Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΙΡΑΤΩΝ!!!----Οι Έλληνες δεν ήταν λαός πειρατών. Ήταν λαός ναυτικών και εμπόρων.-----

Πειρατεία και πειρατες στις Ελληνικές θάλασσες... Hταν η εποχη που οι βασιλεις δεν μπορουσαν να επιβληθουν. Ητανε η εποχη που το αρχιπελαγος φλεγοτανε.. Ητανε η εποχη που ολοι τρεμανε στο ακουσμα τους... Ητανε η εποχη των πειρατων...
Ξεκινησαν απο τα βαθη των Αιωνων. Εξαπλωθηκαν σαν Επιδυμια. Οι περιπετειες τους εγιναν θρυλος.
Καταγραφτηκαν στη ιστορια ως Μαστιγα. Ειπαν πως ηταν κλεφτες και αποβρασματα. Ειπαν οτι πολεμουσαν για την Ελευθερια. Εκεινοι ηταν απλα...ΠΕΙΡΑΤΕΣ !!! Ελλαδα,Θαλασσα,Πειρατες,Περιπετεια μας φερνουν στο νου ανοιχτα πελαγα κουρσαρους και πειρατικα καραβια,κι αλλες απομερες ακτες της μεσογειου αγωνες για την επιβιωση κι επαναστασεις μας ξεσηκωνουν για ρεσαλτα!!! 
Παρόλο που η πειρατεια είναι ένα ιστορικό ζήτημα με πολλαπλή σημασία για τα νησιά του Αιγαίου,δεν υπάρχουν δυνατότητες στους μαθητές να πληροφορηθούν στοιχεία για αυτό και να α αντιληφθούν ότι το φαινόμενο αυτό δε συνέβαινε μόνο σε μακρινά και εξωτικά μέρη, αλλά είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας.
 Η πειρατεία στο Αιγαίο, αν και είναι ένα φαινόμενο με μεγάλη ιστορική αξία, που διαμόρφωσε καθοριστικά τη ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής, παρουσιάζεται περιληπτικά ή αποσιωπάται εντελώς στα σχολικά βιβλία,ωστε να διακρίνουν οι μαθητες τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στο εμπόριο και στη ναυτιλία, επίσης το πώς επηρέασε τον τρόπο δόμησης των νησιωτικών οικισμών και πώς δημιούργησε μια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, διαμορφώνοντας ακόμα και το φυσικό περιβάλλον των νησιών (οικονομία, λογοτεχνία, λαογραφία, αρχιτεκτονική κτλ.) και στο να συσχετίσουν την πειρατεία με την ιδιαίτερη επιτυχία της επανάστασης του ’21 στο θαλάσσιο χώρο, αφού αυτη συνδέεται με την ύπαρξη ανθρώπων με μεγάλη ναυτική και πολεμική εμπειρία.
 Τρεις διεθνείς συγκυρίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς τον ΙΗ΄ αιώνα όχι μόνον πειρατεία αλλά και κούρσος στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο.
 Έδρασαν έχοντας υψωμένη στα καΐκια τους και αργότερα στα καράβια τους ξένες σημαίες ισχυρών ευρωπαϊκών δυνάμεων.
 Η πρώτη είναι ο συνασπισμός των ευρωπαϊκών κρατών κατά της Γαλλίας και οι επιθέσεις φθοράς του γαλλικού εμπορίου και της εμπορικής ναυτιλίας της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τότε οι εχθροί της Γαλλίας και συστηματικότερα οι Άγγλοι στρέφονται στους Έλληνες και τους προτρέπουν να γίνουν κουρσάροι υψώνοντας στα πλεούμενά τους την αγγλική σημαία.
Η σύγκρουση Άγγλων και Γάλλων για την υπεροχή στις θάλασσες και την επικράτηση στις αποικίες επέτρεψαν στους Έλληνες να ασκήσουν επικερδώς το κούρσος στις ελληνικές θάλασσες κατά των γαλλικών εμπορικών πλοίων.
 Η δεύτερη είναι η πραγματοποίηση των επεκτακτικών βλέψεων της Ρωσίας εις βάρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για να επιτύχει τα σχέδιά της στο διάστημα των τριων ρωσοτουρκικών πολέμων η Αικατερίνη Β΄ και οι διάδοχοί της στρέφονται στους ορθοδόξους Έλληνες, τους ραγιάδες και τους υπηκόους της Βενετικής Δημοκρατίας. Τους προτρέπουν να ασκήσουν καταδρομές κατά των Τούρκων υψώνοντας τη ρωσική σημαία.
Οι Έλληνες ξεσηκώνονται αλλά γίνονται ασύδοτοι. Προχωρούν σε αρπαγές σε βάρος ξένων και ελληνικών πλοίων. Με τη συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774 η Ρωσία παρέχει άσυλο σε χιλιάδες έλληνες νησιώτες αλλά και έμμεσα επιτρέπει εύκολα τη χορήγηση της ρωσικής υπηκοότητας στους έλληνες πλοιοκτήτες που μπορούν να ταξιδεύουν ασφαλώς με ρωσική σημαία
. Η τρίτη είναι η Γαλλική Επανάσταση, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι και ο αγγλικός αποκλεισμός των παραλίων της Δυτικής Μεσογείου.
Οι Έλληνες αξιοποίησαν τη ναυτική πείρα τους και τα συσσωρευμένα κέρδη τους από την πειρατεία, το κούρσος, το νόμιμο εμπόριο και το λαθρεμπόριο για να κατασκευάσουν μεγαλύτερα ιστιοφόρα.
Χρησιμοποίησαν την οικεία σ' αυτούς μέθοδο των πειρατικών επιθέσεων και ελιγμών για να διασπάσουν τον αγγλικό αποκλεισμό και να πετύχουν κέρδη επισιτίζοντας τα αποκλεισμένα παράλια. Οι Έλληνες δεν ήταν λαός πειρατών. Ήταν λαός ναυτικών και εμπόρων.
Για να επιζήσουν χρησιμοποίησαν πολλά μέσα. Ένα από αυτά ήταν η πειρατεία.



http://greekpirates.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails