Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Το μυστικό της αντοχής του ρωμαϊκού τσιμέντου




Τα ρωμαϊκά κτήρια έμειναν αναλλοίωτα στο χρόνο λόγω της σύνθεσης των υλικών που δημιουργήθηκαν, όπως η εικονιζόμενη Αγορά του Τραϊανού

Το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ρωμαίους για την κατασκευή κτηρίων, ήταν πολύ  ισχυρό, λόγω του περιεχομένου της ηφαιστειακής τέφρας, λάβας και νερού.
Αυτό είναι το συμπέρασμα των ερευνητών με επικεφαλής την Μαίρη Τζάκσον του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ.


Σε ανάλυση υποβλήθηκαν τούβλα τσιμέντου  από την Αγορά Τραϊανού- ένα εμπορικό κέντρο πέντε ορόφων στο Φόρουμ του Τραϊανού στη Ρώμη, που χτίσθηκε το 100-112 μ.Χ.

Οι ειδικοί μελέτησαν το τσιμέντο με ακτινοβολία σύγχροτρον- ακτίνες x. Η ανάλυση έδειξε ότι το υλικό ήταν κατασκευασμένο από λάβα και ηφαιστειακή σκόνη που προέρχονταν από τα υψώματα Αλμπάν- απομεινάρια της ηφαιστειακής δραστηριότητας που έλαβε χώρα περί το 1100 π.Χ.



Το τσιμέντο παρασκευάστηκε μέσα σε 180 ημέρες, στη διάρκεια αυτού του χρόνου της παρασκευής του,  δημιουργήθηκαν χημικές αντιδράσεις στους μικρούς κρυστάλλους που περιλαμβάνονταν στη σύνθεσή του, οι οποίοι ενώθηκαν και προσέδωσαν την ισχυρή σύνδεση των τούβλων, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Η ανθεκτικότητα αυτής της σύνθεσης του τσιμέντου, δημιούργησε αναλλοίωτα στο χρόνο τούβλα, από τα οποία χτίστηκαν τα ρωμαϊκά κτήρια που σήμερα, μετά από 2.000 χρόνια, θαυμάζουμε.


--

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails