Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Σικελία και Έλληνισμός

Αν και πέρασαν 28 και πλέον αιώνες αφότου οι Έλληνες άρχισαν να εποικίζουν τη Σικελία, όπως και την υπόλοιπη νότια Ιταλία, η παρουσία του ελληνικού πολιτισμού είναι έντονη παντού, τη συναντά ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα, απ΄ άκρη σ΄ άκρη του μεγαλύτερου αυτού νησιού της Μεσογείου.


Ο ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη

Επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι του 2007 τη Σικελία, για να μάθουμε, να γνωρίσουμε μια Ελλάδα που ήκμασε εδώ για 500 χρόνια (8ος-3ος αιώνας π.Χ.), και παρήγαγε ακμαίο πολιτισμό. Και που μαζί με τις ελληνικές αποικίες της Κάτω Ιταλίας, δημιούργησαν την Magna Grecia (Μεγάλη Ελλάδα).

Μετά την επιστροφή μας από τη Σικελική γη, δώσαμε απόλυτο δίκαιο σε όσους μας έλεγαν πριν το ταξίδι μας αυτό ότι, όποιος θέλει να θαυμάσει ότι καλύτερο έχει κληροδοτήσει ο κλασικός ελληνικός πολιτισμός, πρέπει να επισκεφτεί την Μεγάλη Ελλάδα, τη γη που συνιστά την ψυχή της Δύσης.


Δωρικός ναός

Εντυπωσιακοί ναοί, θέατρα , ιερά, τείχη, απομεινάρια πόλεων είναι διάσπαρτα σε όλη την περιοχή. Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε πως στην Μεγάλη Ελλάδα, όπου ήκμασε ο ελληνισμός, υπάρχουν περισσότερα μνημεία και σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι στον ελλαδικό χώρο. Το μαρτυρούν αυτό οι υποβλητικοί ναοί της Ποσειδωνίας, του Ακραγάντα και της Έγεστας που διασώζονται σχεδόν ακέραιοι. Κι ακόμη, το μαντείο της Σύβιλλας στην Κύμη, το Ευρίαλο τείχος στις Συρακούσες, μοναδικό ελληνικό οχυρό που διατηρείται ανέπαφο, η λαμπρή Ερυθρά Πύλη της Ελέας, αλλά και τα θέατρα των Συρακουσών και της Εγεστας, με την θέα που κόβει την ανάσα. Στα μουσεία, υπάρχουν πλούσιες συλλογές με εκπληκτικά αγάλματα όπως τα χάλκινα των πολεμιστών του Ριέτσε, μετώπες, αετώματα, ανάγλυφα, αγγεία και αριστουργήματα υψηλής τέχνης όπως τα χρυσά περιδέραια και σκουλαρίκια του Τάραντα.


Αίτνα

Ενώ ακόμη και σήμερα, στους τουρίστες που ανεβαίνουν κατά χιλιάδες στην Αίτνα, για να δουν από κοντά το ένα από τα τρία ενεργά ηφαίστεια που υπάρχουν στην Ιταλία, οι ντόπιοι και οι ξεναγοί διηγούνται την ιστορία του Έλληνα φιλόσοφου Εμπεδοκλή, που όταν έπεσε μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου και αυτοκτόνησε, τότε η λάβα πέταξε έξω το χάλκινο σανδάλι του.


Η λάβα σχηματίζει περίεργα συμπλέγματα στο κατέβασμά της από την Αίτνα


Ένας από τους ανενεργούς κρατήρες στο ηφαίστειο της Αίτνας

ΠΗΓΗ.http://omogeneia.ana-mpa.gr/specials/sikelia/intro.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails