Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Μετά τους Κενυάτες, αγωγή Κυπρίων της ΕΟΚΑ κατά Βρετανίας για βασανιστήρια

Θάσος Σοφοκλέους, ΕΟΚΑ [πηγή φωτογραφίας: sigmalive.com]

Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων
«Αγωγή Κυπρίων κατά της Βρετανίας»
13 Απριλίου 2011

IN ENGLISH: After Kenya’s Mau-Mau, Greek Cypriot EOKA fighters to sue Brits over torture

Και Κύπριοι πρόκειται να κινήσουν αγωγή εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης για βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, σύμφωνα με ανταπόκριση από τη Λευκωσία στην ηλεκτρονική έκδοση της «Times». Bετεράνοι του κινήματος της ΕΟΚΑ, αναφέρεται, ισχυρίζονται ότι 14 Κύπριοι , από τους οποίους δυο σε ηλικία 17 χρόνων, πέθαναν κατά τις ανακρίσεις. Σαν αποτέλεσμα της νεκροψίας, σε μια από τις περιπτώσεις, εκείνη του Ανδρέα Παναγιώτου, 26 χρόνων, είχε διαπιστωθεί ότι πέθανε από ξυλοδαρμό.

Η βρετανική αστυνομία ισχυρίσθηκε ότι ο θάνατος του ήταν αποτέλεσμα απόπειρας του να δραπετεύσει - η συνηθισμένη συγκάλυψη, λέγουν οι βετεράνοι της ΕΟΚΑ. Σε δήλωση του ο Θάσος Σοφοκλέους, 78 χρόνων, επικεφαλής του Συνδέσμου Βετεράνων της ΕΟΚΑ, είπε ότι ο οργανισμός θα επιληφθεί όλων των υποθέσεων βασανισμών που μπορεί ν’ ανέρχονται σε εκατοντάδες. Ο δικηγόρος της οργάνωσης, που παρεκάλεσε να μείνει ανώνυμος, βρίσκεται ήδη σ’ επαφή με νομικό οίκο του Λονδίνου για προώθηση του θέματος.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε παρόμοια υπόθεση με τους Κενυάτες», είπε ο κ. Σοφοκλέους, συνταξιούχος μαθηματικός. Δεν το κάνουμε χάριν χρημάτων. Είναι χάριν της ικανοποίησης από την προβολή στη διεθνή κοινότητα του τί έκαναν οι Βρετανοί σε μας. Αντί να μας δώσουν την ελευθερία μας, μας βασάνιζαν και μας σκότωναν».

Όπως και στην περίπτωση της Κένυας, εμπιστευτικά έγγραφα για την περίοδο έκτακτης ανάγκης στην Κύπρο και τα οποία κατακρατήθηκαν από τις βρετανικές αρχές, πρέπει να αναφέρονται σε βασανιστήρια.

Ο κ. Σοφοκλέους, που ηγείτο ομάδας αγωνιστών της ΕΟΚΑ στον Πενταδάκτυλο, είπε ότι μετά τη σύλληψη του το 1956, υποβλήθηκε σε βασανιστήρια για 16 μέρες. Τον έδειραν, είπε, με σχοινί που είχε μικρά καρφιά και τον κλωτσούσαν στο κεφάλι στο σώμα και στα γεννητικά του όργανα. Είχε καταδικασθεί σε ισόβια για κατοχή οπλισμού αλλά αφέθηκε ελεύθερος με την ανεξαρτησία.


Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/8732

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails