Ανδρικόπουλος, Ανδρικίδης, Ανδριάς, Ανδριανόπουλος, Ανδρέου, Ανδριανάκος, Ανδριτσάνος, Ανδρούτσος, Ανδρούλης, Ανδρουλιδάκης, Ανδρουτσέλης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Ανδρέας.
Γκουραμάνης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. Σύνθετο αποτελούμενο από το γκούρας, το οποίο προέρχεται από τοπωνύμιο (Γκούρα Φθιώτιδας) με παραγωγική κατάληξη –ανης συνήθης στα εθνικά προερχόμενα επώνυμα.
Γραικός, Γραικιώτης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. α) Το επώνυμο συνήθως δινόταν σε ελληνικές οικογένειες που ήταν εγκαταστημένες σε διαφορετικής εθνότητας πλληθυσμούς. β) Ίσως προέρχεται από την σερβική λέξη greki = έμπορος. Η κατάληξη –ιώτης συνηθίζεται στα εθνικά οικογενειακά ονόματα (Γιαννιώτης, Καβαλιώτης κλπ)
Δράκος, Δράκουλας, Δρακουλάκης: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι από ιδιότητες ανθρώπων από τον δράκο, τον ισχυρό, τον ανδρείο.
Θεοδωρακάκης, Θεοδωράκης, Θεοδωρακόπουλος, Θεοδωράτος, Θεοδωρίδης, Θεοδωρίκος, Θεοδώρου: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Θεόδωρος.
Καραλής: Επώνυμο προερχόμενο 1) από το σλάβικο κράλης=τίτλος βασιλιά. Συνηθίζεται στην Μυτιλήνη.
2) Από το καρα αλής = ο ναύαρχος των Τούρκων στην καταστροφή της Χίου.
Κούτσικος, Κουτσούκης, Κουτσούκος, Κουτσουκάκης, Κουτσουκέλης, Κουτσουκίδης, Κουτσούκουγλου, Κιουτσούκης. Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη kucuk = μικρός.
Λιοντάκης, Λιόντος, Λιόντης, Λιόντας: Επώνυμο προερχόμενο από το βυζαντινό βαπτιστικό όνομα Λεόντιος το οποίο με την κατάληξη –ακης προσδιορίζει Κρήτη.
Μπουτζέλης: Επώνυμο σύνθετο αποτελούμενο από την τουρκική λέξη but=μηρός, μπούτι και την τουρκική λέξη zil=κρόταλο, κουδουνάκι.
Ναούμ: Επώνυμο με εβραϊκή καταγωγή προερχόμενο από το ναχούμ = παρηγορηθείς.
Νιάγκου: Επώνυμο από συγχώνευση, προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Ιωάννης=Γιάννης=Γιάγκος=Νιάγκος=Νιάκος=Νάκος=Νάκας.Απαντάται συχνά σε Ήπειρο και Μακεδονία.
Πέππας: Επώνυμο με αρβανίτικη καταγωγή προερχόμενο από το ελληνικό Πέτρος ή το ιταλικό Giuseppe.
Σουκούλης, Σουκούρης, Σουκουριάδης, Σουκούρογλου: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη sokur = τυφλός, μονόφθαλμος.
Τσιότσης, Τσιότσιας: Επώνυμο προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Χρυσόστομος, Χρύσιος.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Τουρκία έπεσε στην παγίδα του Θουκυδίδη!
-
Τα πράγματα είναι απλά και έτσι απλά θα επιχειρήσουμε να τα σκιαγραφήσουμε
παρακάτω, γιατί πολύς λόγος γίνεται για την αναβίωση του σχεδίου ενός
αγωγού φυ...
Πριν από 14 δευτερόλεπτα
Καλησπέρα. Ονομάζομαι Λεμπετζής Βασίλειος και η καταγωγή μου είναι από το Άργος / Αργολίδας. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν και μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι μπορεί να σημαίνει το επώνυμό μου????
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ εκ των προτέρων
γεια σας θα ηθελα να μου εξηγησετε τα εξης παρακατω επιθετα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΚωσταρόπουλος
Μπαλούρδου
Παχωπού
Τσατσάκη
Γιασημάκη
Παναγοπούλου
Λαουτατζής
γεια σας θα ηθελα να μου εξειγησεται τι σημαινει το επιθετο μου ΒΛΑΧΟΥΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας .. Το επώνυμο μου είναι "Γκαραγκάνης" και θα ήθελα να μάθω από που κατάγομαι .. E-mail : linosga96@hotmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα!κι εγω λέγομαι Γκαραγκάνη και κατοικω στην Χαλκιδική.δεδομένου οτι εχουν πεθάνει οι παππουσες μου κι οτι στο χωριό μου υπάρχουν ελάχιστα άτομα με αυτό το επίθετο θα ήθελα να μάθω κι εγω τις ρίζες μου
ΔιαγραφήΓΚΑΓΚΑΝΗΣ,ΚΑΓΚΑΝΗΣ : Από το διαλεκτ. ν.ε. γκαγκάνι(Αμοργ.,Πελ.,Θεσσ.,Μακεδ.,Μύκ.). Ο καρπός του γαιδουράγκαθου. Σκωπτικά οι κάτοικοι του Λιτόχωρου από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. Η λέξη απαντά στο ιδίωμα Πυλαίας Θεσσ/κης ως ‘γκάνι «αγκάθι». Προέρχεται από το ακάνιον, ακάνθιον του Ησύχιου, με επανάληψη στην πρώτη συλλαβή του συμφώνου της δεύτερης,πρβ.ίλερη>λίλερη, αβατσινιά>βαβατσινιά
ΔιαγραφήΓΕΙΑ ΣΑΣ ...ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΒΟΥΖΑ" ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ........
ΑπάντησηΔιαγραφήαπτην χαβουζα
ΑπάντησηΔιαγραφήξερτετε μηπως απο που προερχοννται εστω καποια απο τα επωνυμα μαιλης πτερουδης μπαρουτης τσαρυχας παπαδογιανακης παπαγεωργιου
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας.. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε όσον αφορά τον τοπο προεέλευσης ατόμου με το όνομα Κελαντώνης και Κελαντωνίδης. Ευχαριστώωω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας Το επώνυμο μου είναι Ντόπη. Έψαξα πολύ αλλά δεν βρήκα κάτι.Ο πατέρας μου και ο πατέρας του είναι από τη Χώρα Γορτυνίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα ! μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο σάιτ που να περιέχει πληροφορίες για τα επίθετα και τον ΤΟΠΟ προέλευσής τους;
ΑπάντησηΔιαγραφήsorry τι σχεση εχει το Τσιοτσης με το Χρυσοστομος ????
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ Κ ΕΞ ΟΣΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΩ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Κ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΣΛΑΙΠΩΡΙΑ E MAIL: aggelikhpet@gmail .com
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο επίθετο αυτό συναντάται στην Πελοπόννησο (ορεινή Αχαϊα κυρίως), στην Ζάκυνθο, στην Αττική (Ιδιαίτερα στο Μαρούσι). Πιστεύω δεν έχει σχέση με Ιταλία ή αν έχει είναι απλά μέσω Επτανήσων. Νομίζω μοιάζει Πελοποννησιακό.
Διαγραφή