Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πρόγνωση σεισμών από το Διάστημα απο Ελληνα επιστημονα ...

Ο κρητικής καταγωγής Μηνάς Καφάτος, καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Chapman, μελετά ακτινοβολίες στο Διάστημα που προμηνύουν τα χτυπήματα του Εγκέλαδου

Πρόγνωση σεισμών από το Διάστημα
"Η επιστήμη σύντομα θα κάνει έγκυρη πρόβλεψη σεισμών όπως γίνεται σήμερα με την πρόβλεψη του καιρού" είπε ευρισκόμενος στην Κρήτη ο διεθνούς εμβέλειας Ελληνας επιστήμονας Μηνάς Καφάτος, καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Chapman.
Ο κ. Καφάτος ηγείται ερευνητικής ομάδας, η οποία ερευνά ακτινοβολίες στο Διάστημα που προμηνύουν σεισμούς. Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο Ηράκλειο, ήδη μπορεί να υπάρχουν εκτιμήσεις για πρόβλεψη σεισμικών γεγονότων, αλλά ...
οι επιστήμονες δεν ρισκάρουν το ενδεχόμενο να σπείρουν τον πανικό, καθώς οι προβλέψεις βρίσκονται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο.
Ο ίδιος χρησιμοποιώντας ιατρικά παραδείγματα χαρακτηρίζει σκωπτικά τον σεισμό σαν μια καρδιακή προσβολή, όπου π.χ. ένα μικρό καρδιακό επεισόδιο μπορεί να εκτονώσει το έμφραγμα, τη συσσωρευμένη ενέργεια ενός μεγάλου σεισμού. Ο κρητικής καταγωγής επιστήμονας ζει τα τελευταία τριάντα χρόνια στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και συμμετέχει στην έρευνα της σεισμικής δραστηριότητας σε διάφορα μέρη του κόσμου ? μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, δύο ημέρες πριν από τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ιόνια Νησιά, η ομάδα του κ. Καφάτου είχε παρατηρήσει από το Διάστημα υπέρυθρες ακτίνες. Στο παρελθόν, η ομάδα είχε διαπιστώσει ότι πριν και από άλλους σεισμούς εκπέμπεται αυτή η ακτινοβολία. Οι επιστήμονες επέλεξαν, όμως, να μην αποκαλύψουν κάτι προκειμένου να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, ο οποίος ανέκαθεν ζητούσε πρόβλεψη των σεισμών.
Πρόγνωση σεισμών από το Διάστημα
"Είναι θέμα στατιστικής. Παρακολουθούμε διάφορα μέρη - ένα από αυτά είναι η Ελλάδα" λέει ο Μηνάς Καφάτος, τονίζοντας ότι αυτό που προσπαθεί η ομάδα του αυτή τη στιγμή είναι να διαπιστώσει αν υπάρχει η δυνατότητα πρόβλεψης. "Ακόμη είναι σε επίπεδο τελείως επιστημονικό" παρατηρεί.
Στοιχεία
Ο ίδιος αναφέρει πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η "υπόθεση" προχωρεί. "Σε 20 χρόνια -ίσως και πιο νωρίς- θα μπορούμε να προβλέπουμε σεισμούς, όπως σήμερα προβλέπουμε τον καιρό" εκτιμά ο Μηνάς Καφάτος, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι και οι προβλέψεις του καιρού... δεν πέφτουν πάντα μέσα! Ο κ. Καφάτος εξηγεί γιατί κάποιες φορές τα φαινόμενα μπορεί να είναι παραπλανητικά...
"Πέρυσι το καλοκαίρι, συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου, είχαμε δει ένα σήμα που έλεγε ότι μπορεί να γίνει σεισμός στα νότια της Κρήτης ? συγκεκριμένα κοντά στη Γαύδο. Το σήμα ήταν δυνατό, έδειχνε ότι ο σεισμός θα ήταν πάνω από 6 Ρίχτερ. Τελικά έγινε ένας σεισμός, όχι όμως τόσο δυνατός, αλλά 4,2 Ρίχτερ, μεταξύ Ηρακλείου και Ρεθύμνου" θυμάται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Chapman.
Το ερώτημα είναι... γιατί δεν έγινε ο μεγάλος σεισμός που είχε προβλεφθεί. "Δεν διαψευστήκαμε!" εξηγεί ο κ. Καφάτος. "Διαπιστώσαμε ότι η συσσωρευμένη ενέργεια μπορεί να εκτονώνεται σιγά σιγά. Ο σεισμός είναι όπως η καρδιακή προσβολή. Ενα μικρό καρδιακό επεισόδιο μπορεί να εκτονώσει το έμφραγμα" περιγράφει γλαφυρά ο Ηρακλειώτης επιστήμονας.
Πρόληψη
Μοντέλο Καλιφόρνιας για τις πυρκαγιές
Σχολιάζοντας εκτός από τους σεισμούς και τις καταστροφικές για τη χώρα μας πυρκαγιές ο κ. Καφάτος επεσήμανε πως, όταν αυτές δεν οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα, μπορούν να προληφθούν με ένα επιστημονικό σύστημα παρακολούθησης, που εδώ και χρόνια λειτουργεί στην Καλιφόρνια. Κοστίζει 150.000 δολάρια (πολύ λιγότερα δηλαδή από όσο μας κοστίζουν κάθε χρόνο οι πυρκαγιές) και εξασφαλίζει μέσα σε λίγο χρόνο από την εκδήλωση της φωτιάς στοιχεία και δεδομένα για την ακριβή τοποθεσία των εστιών, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα μοντέλο για το πώς εξαπλώνεται η φωτιά, με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Πηγή.
http://wwwaristofanis.blogspot.com/2011/07/blog-post_2915.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails