Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Νέα εκστρατεία για την επιστροφη των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Share

Νέα εκστρατεία για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν τα τμήματα των Γλυπτών


Η εκστρατεία έχει σκοπό τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.Η διεθνής εκστρατεία με τίτλο Return (the marbles), Restore (Parthenon), Restart (history), αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη.

Όπως ενημέρωσε η ίδια τους δημοσιογράφους, σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο της Ακρόπολης, η εκστρατεία - που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη - έχει σκοπό τη συνέχιση και εντατικοποίηση της προσπάθειας ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ώστε να αποκατασταθεί η ενότητα και η ακεραιότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα, του μεγαλύτερου μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.


Παγκόσμιο ζήτημα ηθικής τάξης  και πολιτιστικής κληρονομιάς
Η πρωτοβουλία εκφράζει τη βαθιά πεποίθηση της κας Βαρδινογιάννη για την αναγκαιότητα της επανένωσης των Γλυπτών και εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει εδώ και πολλά χρόνια για το σκοπό αυτό. Πρόκειται για μια υπόθεση που αποτελεί εθνικό αίτημα των Ελλήνων αλλά και παγκόσμιο ζήτημα ηθικής τάξης  και πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Για μας τα Μάρμαρα του Παρθενώνα», είχε πει κάποτε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, «είναι η περηφάνια μας , είναι οι θυσίες μας, είναι το ευγενέστερο σύμβολο τελειότητας, είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία, είναι οι φιλοδοξίες μας και το ίδιο τ’ όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητας!». Ενώ, μεταξύ άλλων, η κα Βαρδινογιάννη ανέφερε πως η αξέχαστη Ελληνίδα της είχε πει: «Εγώ, Μαριάννα, θα αναστηθώ όταν επιστρέψουν τα Μάρμαρα».
Η εκστρατεία 

Πρώτο βήμα της εκστρατείας είναι η διεθνής συνάντηση «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου - συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων ειδημόνων και ακτιβιστών σε σχέση με τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Δεύτερο βήμα της εκστρατείας αποτελεί η διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής δημοσκόπησης σχετικά με τη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό η επιστροφή των Γλυπτών και τρίτο η κατάθεση του φακέλου με τα συμπεράσματα της συνάντησης και της δημοσκόπησης στην Unesco. Τον φάκελο θα παραδώσει η κα Βαρδινογιάννη στη γενική διευθύντρια της Unesco, Irina Bokova, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των Πρέσβεων Καλής θελήσεως της Unesco, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου.

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού έργου που θεωρείται παγκοσμίως, ακόμα και σήμερα, η υπέρτατη έκφραση αξιών όπως το Μέτρο και η Αρμονία, η Δημοκρατία και η Ελευθερία του λόγου, η ικανότητα του ανθρώπου για σπουδαία επιτεύγματα.
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails