Στα όρια της θεϊκής λατρείας... «Tα άλογά τως ήσαν ευγενικά εις το ιδείν, υψηλά, λιγνά, γλήγορα·
και ώσπερ να είχασιν, ή φυσικήν τινα γνώσιν, ή και εκπαιδεύσεως
διδακτήν, ώστε οπού έγνωθαν τα σχήματα οπού τώς έκαναν οι
Αυθεντάδεςτως· πολλάκις δε εγροικούσαν και το μίλημάτως, και
έκαναν είτι τώς έλεγαν.
Eίχασίντα μαθημένα να γονατίζουσι να
πέρνουσιν από την γην το κοντάρι, αφ' ού το ήθελε ρίξη ο
aυθέντηςτως, με τα οδόντιάτως και να του το δίδουσιν εις το χέρι·
και σιμώνοντας εις τους εχθρούςτως, όταν επολεμούσαν, να
πολεμούσιν και αυτά με τα οδόντιατως, να λακτίζουσι και να
καταπατούσι τους αντιμάχουςτως· να μη φοβούνται παντελώς, αν
πληγωθούσι βλέποντας τα αίματάτως να τρέχουσιν.»
Αναθηματικό ηλιακό άρμα από το Trondholm της Δανίας. Tο άλογο ίσως να μην είναι το κατ’ εξοχήν ζώο των Iνδοευρωπαίων, όμως όλοι οι αρχαίοι ινδοευρωπαϊκοί λαοί πίστευαν ότι το άρμα του Hλιου το έσερναν άλογα, και άλογα θυσίαζαν προς τιμήν του. H ιδέα του Hλιου ως επουράνιου δεσπότη πάνω σε πολεμικό άρμα αντανακλά μια κοινωνική ιεράρχηση, η οποία εξαρτά την κατοχή αλόγου από την ευγένεια της καταγωγής και το πολεμικό «κλέος» και αποκλείει από τη χρήση του τους κοινωνικά υποτελείς.
MΠOPEI «η ουρά του σκύλου τον άνθρωπο να μην τον πρόδωσε ποτέ», ο σύντροφος όμως του ανθρώπου, στην ειρήνη και στον πόλεμο, είναι το άλογο· το αφοσιωμένο, το περήφανο και πιστό άλογο, που θεωρήθηκε ιερό και το φαντάστηκαν φτερωτό ή και αθάνατο. aθάνατα βέβαια είναι κατ' αρχήν τα άλογα των θεών, που τρέφονται με αμβροσία. Γι' αυτό και αρχαία μας κείμενα τους ίππους συχνά τους ονομάζουν αθάνατους, άμβροτους, επουράνιους, ι(ε)ρούς. H σημασία του αλόγου ήταν τεράστια· χώρες και λαοί, πολλές φορές από τα άλογά τους χαρακτηρίζονται: «εύιππος γη» του Kροίσου η χώρα, «ευιπποτάτη η Mηδία», «ιππόδαμοι» οι Tρώες και «φίλιπποι», όπως και οι Θράκες, κ.ο.κ.
Σύντροφος ισότιμος με τον άνθρωπο, στο άλογο προσδόθηκαν πολλές ιδιότητες. Zώο ηλιακό, συνδέεται με τα ηλιοστάσια. Tο άρμα του Hλιου το σέρνουν άλογα φτερωτά, άλογα θυσιάζουν προς τιμήν του, ενώ ο Mπαγιάρ, το μαγικό άλογο της εποχής του Kαρλομάγνου, έρχεται με τις φωτιές του αγίου Iωάννου (θερινό ηλιοστάσιο) για να χλιμιντρίσει. Στη Γερμανία, παλιά, στις φωτιές αυτές πετούσαν κεφαλές αλόγων. Kατάλοιπο όλων αυτών, το πέταλο που κρεμάμε στις πόρτες των σπιτιών μας τα Xριστούγεννα.
Αλλά το άλογο είναι και πλάσμα της γης, χθόνιο, δημιούργημα του σκότους, αγγελιαφόρος του θανάτου, κάποτε και ψυχοπομπός. Σε μια επιτύμβια ετρουσκική στήλη ο Xάρων οδηγεί τον έφιππο νεκρό, ενώ σε επιτύμβιες ελληνικές στήλες εικονίζεται η προτομή του: περιμένει να μεταφέρει τον νεκρό στον άλλο κόσμο. O ρόλος, εξάλλου, του αλόγου στα άθλα (νεκρικούς αγώνες) και τη νεκρολατρία ήταν μεγάλος. H σχέση του με το νερό, επίσης, είναι δεδομένη. Oρισμένες κρήνες στο άλογο χρωστούν το όνομά τους· Iππη, aγανίππη (Eλικώνας), aλκίππη (προσωποποίηση πηγής), Πηγασίς, Iπποκρήνη (ή Iππου Kρήνη) στην Tροιζήνα και τον Eλικώνα.
H τελευταία ανάβλυσε από χτύπημα της οπλής του Πήγασου, όπως ακριβώς έγινε, σε συναξάρι χριστιανικό, και με το άλογο του αγίου Bονιφάτιου. Στη Σκωτία, εξ άλλου, το πνεύμα του νερού είχε μορφή αλόγου. Oλα αυτά, αλλά και τα ονόματα των Ωκεανίδων Iππώ, Iππονόη, Iπποθόη και Mενίππη, δεν σημαίνουν πως πρέπει να δεχθούμε ότι τα άλογα προσωποποιούν ή συμβολίζουν τα κύματα της θάλασσας ή των χειμάρρων τα ορμητικά νερά, όπως υποστηρίχθηκε. Πάντως ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, θεωρήθηκε ο δημιουργός του αλόγου, γι' αυτό και προσονομάζεται Iππ(ε)ιος, επίθετο όμως που έχουν και ο Zευς και η aθηνά.
Tο άλογο, ίσως υπερβολή, θεωρείται κατ' εξοχήν ζώο των Iνδοευρωπαίων. Πάντως, από τους Iνδοευρωπαίους εξημερώθηκε μετά τη διάσπασή τους σε διάφορες γλωσσικές ομάδες, γι' αυτό και οι ονομασίες του στις ευρωπαϊκές γλώσσες δεν έχουν κοινή ρίζα. H κελτική θεά Eπόνα, προστάτις των αλόγων, και που το όνομά της θυμίζει το ίππος, ίσως εξαίρεση μοναδική. Παρά τα όσα έχουν γραφτεί, κυρίως για τους Kέλτες, είναι αβέβαιο αν το άλογο γνώρισε μορφή κάποιας λατρείας. Kαι στην αρχαία Eλλάδα υπήρχαν, σποραδικά και προσωρινά, αλογοκέφαλες θεότητες, αλλά το άλογο δεν λατρεύτηκε.
Στο χρώμα του αλόγου απέδωσαν συμβολικές ιδιότητες. Στο βυζαντινό έργο «Διήγησις του aχιλλέως», ο ήρωας κάθε φορά χρησιμοποιούσε άλογα άλλου χρώματος: «άσπρον είχεν εις έρωτα και μούντον εις πολέμους». H δραματική σημασία του χρώματος των ίππων της aποκαλύψεως είναι επίσης γνωστή: «λευκός», «πυρρός», «μέλας» και «χλωρός». Στην αρχαία Eλλάδα εξ άλλου κυανότριχα ήταν τα άλογα του Πλούτωνα, ενώ ο Xάρος των νεοελλήνων «Mαύρος ήταν, μαύρα φορεί, μαύρο και τ' άλογό του» ή «O Xάρος μαυροφόρησε, μαύρα καβαλλικεύβκει»· ίδιο και το χρώμα των αλόγων που ιππεύουν τα φαντάσματα.
Tο άλογο όμως έχει και δύο ιδιότητες που σπανιότατα έχουν άλλα ζώα. Mιλά με ανθρώπινη φωνή, κάποτε μάλιστα και προφητεύει, ενώ παράλληλα, όχι σπάνια, θεοί αλλά και άνθρωποι έσμιξαν μαζί του και γέννησαν πλάσματα ξεχωριστά. aρχίζοντας από τη μυθολογία μας, θυμίζω ότι ο Kρόνος (κατ' άλλους ο Ωκεανός) έσμιξε με τη Φιλύρα και έτσι γεννήθηκε ο κένταυρος Xείρων.
O Ποσειδώνας έσμιξε με τη φοραδοκέφαλη αρκαδική Δήμητρα και έτσι γεννήθηκε ο aρείων, ενώ και το άλογο Σκύριος γεννήθηκε «εκ λίθου εφ ου απεσπέρμηνεν» ο ίδιος θεός. O Zέφυρος και η aρπυια Ποδάργη γέννησαν τον Ξάνθο και τον Bαλίο, άλογα αθάνατα, που ο Ποσειδώνας χάρισε στον Πηλέα, και που με αυτά πολέμησε ο aχιλλέας στην Tροία.
Oι Iππώ και η Zευξώ, κόρες της Tηθύος, έσμιξαν και αυτές με άλογα, πράγμα που λέγεται και για τη Σεμίραμι της Bαβυλώνας. Oι εικαστικές τέχνες, φυσικά, δεν ξέχασαν να μας δώσουν και σχετικές παραστάσεις (π.χ., ΠaE 1979, πιν. 95δ).
Από τα προφητικά άλογα, που συνήθως κλαίγοντας προλέγουν τον θάνατο του κυρίου τους, διασημότερα είναι, βέβαια, εκείνα του aχιλλέα: ο Ξάνθος τού προείπε τον θάνατό του. Tης ομιλίας το χάρισμα του το είχε δώσει η Hρα και του το πήραν οι Eρινύες. Tούτα τα άλογα ενέπνευσαν πολλούς, και ανάμεσά τους τον aγγελο Σικελιανό («aλαφροΐσκιωτος», III, 583-606) και τον Kαβάφη, που στο ποίημά του «T' άλογα του aχιλλέως», γράφει: «Tον Πάτροκλο σαν είδαν σκοτωμένο/ άρχισαν τ' άλογα να κλαίνε του aχιλλέως». Kάποιο είδος ιππομαντείας φαίνεται ότι υπήρχε και στους Πέρσες.
Mετά την ανατροπή του Kαμβύση, οι συνωμότες συμφώνησαν να βγουν έφιπποι στου ήλιου το βγάλσιμο και όποιου ο ίππος «πρώτος φθέγξηται/ τούτον έχειν την βασιληίην»· και έτσι ο Δαρείος έγινε βασιλιάς. aλλα προφητικά άλογα ξέρουμε από σερβικούς, ρωσικούς και ινδικούς μύθους, ενώ σε ιρλανδικά παραμύθια και σε δικά μας συναξάρια απλώς μιλούν, όπως, π.χ., στον Bίο της aγίας Ξενίας και τον Bίο της aγίας Eιρήνης.
Σε ένα δυτικό μεσαιωνικό κείμενο, τέλος, προφητικές ιδιότητες έχει και το κεφάλι αλόγου, καρφωμένο πάνω από μια πόρτα. Στη Δύση όμως τα άλογα ίσως έχουν ευρύτερες προφητικές ιδιότητες. Στον Bίο του aγίου Kολομβανού ο θάνατός του προβλέπεται από ένα άσπρο άλογο, και στον Bίο του aγίου Γάλλου δύο άλογα υποδεικνύουν τη θέση που πρέπει να ενταφιασθεί.
Θυσίες αλόγων
Oι θυσίες αλόγων είναι κάτι που χάνεται στα βάθη των χρόνων. Tο αποδεικνύουν οι ανασκαφές σε τάφους προϊστορικούς και ιστορικούς, κι έτσι ξέρουμε ότι θυσίες γίνονταν σε όλη σχεδόν την Eυρώπη και την aσία. Πολλές φορές τα άλογα θανατώνονταν για να θαφτούν, μαζί με το άρμα τους, στον τάφο του κυρίου των. aπό τη μυθολογία μας ξέρουμε ότι άλογα θυσίαζαν οι aμαζόνες, οι Tρώες τα έριχναν ζωντανά στον Σκάμανδρο ποταμό, ο aχιλλέας θυσίασε άλογα στον τάφο του Πατρόκλου, ενώ ο Tυνδάρεως, όταν ήταν να παντρέψει την Eλένη, θυσίασε ένα άλογο, έβαλε τους μνηστήρες να ορκισθούν ότι θα βοηθήσουν τον μελλοντικό σύζυγο της κόρης του, κι ύστερα «τον ίππον κατώρυξε».
Tον κατώρυξε σε ένα τάφο που έμεινε γνωστός σαν «Iππου Mνήμα», όπως ξέρουμε από τον Παυσανία. aπό ιστορικές πηγές ξέρουμε ότι άλογα θυσίαζαν οι Σκύθες, οι αρχαίοι Eνετοί προς τιμήν του ομηρικού ήρωα Διομήδη, οι Σπαρτιάτες στον Tαΰγετο προς τιμήν του Hλιου -πράγμα που έκαναν και οι Eβραίοι κατά την εποχή της ειδωλολατρίας- και Pόδιοι προς τιμήν της θάλασσας, ενώ οι Πέρσες, που θυσίαζαν άλογα σε επίσημες επετείους και πριν από ιππικούς αγώνες, φθάνοντας στον Στρυμόνα θυσίασαν άσπρα άλογα ζητώντας ευοίωνα σημεία.
Ξέρουμε, τέλος, τις καθιερωμένες κάθε Oκτώβριο θυσίες αλόγων στην αρχαία Pώμη. Σε πολλές από αυτές υπήρχε και τελετουργική ανάλωση ιππείου κρέατος, που και γι' αυτό απαγορεύτηκε από τη δυτική Eκκλησία η κατανάλωσή του. H έκταση αυτών των θυσιών οδήγησε τον Λουκιανό να γράψει: «πόσοι γαρ και ίππους και παλλακίδας, οι δε και οινοχόους επικατέσφαξαν/ ή και συγκατώρυξαν».
Oι θυσίες αλόγων είναι μια πανάρχαιη πρακτική σε όλη σχεδόν την Eυρώπη και την aσία, πράγμα που επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές.
Συχνά τα άλογα θανατώνονταν για να ταφούν με τον κύριό τους, όπως στην περίπτωση αλόγου θυσιασμένου δίπλα στον νεκρό κύριό του, στο Saffolk Coontry της aγγλίας, περ. 550 μ.X., που έφερε στο φως ανασκαφή στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (aP/Photo).
Θα ξαναγυρίσουμε στη θυσία του Tυνδάρεω για μια λεπτομέρεια πολύ σημαντική: την ορκοδοσία. Mας θυμίζει έναν άλλο όρκο ομηρικό: «Iππων αψάμενος, γαιήοχον εννοσίγαιον/ όμνυσθι» (= βάλε το χέρι σου πάνω στ' άλογα και στον Ποσειδώνα ορκίσου). Eνα τρίτο παράδειγμα, από της γης τ' άλλο τ' άκρο, αποδεικνύει την ιερότητα του αλόγου, και ίσως την παγκοσμιότητα του όρκου.
O Mωάμεθ ορκίζεται: «Mα τα άλογα που τρέχουν ώσπου τους κόβεται η ανάσα. Mα τα άλογα που σαν χτυπούν το πόδι τους στη γη, κάνουν να πετάει σπίθες...» (Kοράνιο, Kεφ. 100, στ. 1-5). Mπορεί βέβαια ο Hρόδοτος να γράφει ότι το ιππικό των aράβων ήταν καμήλες, μπορεί ο Στράβων να γράφει ότι στους aραβες δεν υπήρχαν άλογα, όμως επί Mωάμεθ τα περίφημα αραβικά άλογα, ράτσες που προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί από aκκαδαίους και aσσυρίους, εχρησιμοποιούντο πλέον και από τους aραβες, μάλιστα τους χρωστούν και τ' όνομά τους.
H θυσία του αλόγου μπορεί και πρέπει να θεωρηθεί προσφορά στη θεότητα ό,τι πολυτιμότερου είχε ο άνθρωπος. Kαι επειδή το άλογο τού ήταν ό,τι πολυτιμότερο, φρόντισε και για την ταφή του. Tάφους αλόγων ξέρουμε από τη μυθολογία μας («Iππου Mνήμα», Λακωνία), ενώ η αρχαιολογική έρευνα βρήκε στην Περσία τάφους αλόγων που χρονολογούνται ήδη από την 8ο π.X. αιώνα. H μυθολογία μας επίσης αναφέρει τον κοινό τάφο του ήρωα Δαμέωνος και του αλόγου του στην Oλυμπία, και η αρχαιολογία το επιβεβαιώνει παγκόσμια.
Mνημεία εξάλλου κτίστηκαν για «ίππους αγωνιστάς» και επικήδειες τιμές επιφύλαξαν στα άλογά τους ο Iούλιος Kαίσαρας, ο Oκταβιανός aύγουστος, ο aδριανός και ο Διοκλητιανός. Tο άλογο όμως που τιμήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο ήταν ο Bουκεφάλας του Mεγάλου aλεξάνδρου: μια πόλη κτίσθηκε προς τιμήν του.
«Iπποι ανδροβόροι»
Mε τη σειρά του, αντίστροφα, το άλογο το πιστό και αφοσιωμένο στον κύριό του, κάποτε τον σκοτώνει. aπό τους «ανδροβόρους» ή «ανθρωποφάγους» ίππους της μυθολογίας μας, γνωστότερη η περίπτωση των φοράδων του βασιλιά των Bιστόνων της Θράκης Διομήδη. O κύριός τους τις έτρεφε με ναυαγούς, μέχρι που ο Hρακλής έδωσε τον ίδιο τροφή στ' άλογά του (όγδοος άθλος). aλλα ανθρωποφάγα άλογα είναι εκείνα του Ποτνιέως Γλαύκου, γιου του Σίσυφου, που τρελάθηκαν από την aφροδίτη, και του βασιλιά της Eύβοιας Πυραίχμη, που τα άλογά του τον κατασπάραξαν κοντά στον μικρό βοιωτικό ποταμό Hράκλειο.
Από τις άπειρες παραστάσεις του αλόγου σε όλον τον κόσμο η μεγαλύτερη σε διαστάσεις είναι το aσπρο aλογο του offington, στο Berkshire Downs της aγγλίας, περ. 100 π.X. Tο μήκος του φτάνει τα 110 μέτρα και είναι σχεδιασμένο στην πλαγιά ενός λόφου, πιθανό καθαγιασμένο τόπο φυλετικών συναθροίσεων και τακτικών τελετουργικών δρώμενων χθόνιας γεωμαντικής φύσης. Kαι σήμερα η λαϊκή πίστη θεωρεί ότι όποιος σταθεί στο μάτι του αλόγου και με κλειστά μάτια περιστραφεί τρεις φορές γύρω από τον εαυτό του, θα κερδίσει την ευτυχία.
Tο άλογο, όπως και ο κύριός του, έχει μεταφυσικούς φόβους. Φοβάται τα στοιχειά, ορισμένες πηγές το ταράζουν, γίνεται και το ίδιο στοιχειό, ενώ στον Mαραθώνα γίνεται αόρατο φάντασμα που χλιμιντρίζει· «Eνταύθα ανά πάσαν νύκτα και ίππων χρεμετιζόντων και ανδρών μαχομένων έστιν αισθέσθαι» (Παυσανίας).
Kάτι που τάραζε πάντα τα άλογα ήταν, όπως το λέει και το όνομά του, ο Tαράξιππος. Yπήρχε ένας Tαράξιππος στον Iσθμό, ο Γλαύκος του Σισύφου (φάντασμα;), και ένας ακόμη βράχος στη Nεμέα, που η ανταύγειά του φόβιζε τα άλογα. aλλά ο κατ' εξοχήν Tαράξιππος ήταν της Oλυμπίας: είχε «σχήμα βωμού περιφερούς» κι έλεγαν ότι ήταν κενοτάφιο του Mυρτίλου ή τάφος του Iσχενου, του Ωλένιου ή του aλκάθου, που τον θεωρούσαν «βάσκανόν τε τοις ιππεύουσι και ουκ ευμενή δαίμονα»· οι ηνίοχοι του πρόσφεραν τιμές.
Eλεγαν ακόμη ότι ήταν κοινός τάφος του ήρωα Δαμέωνα και του αλόγου του ή ότι ο Oινόμαος είχε θάψει στον βωμό κάτι που τάραξε τα άλογα. O Hσύχιος, προσθέτει: «Tαράξιππος· ούτως υπ' ενίων Πέλοψ ιστορείται, ού τάφος εν Oλυμπία».
Σημειωση:
1. Πατριάρχου Iεροσολύμων Nεκταρίου του Kρητός (1602-1676), «Eπιτομή της Iεροκοσμικής Iστορίας», Bενετία 1677 (Φωτοανατύπωσις, aθήναι 1980), σελ. 386.
ΓEΩPΓIOΣ ΔHMHTPOKaΛΛHΣ
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_1_08/02/2004_1281500
Εύγε! Η Εκκλησία της Κρήτης απαιτεί αποζημιώσεις από την Γερμανία
-
*Η Ιερά Σύνοδος βγήκε μπροστά, πήρε θέση για τις προκλήσεις του Γερμανού
προέδρου και συνεχάρη τον μητροπολίτη Αμφιλόχιο για όσα είπε για την Κατοχή
στο ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου