Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Ενα Ελληνόπουλο διαπρέπει στην χημεία και στην Aστροφυσική

Στέφανος Τύρος μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα Χημείας

Ο Στέφανος Τύρος μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στην Ολυμπιάδα Χημείας πριν από λίγες μέρες βάζει πλώρη για την Ολυμπιάδα Αστροφυσικής, η οποία, όπως δηλώνει, είναι η μεγάλη του αγάπη

Είναι μόλις 18 χρόνων, αλλά οι επιδόσεις του στη Χημεία και την Αστροφυσική είναι εντυπωσιακές. Πριν από λίγες ημέρες κατάφερε τη μεγάλη διάκριση στην 43η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χημείας που πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία, κερδίζοντας το χάλκινο μετάλλιο.

Ο λόγος για τον Καλαματιανό Στέφανο Τύρο, που από ό,τι φαίνεται φέτος δεν θα κάνει διακοπές, αφού μετά την Τουρκία τον περιμένει η Ολυμπιάδα Αστροφυσικής που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου στην Πολωνία.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Στέφανος παίρνει μέρος σε παρόμοιες Ολυμπιάδες. Πέρυσι ως μαθητής της Β' Λυκείου είχε συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα Χημείας στο Τόκιο και Αστροφυσικής στο Πεκίνο. να πρόγραμμα για την Αστρονομία που παρακολούθησε στο σχολείο του ήταν αρκετό για να τον "παρασύρει" στον μαγικό της κόσμο. "Αρχισα να διαβάζω σχετικά βιβλία και να παρατηρώ τον μαγικό κόσμο των αστεριών. Περισσότερο, όμως, με ενδιαφέρει η Αστροφυσική", μας λέει ο 18χρονος.

Με την άλλη του αγάπη, τη Χημεία, ασχολείται από την Α' Λυκείου έχοντας δημιουργήσει στο σπίτι του ένα μικρό εργαστήριο.

Αρωγούς και συμπαραστάτες για τις δύο του αγάπες βρήκε τους καθηγητές του στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Την Ελένη Λεμπέση στη Χημεία και τον Γιώργο Κουτσουμπό στην Αστροφυσική.

Η δοκιμασία στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα στην Τουρκία ήταν δύσκολη και περιελάμβανε δύο μέρη. Το θεωρητικό, όπου οι μαθητές έπρεπε μέσα σε πέντε ώρες να λύσουν οκτώ προβλήματα, και το πειραματικό, όπου στον ίδιο χρόνο τα παιδιά θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τρία πειράματα.

Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν τέσσερις μαθητές και εκτός από το χάλκινο μετάλλιο που κέρδισε ο Στέφανος, εύφημη μνεία πήρε ο Κυριάκος Γραμματικός από τη Ρόδο. Ο 18χρονος δεν έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις, αν και μετά την τελευταία του διάκριση μπορεί να εγγραφεί σε οποιαδήποτε σχολή, προτίμησε τις σπουδές στο εξωτερικό. Ετσι τον Σεπτέμβριο αναχωρεί για την Αγγλία, για να φοιτήσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια, που τον δέχτηκε, βεβαίως, χωρίς εξετάσεις.

Γιατί, όμως, αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό; "Εκεί τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα. Εκεί αν προσπαθήσεις, είναι πιο εύκολο να διακριθείς".

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ο Στέφανος δεν σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα μετά τις σπουδές του. "Θα συνεχίσω με κάποιο διδακτορικό και φυσικά με την έρευνα, που εδώ είναι σχεδόν ανύπαρκτη".

Τον ρωτήσαμε τέλος αν μετά την επιτυχία του στην Ολυμπιάδα δέχτηκε κάποιο τηλεφώνημα από πολιτικό ή πολιτειακό παράγοντα: "Δεν με πήρε κανείς", μας λέει χωρίς να στενοχωριέται ιδιαίτερα.

Πέτρος Τσώνης

Πηγές.

Νεα

http://www.thermopilai.org/content/ena-ellenopoulo-diaprepei-sten-khemeia-kai-sten-astrophusike

2 σχόλια:

Related Posts with Thumbnails