Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β΄ παγκοσμιου πολέμου

Οι Ρώσοι παίρνουν την νίκη στη μεγαλύτερη αρματομαχία του πολέμου απέναντι στους Γερμανούς - φωτορεπορτάζ---Πριν από 70 χρόνια, στις 12 Ιουλίου 1943, στην κοιλάδα Προχόροβκα, σε απόσταση 56 χιλιομέτων βόρεια του Μπέλγκοροντ (νοτιοδυτική Ρωσία), έγινε η πιο μεγάλη μάχη τεθωρακισμένων του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Στη μάχη συμμετείχαν 1200 τανκς και αυτοκινούμενα πυροβόλα. --Είναι η τελευταία απόπειρα διάσπασης του μετώπου στη μάχη του Κουρσκ. Η αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων των τεθωρακισμένων σταμάτησε την ατσάλινη αρμάδα της Βέρμαχτ..









Στη διαταγή για την επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουρσκ, ο Χίτλερ έλεγε: «Η νίκη θα πρέπει να ενισχύσει σε όλο τον κόσμο την πεποίθηση ότι οποιαδήποτε αντίσταση στα γερμανικά στρατεύματα είναι ανώφελη». Ωστόσο, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της μάχης στο Κουρσκ τα σχέδια της γερμανικής διοίκησης διαλύθηκαν εντελώς. Η αρμάδα των τεθωρακισμένων της Βέρμαχτ σταμάτησε μπροστά σε μια λεπτομερώς σχεδιασμένη άμυνα. Αντιμετωπίζοντας αυτή την κατάσταση ο στρατάρχης Μανστέιν αποφάσισε απεγνωσμένος να διατάξει να διασπάσουν το μέτωπο στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Προχόροβκα. Ο επιστημονικός διευθυντής της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας Μιχαήλ Μιαγκόφ μας λέει:

Ήταν η τελευταία απόπειρα της χιτλερικής στρατιωτικής διοίκησης να αλλάξει το ρου του πολέμου προς όφελος της. Κύριος μέτοχος αυτής της μάχης ήταν το 2ο Σώμα τεθωρακισμένων του Γερμανού στρατηγού Χάουσερ, στο οποίο μετείχαν οι πιο σοβαρές μονάδες τεθωρακισμένων των SS. Συνολικά ήταν 500 τεθωρακισμένα. Από αυτά περίπου 50 βαρέα άρματα μάχης, τύπου «Τίγρης».

Η σοβιετική στρατιωτική διοίκησης αποφάσισε να πραγματοποιήσει στην Προχόροβκα την αντεπίθεσή της. Το πρωί της 12ης Ιουλίου τα σοβιετικά τεθωρακισμένα ξεκίνησαν την επίθεσή τους. Αν όμως τα τεθωρακισμένα «Τ-34» μπορούσαν να τρυπήσουν την πλάγια θωράκιση των «Τίγρεων» σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 500 μέτρων, οι «Τίγρεις» διαπερνούσαν τη θωράκιση των «Τ-34» από απόσταση ενάμιση χιλιομέτρου. Στην αντεπίθεση οι σοβιετικοί στρατιώτες πάνω στα φλεγόμενα τεθωρακισμένα λειτουργούσαν ως πολιορκητικός κριός, ώστε με τίμημα της ίδια τους τη ζωή να σταματήσουν τον εχθρό, συνεχίζει ο Μιχαήλ Μιαγκόφ:

Σε αυτή τη μάχη τα σοβιετικά στρατεύματα έχασαν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων – τα 500 από τα 800 συνολικά. Είναι περίπου το 60%. Οι Γερμανοί όμως έχασαν 300 από τα 400, δηλαδή το 75%. Γι’ αυτούς ήταν μία καταστροφή.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει το φως της δημοσιότητας άρθρα, στα οποία οι ιστορικοί, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθοδολογίες, παρουσιάζουν τα δικά τους νούμερα για τις απώλειες της μάχης στη Προχόροβκα. Μερικές φορές οι παραθέσεις τους δείχνουν παράλογες, γιατί γίνεται μη κατανοητό το γεγονός ότι μετά από τη μάχη αυτή τα γερμανικά στρατεύματα έχασαν την πρωτοβουλία, και άρχισε η επίθεση του Κόκκινου στρατού, σημειώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου ιστορίας των πολέμων και της γεωπολιτικής, Ολέγκ Ρζεσέβσκι:

Παλιότερα υπήρχε η τάση να μηδενίζουμε το ρόλο της μάχης στη Προχόροβκα. Η τάση αυτή δεν υπάρχει σήμερα και η μάχη θεωρείται ως μία από τις αποφασιστικής σημασίας στην ιστορία της μάχης στο Κουρσκ. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι δεν υπάρχει αμφιβολία στην αποτίμηση της μάχης στο Κουρσκ ως το σημείο καμπής κατά τη διάρκεια του Δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.Μιχαήλ Αρίστοφ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails