκευάστηκαν τον 7ο αι. π.Χ. από μάρμαρο της Νάξου. Αποτέλεσαν αφιέρωμα των Ναξίων ώστε να ¨φρουρούν¨ την ιερή λίμνη (αποξηραμένη πλέον) που βρισκόταν απέναντί τους. Αρχικά ήταν 16 ενώ σήμερα σώζονται μόνο 5. Έχουν μεταφερθεί στο Μουσείο της Δήλου και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί αντίγραφά τους. 



Η Πύλη των Λεόντων αποτελεί την κύρια είσοδο της Ακρόπολης των Μυκηνών. Κατασκευάστηκε στα μέσα του 13ου αι. π.Χ. 

http://paidio.blogspot.gr/2012/09/blog-post_23.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails