Η αποικιοκρατία δεν τέλειωσε ποτέ στο νησί μας και με κάθε ευκαιρίαπου τους δίνεται μας το αποδεικνύουν. Τι και αν η Κύπρος μετά το 1960 είναι "ανεξάρτητη", οι αποικιοκράτες μετονομάστηκαν σε κυρίαρχες βάσεις και κατέχουν μέχρι και σήμερα Ελληνικό έδαφος.
Τον Ιανουάριο του 1975, μόλις πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της τουρκικής εισβολής, ο Κυπριακός Ελληνισμός βρίσκεται σε αναβρασμό. Τούρκοι κάτοικοι της Κύπρου, μεταφέρονται μέσω της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου στην Τουρκία και από εκεί στα κατεχόμενα εδάφη μας. Τότε ολόκληρη η Κύπρος ΑΠΑΙΤΟΥΣΕ την άμεση διάλυση και απομάκρυνση των παράνομων βάσεων από το νησί.
Στις 16/1/1975, η Ολομέλεια της Βουλής της Κύπρου, αποφάσισε ομόφωνο ψήφισμα ότι «η Βρετανία πλέον δεν είναι νοητό να διατηρεί και να νέμεται βάσεις και διευκολύνσεις εν Κύπρω». Την επόμενη μέρα όλες οι Κυπριακές εφημερίδες προβάλουν στην πρώτη τους σελίδα την απόφαση της Βουλής. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατούσε στην Κύπρο εκείνη την εποχή, το κύριο άρθρο της εφημερίδας "Χαραυγή", του "προοδευτικού" ΑΚΕΛ.
«Έξω ΑΜΕΣΩΣ οι Βρετανοί από την Κύπρο. Να φύγουν και αυτών αμέσως τα στρατεύματα. Να διαλυθούν οι βάσεις τους και να επιστρέψουν στον δικαιούχο λαό τα κυπριακά εδάφη, που διά της βίας κατακράτησαν και τα ονόμασαν κυρίαρχα...».
Την ίδια μέρα 17/1/1975, η μαχητική ακόμα τότε, νεολαία πρωτοστατεί σε δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την βάση των βρετανών στο Ακρωτήρι. Μαθητές 16-17 χρονών παιδιά, άοπλοι μπροστά στην πύλη της στρατιωτικής βάσης, απαιτούσαν το αυτονόητο. ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΒΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Τότε οι υπηρέτες του στέμματος μη μπορώντας να αντιμετωπίσουν την λαϊκή οργή του Κυπριακού Ελληνισμού, έσυραν στην "μάχη" τεθωρακισμένο άρμα μάχης κατά των μαθητών.
Στην προέλαση του το βρετανικό τεθωρακισμένο, παρέσυρε στο πέρασμα του, και σκότωσε έναν διαδηλωτή. Τον Πανίκο Δημητρίου*. Έναν 17χρονο μαθητή, πρόσφυγα από τον σκλαβωμένο Άγιο Μέμνωνα Αμμοχώστου. Ένα νέο, που το μόνο που ζητούσε ήταν το δίκιο του. Το βάρβαρο βρετανικό καθεστώς παρέμεινε πιστό στις παραδώσεις του, σκοτώνοντας νέα αμούστακα παιδιά που το μόνο τους "όπλο" ήταν η γαλανόλευκη που υπηρετούσαν.
Σήμερα 37 χρόνια μετά την θυσία του ήρωα πλέον Πανίκου Δημητρίου, το θέμα των βάσεων έχει ξεχαστεί. Η πολιτική ηγεσία του τόπου, συμβιβασμένη με τις βρετανικές ορέξεις, όχι μόνο δεν διεκδικεί την απομάκρυνση τους, αλλά είναι έτοιμη να υπογράψει την οριστική παραμονή των βάσεων για πάντα στο νησί. Το προσπάθησαν το 2004, με το σχέδιο Ανάν, να μετατρέψουν την Κύπρο μας σε τουρκο-βρετανικό προτεκτοράτο με τις βάσεις να χαρίζονταν για πάντα στου Βρετανούς.
Οι προσπάθειες τους συνεχίζονται και σήμερα, με τον ίδιο τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να υπόσχεται στους βρετανούς ότι μέχρι τα "our children and grandchildren" δεν θα διεκδικήσουμε ποτέ τις βάσεις πίσω. Είδαμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταδικάζει τους ελληνόψυχους νέους που διαδήλωσαν της αρχή της χρονιάς στο ίδιο σημείο όπου θυσιάστηκε ο Πανίκος Δημητρίου.
Δυστυχώς βλέπουμε πόσο εύκολα αλλάζουν οι καιροί χάριν του χρήματος. Τι και αν αυτός ο τόπος, "βιάστηκε" από άγγλους και τούρκους. Οι ξεπουλημένοι πολιτικοί ηγέτες του τόπου τους έχουν ανάγει σε καλύτερους τους φίλους, εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού.
Πάγια θέση μας στην Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ. είναι η άμεση αποχώρηση των βρετανικών βάσεων από το νησί. Δεν ξεχνάμε τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξαν το 1974 και τον μαύρο Ιούλη οι βρετανοί, όπου βοηθούσαν τους τούρκους εισβολής, προδίνοντας τις θέσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Δεν ξεχνάμε τα 80 χρόνια αγγλικής σκλαβιάς που πέρασε ο τόπος, με εκατοντάδες Έλληνες της Κύπρου, να σκοτώνονται από αγγλικό χέρι.
Πώς να ξεχάσουμε τις εκτελέσεις και τα βασανιστήρια αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Τα ολοκαυτώματα. Τους απαγχονισμούς. Που ποτέ η Βρετανία δεν ζήτησε, έστω ένα συγνώμη. Αν 'τα αυτού, η βασίλισσα Ελισάβετ, είναι κάτοχος του χρυσού κλειδιού της πρωτεύουσας μας. Η πλήρης ταπείνωση για τις ψυχές των ηρώων μας. Ντρέπονται για το χάλι μας σήμερα κι από τα μνήματα μας φωνάζουν: "ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ". Κι αν αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι βρετανοί, πιο απλά "BRITISH GO HOME".
*Πανίκος Δημητρίου
Ο Πανίκος Δημητρίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 10 Φεβρουαρίου 1957. Οι γονείς του Γιώργος και Κωσταντία Δημητρίου κατοικούσαν, πριν από την τουρκική εισβολή και κατοχή, στον τον Άγιο Μέμνωνα Αμμοχώστου. Ο Πανίκος ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας και είχε άλλα 4 αδέλφια. Το σπίτι που πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του και τα πρώτα μαθητικά του χρόνια ήταν στην οδό Εσπερίδων 193 στον Άγιο Μέμνονα.
Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της ενορίας του με άριστα και μετά φοίτησε για 5 χρόνια στο Α' Γυμνάσιο Αρρένων Αμμοχώστου, στο πρακτικό τμήμα, γιατί το όνειρό του ήταν να σπουδάσει αρχιτέκτονας. Ήταν ένα ήσυχο παιδί που δεν δημιουργούσε ποτέ προβλήματα στην οικογένειά του και στο σχολείο του. Μόνη του έγνοια ήταν να είναι καλός μαθητής και να γίνει ένας έντιμος πολίτης και ένας καλός επιστήμονας.
Τα όνειρά του όμως σταμάτησαν με την Τουρκική εισβολή. Όπως όλοι οι άλλοι συμπολίτες Αμμοχωστιανοί έτσι και ο Πανίκος με την οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον αγαπημένο του Άγιο Μέμνονα και την αγαπημένη του Αμμόχωστο και να εγκατασταθεί στην πόλη της Λεμεσού μαζί με την υπόλοιπη οικογένειά του. Στη Λεμεσό φοίτησε στην έκτη τάξη στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού μέχρι της 17/1/1975, ημέρα του Θανάτου του.
Το έθνος πια δεν παίζει, έξω από την Κύπρο Τούρκοι και Εγγλέζοι.
Γραφείο Τύπου
Ε.Κ.Φ. ΔΡΑΣΙΣ-Κ.Ε.Σ.
ΠΗΓΕΣ
http://www.drasis-kes.org/general-articles/epeteiaka/item/223-i-apoikiokratia-den-teleiose-pote
http://aioniaellinikipisti.blogspot.com/
ΔΙΑΒΑΣΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΙ ΕΧΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΓΛΟΙ ΥΠΗΚΟΟΙ;
2. ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ;
3. ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ ΠΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΤΕΡΥΓΑ "ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ";
ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΜΟΥ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Άγαπητή μου Κυμοθόη Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔέν τά έγραψα έγώ,άλλά ή πηγή πού άναφέρω.
Παρ ΄ολα αύτά,έπειδή άναρτώ κείμενα μέ τά όποία συμφωνώ,
θά σού πώ τήν γνώμη μου !!!
Ποτέ έναν λαό δέν τόν κρίνω,μέ βάση τό τί κάνει τό 10-20% αύτού.
Τά άτομικά συμφέροντα πολλές φορές έπηρεάζουν τίς άποφάσεις τών άνθρώπων.
Αύτό συμβαίνει δυστυχώς καί μέ έμάς έδώ.
Οί Κύπριοι έχουν άποδείξει στό παρελθόν
μέ τήν συμμετοχή τους,στήν άπελευθέρωση τής Κρήτης, στό Άλβανικό έπος,
στό δημοψήφισμα μέ ποσοστό 97% γιά ένωση μέ τήν Μητέρα πατρίδα,
στό σχέδιο Άνάν,τόν άγώνα τής Ε.Ο.Κ.Α καί άλλα.
Έχουν κάποια ελαττώματα,όπως όλοι μας.
Μή τούς κατηγορήσουμε τώρα,έπειδή όδηγούν άριστερά ή γιατί
ή έπικρατέστερη γλώσσα είναι ή Άγγλική !!
Έχουν περάσει σάν λαός τόσα πολλά !!!
Νά είσαι πάντα καλά Κυμοθόη μου
καί σέ εύχαριστώ γιά τό σχόλιό σου.
Καλημέρα σας. Ο αγώνας της ΕΟΚΑ έγινε για να φύγουν οι Αγγλοι από την Κύπρο για να ελευθερωθεί η Κύπρος από τους Αγγλους ... όπως κι έγινε... η Κύπρος ελευθερώθηκε από τους Αγγλους ... πολλοιί νέοι σκοτώθηκαν ... στις φυλακές υπάρχει ειδικός τόπος τα φυλακισμένα μνήματα όπου εκεί είναι κάποιοι από τους ήρωες υπάρχον τα κελιά τους τα μνήματα τους η κρεμάλα ....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμως δυστυχώς το 1974 η μικρή Κύπρος βρίσκεται και πάλι αιχμάλωτη της Τουρκίας ...
Ούτε εμείς θέλουμε η πατρίδα μας να είναι μοιρασμένη, άλλωστε η Λευκωσία είναι η μοναδική μοιρασμένη πρωτεύουσα στον κόσμο ... Αυτά έχω να πω ...
Δελφινακι ολοι ξερουμε πως πολεμησατε κι ολοι σας θαυμαζουμε για το σθενος που ειχατε. Οι Αγγλοι εκαναν πολλα, παρα πολλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω κατα ποσο αληθευουν διοτι οι μονες μου πηγες για την Κυπριακη ιστορια ειναι διαδικτυακες, ομως εχω διαβασει οτι η εμπλοκη της τουρκιας ως εγγυητριας δυναμης ηταν αγγλικη ιδεα σε μια εποχη που τα ιταλοκρατουμενα δωδεκανησα παρα λιγο να καταληξουν στην τουρκια μεσω Αγγλιας. Εχω δει χαρτες του φορειν οφις απο τα τελη της δεκαετιας του '50 να δειχνει την Κυπρο μοιρασμενη και τελικα στον πολεμο (που για μενα αργα η γρηγορα θα συνεβαινε και χωρις τις εξυπναδες της χουντας) βοηθησαν τους τουρκους.
Γενικως εγω δε συμφωνω να εχουμε πολλες-πολλες σχεσεις με πρωην κατακτητες.. ομως δε μπορουμε να παραβλεψουμε οτι ο καθενας κανει τις επιλογες του, η αγγλια εχει καποια απ τα καλυτερα πανεπιστημια του κοσμου κι οποιος πηγε εκει φοιτητης μπορει να αποφασισε να ζησει εκει, δικαιωμα του. Ισως αν η τουρκια ηταν τοσο προηγμενη να καναμε κι εμεις το ιδιο.
Απλως δε φαινεται ομορφα διοτι οι σχεσεις με την Αγγλια ειναι εντονες, τουλαχιστον οταν το βλεπεις απ εξω. Να φανταστεις ενας φιλος μου που ηταν στρατιωτης στη Λευκωσια μου ειπε οτι αν γινοταν συγκρουση Αγγλιας-Ελλαδας θα υποστηριζατε την Αγγλια. Αρνηθηκα να το πιστεψω αλλα αυτος εζησε εκει κι ενα χρονο ενω εγω δεν εχω παει ποτε. Παντως ειναι πραγματικα κριμα που βρεθηκε εστω κι ενας ανθρωπος να του δοθει τετοια εντυπωση..