Η δόξα της Ελλάδας λεηλατείται στους βυθούς της θάλασσάς της
----Επί αιώνες έχουν βυθιστεί αμέτρητα πλοία και έχουν λησμονηθεί στα σκοτεινά βάθη της Μεσογείου.---
Η δόξα όμως της Ελλάδας από τα πλοία της έχει ερεθίσει του σύγχρονους κυνηγούς θησαυρών, οι οποίοι στοχεύουν στον πλούτο, ειδικά μετά την άρση της απαγόρευσης της Cuba Diving*.
Οι αρχαιολόγοι, πάντως, επισημαίνουν ότι βρίσκεται σε κίνδυνο ένα αόρατο μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, στην οποία περιλαμβάνονται χιλιάδες ναυάγια που χρονολογούνται από την Κλασική, Ελληνική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή και σύγχρονη εποχή, που περιέχουν ανεκτίμητα φορτία πολύτιμων ράβδων, νομίσματα, όπλα και κοσμήματα.
«Τα ελληνικά ύδατα είναι από τα πιο πλούσια σε αρχαιότητες στον κόσμο», είπε η Κατερίνα Δελλαπόρτα, Ενάλιος Αρχαιολόγος.
«Χάρη στους πολύ αυστηρούς ελέγχους η υποβρύχια εξερεύνηση των ναυαγίων απέδωσε και τα ευρήματα ήταν διατηρημένα σε εξαιρετική κατάσταση».
Μέχρι πρόσφατα, οι δύτες είχαν πρόσβαση μόλις στα 620 μίλια από 12.000 μίλια της ακτογραμμής της χώρας, αλλά σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τον τουρισμό, η κυβέρνηση, άνοιξε ολόκληρη την παράκτια χώρα για ελεύθερη υποβρύχια εξερεύνηση το 2003.
Οι Έλληνες αρχαιολόγοι επισημαίνουν ότι από τότε οι λεηλασίες έχουν πολλαπλασιασθεί.
Οι κυνηγοί θησαυρών, οι οποίοι ενημερώνονται από ιστοσελίδες περί «cuba diving” έρχονται από την Αμερική, Αυστραλία και Ευρώπη με στόχο την αναζήτηση του πλούτου, εξοπλισμένοι με hi-tech σαρωτές, φωτογραφικές μηχανές και δίχτυα.
Ένα γραφείο που έχει έδρα τις ΗΠΑ και ασχολείται με καταδύσεις, προσφέρει στην ιστοσελίδα του έναν εξαντλητικό κατάλογο των «υποβρύχιων θησαυρών» που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα από δύτες, όπως γλυπτά, κοσμήματα, κράνη πολεμιστών, φοινικικές χάνδρες, αμφορείς και μια ποικιλία από προσωπικά αντικείμενα που αντανακλούν τη ζωή της περιοχής στην αρχαιότητα.
«Οι άνθρωποι πλέουν στις ελληνικές θάλασσες πάνω από 9.000 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σκάφη ή πλοία χιλιάδων ετών. Ιδανικό υλικό για τους κυνηγούς θησαυρών».
Το γραφείο αυτό διαθέτει έναν στόλο 400 σκαφών αναψυχής, στους επιβάτες παρέχονται προσαρμοσμένα ‘πακέτα’ καταδύσεων για όλους, τους αρχάριους έως τους έμπειρους δύτες για έναν «καλύτερο τρόπο να ανακαλύψουν την Ελλάδα».
Αρχαιολόγοι της ενάλιας αρχαιολογίας κατέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο στην Ελλάδα προκειμένου να αντιστραφεί η χαλάρωση του νόμου, με αφορμή της μεγάλης αύξησης του blogging όπου οι δύτες επαίρονται των ευρημάτων τους.
Το περασμένο καλοκαίρι, σε επιδρομή της αστυνομίας, κατασχέθηκαν δύο φορτηγά γεμάτα με αρχαία αντικείμενα από ένα ναυάγιο ανοικτά του νησιού της Καλύμνου.
Αλλά με τον αυξανόμενο αριθμό των επίδοξων κλεφτών που έχουν την ονομασία του ‘τουρίστα’ και γυρίζουν το Αιγαίο σε σκάφη αναψυχής, η Ελλάδα εμφανίζεται ανέτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Αντίθετα στην Ιταλία, η οποία έχει μονάδες εκπαιδευμένων δυτών και ελικόπτερα κατά των επίδοξων αρχαιοκάπηλων. Η Ελλάδα έχει μια ομάδα που υπο-χρηματοδοτείται και έχει μόλις 20 μέλη που είναι ένα θλιβερά ανεπαρκές προσωπικό, για το ιστορικό της παρελθόν.
Επίσης η έκταση του προβλήματος είναι επίσης ένα ζήτημα: υπάρχουν περίπου 6.000 ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες και άλλα τόσα στην περιοχή της Μεσογείου – ανοικτά των ελληνικών ακτών- υπάρχουν επίσης βυθισμένες ανεξερεύνητες πόλεις. Χαμός! Ένας πλούτος που δεν τον έχει διανοηθεί κανείς...
Το μέλλον της αρχαιολογίας είναι υπό του ύδατος- στην ξηρά τα περισσότερα πλούτη έχουν ανακαλυφθεί- η θάλασσα είναι ακόμη παρθενικός τόπος», δήλωσε ο Χάρι Τζάλας, ένας θαλάσσιος αρχαιολόγος που ανακάλυψε αμέτρητους θησαυρούς ανοικτά των ακτών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
* Cuba Diving είναι η κατάδυση με τη χρήση συσκευής παροχής οξυγόνου στο δύτη
--
The original by Helena Smith in Athens for “The Gurdian”
© mikres-ekdoseis- Γιῶργος Ἐχέδωρος
Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο το βράδυ της Τρίτης - Ταρακουνήθηκε
όλο το νησί
-
*Η σεισμική δόνηση στη Λέσβο έκανε τον κόσμο να βγει από τα σπίτια του -
Έγινε αισθητός στη Χίο, αναφορές ακόμη για περιοχές στη Θράκη όπως η
Κομοτηνή κα...
Πριν από 22 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου