Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΕΠΩΝΥΜΩΝ ΦΙΛΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ

Ανδρικόπουλος, Ανδρικίδης, Ανδριάς, Ανδριανόπουλος, Ανδρέου, Ανδριανάκος, Ανδριτσάνος, Ανδρούτσος, Ανδρούλης, Ανδρουλιδάκης, Ανδρουτσέλης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Ανδρέας.
Γκουραμάνης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. Σύνθετο αποτελούμενο από το γκούρας, το οποίο προέρχεται από τοπωνύμιο (Γκούρα Φθιώτιδας) με παραγωγική κατάληξη –ανης συνήθης στα εθνικά προερχόμενα επώνυμα.
Γραικός, Γραικιώτης: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των εθνικών. α) Το επώνυμο συνήθως δινόταν σε ελληνικές οικογένειες που ήταν εγκαταστημένες σε διαφορετικής εθνότητας πλληθυσμούς. β) Ίσως προέρχεται από την σερβική λέξη greki = έμπορος. Η κατάληξη –ιώτης συνηθίζεται στα εθνικά οικογενειακά ονόματα (Γιαννιώτης, Καβαλιώτης κλπ)
Δράκος, Δράκουλας, Δρακουλάκης: Επώνυμο προερχόμενο από παρατσούκλι από ιδιότητες ανθρώπων από τον δράκο, τον ισχυρό, τον ανδρείο.
Θεοδωρακάκης, Θεοδωράκης, Θεοδωρακόπουλος, Θεοδωράτος, Θεοδωρίδης, Θεοδωρίκος, Θεοδώρου: Επώνυμο το οποίο ανήκει στην κατηγορία των πατρωνυμικών προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Θεόδωρος.
Καραλής: Επώνυμο προερχόμενο 1) από το σλάβικο κράλης=τίτλος βασιλιά. Συνηθίζεται στην Μυτιλήνη.
2) Από το καρα αλής = ο ναύαρχος των Τούρκων στην καταστροφή της Χίου.
Κούτσικος, Κουτσούκης, Κουτσούκος, Κουτσουκάκης, Κουτσουκέλης, Κουτσουκίδης, Κουτσούκουγλου, Κιουτσούκης. Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη kucuk = μικρός.
Λιοντάκης, Λιόντος, Λιόντης, Λιόντας: Επώνυμο προερχόμενο από το βυζαντινό βαπτιστικό όνομα Λεόντιος το οποίο με την κατάληξη –ακης προσδιορίζει Κρήτη.
Μπουτζέλης: Επώνυμο σύνθετο αποτελούμενο από την τουρκική λέξη but=μηρός, μπούτι και την τουρκική λέξη zil=κρόταλο, κουδουνάκι.
Ναούμ: Επώνυμο με εβραϊκή καταγωγή προερχόμενο από το ναχούμ = παρηγορηθείς.
Νιάγκου: Επώνυμο από συγχώνευση, προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Ιωάννης=Γιάννης=Γιάγκος=Νιάγκος=Νιάκος=Νάκος=Νάκας.Απαντάται συχνά σε Ήπειρο και Μακεδονία.
Πέππας: Επώνυμο με αρβανίτικη καταγωγή προερχόμενο από το ελληνικό Πέτρος ή το ιταλικό Giuseppe.
Σουκούλης, Σουκούρης, Σουκουριάδης, Σουκούρογλου: Επώνυμο προερχόμενο από την τουρκική λέξη sokur = τυφλός, μονόφθαλμος.
Τσιότσης, Τσιότσιας: Επώνυμο προερχόμενο από το βαπτιστικό όνομα Χρυσόστομος, Χρύσιος.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Ονομάζομαι Λεμπετζής Βασίλειος και η καταγωγή μου είναι από το Άργος / Αργολίδας. Θα ήθελα αν είναι δυνατόν και μπορούσατε να μου εξηγήσετε τι μπορεί να σημαίνει το επώνυμό μου????

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. γεια σας θα ηθελα να μου εξηγησετε τα εξης παρακατω επιθετα:
    Κωσταρόπουλος
    Μπαλούρδου
    Παχωπού
    Τσατσάκη
    Γιασημάκη
    Παναγοπούλου
    Λαουτατζής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. γεια σας θα ηθελα να μου εξειγησεται τι σημαινει το επιθετο μου ΒΛΑΧΟΥΛΗΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σας .. Το επώνυμο μου είναι "Γκαραγκάνης" και θα ήθελα να μάθω από που κατάγομαι .. E-mail : linosga96@hotmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα!κι εγω λέγομαι Γκαραγκάνη και κατοικω στην Χαλκιδική.δεδομένου οτι εχουν πεθάνει οι παππουσες μου κι οτι στο χωριό μου υπάρχουν ελάχιστα άτομα με αυτό το επίθετο θα ήθελα να μάθω κι εγω τις ρίζες μου

      Διαγραφή
    2. ΓΚΑΓΚΑΝΗΣ,ΚΑΓΚΑΝΗΣ : Από το διαλεκτ. ν.ε. γκαγκάνι(Αμοργ.,Πελ.,Θεσσ.,Μακεδ.,Μύκ.). Ο καρπός του γαιδουράγκαθου. Σκωπτικά οι κάτοικοι του Λιτόχωρου από τους κατοίκους των γειτονικών χωριών. Η λέξη απαντά στο ιδίωμα Πυλαίας Θεσσ/κης ως ‘γκάνι «αγκάθι». Προέρχεται από το ακάνιον, ακάνθιον του Ησύχιου, με επανάληψη στην πρώτη συλλαβή του συμφώνου της δεύτερης,πρβ.ίλερη>λίλερη, αβατσινιά>βαβατσινιά

      Διαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ...ΤΟ ΕΠΩΝΥΜΟ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ "ΒΟΥΖΑ" ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΟΜΑΙ........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ξερτετε μηπως απο που προερχοννται εστω καποια απο τα επωνυμα μαιλης πτερουδης μπαρουτης τσαρυχας παπαδογιανακης παπαγεωργιου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας.. Θα ήθελα να με διαφωτίσετε όσον αφορά τον τοπο προεέλευσης ατόμου με το όνομα Κελαντώνης και Κελαντωνίδης. Ευχαριστώωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σας Το επώνυμο μου είναι Ντόπη. Έψαξα πολύ αλλά δεν βρήκα κάτι.Ο πατέρας μου και ο πατέρας του είναι από τη Χώρα Γορτυνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καλησπέρα ! μήπως γνωρίζετε αν υπάρχει κάποιο σάιτ που να περιέχει πληροφορίες για τα επίθετα και τον ΤΟΠΟ προέλευσής τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. sorry τι σχεση εχει το Τσιοτσης με το Χρυσοστομος ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΠΕΤΡΟΥΤΣΟΥ Κ ΕΞ ΟΣΩΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΤΑΓΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΜΑΙ ΝΑ ΒΡΩ ΛΟΙΠΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Κ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΤΑΣΛΑΙΠΩΡΙΑ E MAIL: aggelikhpet@gmail .com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το επίθετο αυτό συναντάται στην Πελοπόννησο (ορεινή Αχαϊα κυρίως), στην Ζάκυνθο, στην Αττική (Ιδιαίτερα στο Μαρούσι). Πιστεύω δεν έχει σχέση με Ιταλία ή αν έχει είναι απλά μέσω Επτανήσων. Νομίζω μοιάζει Πελοποννησιακό.

      Διαγραφή

Related Posts with Thumbnails