Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τα μωρά της Αστυπάλαιας- 2760 εγχυτρισμοί. Νεκροταφείο ή Ιερό;



Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία για ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα
Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με τον Σύλλογο για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου διοργανώνουν την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2011, στις 7 το απόγευμα, στο ΑΚΤΑΙΟΝ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ομιλία της αρχαιολόγου κυρίας Μαρίας Μιχαλάκη-Κόλλια με θέμα:
«Τα μωρά της Αστυπάλαιας- 2760 εγχυτρισμοί. Νεκροταφείο ή Ιερό;»
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό σύνολο με ταφές μωρών μέσα σε πήλινα αγγεία, τρόπος ενταφιασμού που ονομάζεται «εγχυτρισμός», που ήταν ο πιο συνηθισμένος τρόπος στην αρχαιότητα για την ταφή νεογέννητων και μικρών παιδιών, συμβολίζοντας την μήτρα της μητέρας τους.


Το εύρημα προέρχεται από τη Χώρα της Αστυπάλαιας, σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, που ήταν και η αρχαία πρωτεύουσα. Οι εγχυτρισμοί στα βαθύτερα στρώματα ήταν τοποθετημένοι μέσα σε λαξευμένους στο βράχο λάκκους. Ωστόσο, σε ορισμένα σημεία του χώρου, επάνω από τις αρχικές ταφές, είχαν τοποθετηθεί άλλες σε δύο ή και τρία επάλληλα στρώματα, έχοντας προκαλέσει μεγάλες φθορές στις προγενέστερες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει μια συνεχή χρήση του χώρου που επιβεβαιώνεται από τη χρονολόγηση της κεραμικής, η οποία καλύπτει την περίοδο από τα τέλη της Γεωμετρικής Εποχής έως τα Ρωμαϊκά χρόνια.
Από την μελέτη του σκελετικού υλικού, που γίνεται από το Ανθρωπολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (UCL), προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μωρών, περίπου το 77%, πέθανε σε διάστημα από 37 έως 42 εβδομάδων κατά τη στιγμή της γέννησής τους ή λίγο μετά. Ένα ποσοστό 9% ήταν έμβρυα ή πρόωρα, που πέθαναν μεταξύ 24 και 37 εβδομάδων. Και ένα ποσοστό 14% περιλαμβάνει βρέφη που έζησαν γύρω στους έξι μήνες, δύο- τρεις περιπτώσεις με δίδυμα, και τα 4-5 παιδιά που έζησαν από ενός έτους έως τριών.
Το εξαιρετικό αυτό σύνολο με τους εγχυτρισμούς των βρεφών μας αναγκάζει να αναρωτηθούμε αν ο χώρος αυτός ήταν νεκροταφείο μωρών ή ταφικό ιερό, όχι μόνον εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, αλλά της μεγάλης διάρκειας της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου, που δεν τοποθετείται στα όρια της γνωστής νεκρόπολης, αλλά σε μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στην αρχαία πόλη και τον άξονα της οχύρωσής της. Δύο επιγραφές που προέρχονται από τον οικισμό της Χώρας και αναφέρονται στις θεότητες του τοκετού και της γέννησης, η μία στην Αρτέμιδα Λοχία και η άλλη στην Ειλείθυια, πιθανόν να έχουν σχέση με το τόσο μοναδικό αυτό εύρημα.
Πρόκειται για ανασκαφικά ευρήματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και σπανιότητας.
Η ομιλία θα δοθεί στα πλαίσια του φετινού αφιερώματος του Σπιτιού της Ευρώπης στην Ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό και των βασικών στόχων του Συλλόγου για τη Διατήρηση της Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ρόδου.

Πηγή:newskosmos.com
http://erroso.blogspot.com/2011/05/2760.html#ixzz1LD1a9eml

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails