Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Βελιγράδι: Έκθεση για το Μουσείο της Ακρόπολης



Εγκαινιάζεται στις 15 Απριλίου η φωτογραφική έκθεση για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για το κοινό του Βελιγραδίου να γνωρίσει το υπέροχο αυτό Μουσείο που άνοιξε για το κοινό στις 21 Ιουνίου 2009. Με την έκθεση αυτή το ΕΙΠ στο Βελιγράδι συμμετέχει στις εκδηλώσεις που οργανώνονται στη σερβική πρωτεύουσα για τη «Νύχτα Μουσείων» στις 14 Μαΐου.
Παρουσιάζονται ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο χώρος όπου αναγέρθηκε το Νέο Μουσείο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Bernard Tschumi με τη συνεργασία του Έλληνα συναδέλφου του Μιχάλη Φωτιάδη, εξωτερικές όψεις του κτηρίου και του περιβάλλοντα χώρου με τα ευρήματα της ανασκαφής που προέκυψε κατά την ανέγερση καθώς και οι εσωτερικοί χώροι όπου φιλοξενούνται τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης:



Η αίθουσα των κλιτύων της Ακρόπολης με τα ευρήματα από τα ιερά που ήταν ιδρυμένα στις πλαγιές της Ακρόπολης, καθώς και από τον οικισμό που αναπτύχθηκε στις υπώρειες του λόφου, σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Η αίθουσα των αρχαϊκών έργων ( 7ος π. Χ. αιώνας έως 480/79 π.Χ.) με αρχιτεκτονικά γλυπτά και αναθήματα συμπεριλαμβανομένων των Κορών, των Ιππέων και άλλων έργων τα οποία στέκονται ελεύθερα στο χώρο και μπορεί κανείς να τα παρατηρήσει από όλες τις πλευρές.
Η αίθουσα του Παρθενώνα με ολόκληρο το γλυπτό διάκοσμο (σε πρωτότυπο και αντίγραφα) και με πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών της πόλης κατά τον 5ο π. Χ. αιώνα.
Το νέο κτήριο του Μουσείου βρίσκεται στη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, στο οικόπεδο του πρώην στρατοπέδου Μακρυγιάννη, σε ευθεία απόσταση 280 μέτρων από τον Παρθενώνα. Το σχέδιο του κτηρίου δημιουργεί την εντύπωση ενός «διάφανου» χώρου, χωρίς τοίχους, με απερίσπαστη θέα, στο οποίο ο αρχαιολογικός χώρος εισχωρεί μέσα στο κτήριο. Κατά τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi, «η ζωοφόρος του Παρθενώνα ανασυνιστάται στο Μουσείο ενώ o επισκέπτης μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα και τον Παρθενώνα και το γλυπτό διάκοσμο (σε αντίγραφα, όσα
από τα πρωτότυπα βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο) εκτιθέμενα στην γυάλινη αίθουσα του Παρθενώνα.
Κατά την προετοιμασία του χώρου για την κατασκευή του κτηρίου ανακαλύφθηκε τμήμα της πρώιμης χριστιανικής πόλης. Τα ευρήματα της ανασκαφής διατηρήθηκαν και είναι ορατά από το διαφανές πάτωμα του πρώτου επιπέδου του κτηρίου.
Στη συνολική έκταση των 25.000 τ.μ. το Μουσείο διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ. (δέκα φορές μεγαλύτερους από ό,τι στο παλιό Μουσείο) και στεγάζει περί τα 4.000 αντικείμενα που έχουν βρεθεί πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης και στους πρόποδες καλύπτοντας μία ευρεία χρονική περίοδο από την Μυκηναϊκή εποχή έως την Ρωμαϊκή και Παλαιοχριστιανική Αθήνα.
Δεσπόζουν η ζωφόρος του Παρθενώνα, οι Καρυάτιδες του «Ερεχθείου» και τα διάσημα γλυπτά της αρχαϊκής εποχής και του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται καθημερινά η ταινία μικρού μήκους για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης (παραγωγή: Νέο Μουσείο της Ακρόπολης 2009, διάρκεια 9') ενώ τη βραδιά της Νύχτας των Μουσείων θα προβληθεί ντοκιμαντέρ «Το Ερέχθειο» και ο χρόνος (σενάριο και σκηνοθεσία: Αθανασία Δρακοπούλου, παραγωγή: Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως 2001, διάρκεια 27').
Η έκθεση οργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως.
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/04/blog-post_13.html

http://www.voiceofgreece.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails