Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Λεφτά γιά τό μουσείο δέν ύπάρχουν.... Γιά κανά τζαμί όμως...

Λουκέτο στις 16.00. Κλειστές αίθουσες μεσούσης της τουριστικής περιόδου και μάλιστα την ημέρα που είθισται να καταγράφεται η μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, την Κυριακή. Πόρτες κλειστές και στο πωλητήριο κάθε Κυριακή και Δευτέρα. Είναι η εικόνα που αντικρύζουν οι χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν καθημερινά στο μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας - και ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα παγκοσμίως -, το Εθνικό Αρχαιολογικό.

Ελλειψη προσωπικού φύλαξης λόγω της οικονομικής συγκυρίας, καθυστέρηση στις προσλήψεις και γραφειοκρατικά κωλύματα δημιουργούν μια εικόνα που αναμφισβήτητα δεν κολακεύει την Ελλάδα η οποία διατείνεται πως επενδύει στον τουρισμό και τον πολιτισμό της.
«Η κατάσταση με γεμίζει θλίψη, ελπίζω όμως ότι τα πράγματα θα διορθωθούν» λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) Νίκος Καλτσάς. «Μακάρι να μπορούσα να αντιμετωπίσω την κατάσταση αλλά είναι πέρα από την αρμοδιότητά μου. Δεν μπορώ να βρω χρήματα για το προσωπικό. Στην ουσία είμαστε μια δημόσια υπηρεσία, δεν μπορώ να ζητήσω χορηγία για να πληρώσω τους φύλακες. Το σωστό θα ήταν όχι απλώς να λειτουργεί το μουσείο διπλοβάρδια όπως παλιά και να κλείνει στις 19.00, αλλά και μία μέρα την εβδομάδα να μένει ανοιχτό ώς αργά...».
«Πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα» εκτιμά η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. «Εκκρεμεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Πολιτισμού και Οικονομικών που ρυθμίζει την αμοιβή των εξαιρέσιμων ημερών των εργαζομένων. Μόλις εκδοθεί, το ΕΑΜ θα λειτουργεί κανονικά και την Κυριακή».
Αυτήν τη στιγμή πάντως οι επισκέπτες - οι οποίοι κινούνται στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, περίπου 24.000 μηνιαίως - την Κυριακή δεν βρίσκουν και τις 64 αίθουσες ανοιχτές. Από την περασμένη Κυριακή στη διάθεση του κοινού είναι όλες οι αίθουσες του ισογείου, δηλαδή περίπου το 70% των εκθεσιακών χώρων. Μέχρι όμως και τις 19 Ιουνίου επισκέψιμες ήταν η μισή συλλογή των Γλυπτών, από τα αρχαϊκά έως τον χάλκινο τζόκεϊ (να σημειώσουμε πως το ΕΑΜ είναι το μοναδικό μουσείο παγκοσμίως στο οποίο μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος βήμα προς βήμα την εξέλιξη της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής), η συλλογή των μυκηναϊκών και τα ευρήματα από τη Θήρα, δηλαδή ποσοστό μικρότερο του 50% του μουσείου με αποτέλεσμα το εισιτήριο ειδικά για τη συγκεκριμένη ημέρα μειωνόταν από τα 7 στα 3 ευρώ.
«Ολα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα» συνεχίζει η Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη. «Τέλος Μαρτίου είχαμε έτοιμο το πλάνο για τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, όμως η οικονομική κατάσταση μας καθυστέρησε ενώ επιπλέον πρόβλημα αποτέλεσε το γεγονός ότι οι αιτήσεις ξεπερνούσαν για τους μεγάλους χώρους τις 2.500 λόγω της μεγάλης ανεργίας, οπότε καθυστέρησε και η αξιολόγησή τους».
Απογοητευμένοι όμως φεύγουν και όσοι αποφασίζουν να αγοράσουν αναμνηστικά από το πωλητήριο που άρχισε να επαναλειτουργεί από τον Φεβρουάριο. Μπορεί οι βιτρίνες να είναι γεμάτες, όμως πίσω από τα δείγματα δεν υπάρχει εμπόρευμα. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες κυρίως σε αντίγραφα και κοσμήματα, με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να φεύγουν με άδεια χέρια και βεβαίως να χάνονται πολύτιμα έσοδα.
Οσο για τους άτυχους που θα επιλέξουν να περάσουν το κατώφλι του μουσείου Κυριακή ή Δευτέρα; Θα βρουν το πωλητήριο κλειστό, διότι οι εργαζόμενοι δεν πληρώνονται επιπλέον του πενθημέρου και από καλή διάθεση, όπως μας είπαν, ανοίγουν το πωλητήριο το Σάββατο.


Πηγή: Μαίρη Αδαμοπούλου, Εφημερίδα "Τα Νέα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails