Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο, 14 Απριλίου 2012

Κύπρος: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για τους συγγενείς των Αγνοουμένων

Πεντακόσιες οικογένειες αγνοουμένων θα μπορούσαν σήμερα να κηδέψουν τους αγαπημένους τους, και αντ' αυτού αναμένουν να τερματιστεί η διαμάχη μεταξύ της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ), ώστε να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία ταυτοποίησης των αγνοουμένων, δηλώνει στις εφημερίδες «Σημερινή» και «Αλήθεια» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.


Ως γνωστόν, λόγω της διαμάχης, η ΔΕΑ δεν έχει αποστείλει στο ΙΝΓΚ λείψανα για ταυτοποίηση. Ωστόσο, ορισμένοι υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «μέρος της διαμάχης» είναι και ο κ. Θεοδοσίου, ο οποίος φέρεται «να συγκλίνει με τις απόψεις» του τρίτου μέλους της ΔΕΑ , του Ελβετού Χριστόφ Ζιρόντ, ενώ είχε πολύ καλές σχέσεις με τον παραιτηθέντα εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ηλία Γεωργιάδη. Ο τελευταίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα, που δεν διέψευσε, περίπου έφερε "προ τετελεσμένων" με τον κ. Ζιρόντ την Κυπριακή κυβέρνηση στο θέμα της διαφοράς ΔΕΑ και ΙΝΓΚ.


«Τη διαμάχη αυτή την πληρώνουμε εμείς οι συγγενείς των αγνοουμένων. Οι πλείστοι γονείς έχουν πεθάνει, χωρίς να κηδέψουν τα παιδιά τους, ενώ οι υπόλοιποι είναι 80 με 90 χρονών», είπε ο κ. Θεοδοσίου. Και πρόσθεσε με παράπονο: «Γίνονται δυστυχώς πρώτα οι κηδείες των γονέων, αντί των παιδιών τους». Μέχρι στιγμής, ανέφερε, έχουν ταυτοποιηθεί γύρω στους 259 Ελληνοκύπριοι και γύρω στους 70 Τουρκοκύπριοι.


Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων τόνισε για ακόμη μια φορά την ανάγκη να δοθεί ένα τέλος στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων(ΔΕΑ) και του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής. «Δεν υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο πλέον μεταξύ των δύο και κανείς δεν συμφωνεί με τους όρους του άλλου", ανέφερε ο κ. Θεοδοσίου. Όπως έγινε γνωστόν, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη ΔΕΑ Κριστόφ Ζιρόντ έθεσε όρο που δεν περιλαμβάνεται στο συμβόλαιο, ο οποίος ζητεί όπως επικεφαλής του προγράμματος ταυτοποίησης στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας να μην είναι ο Μάριος Καριόλου, διευθυντής του Ινστιτούτου.


Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πληροφορία, ο Νίκος Θεοδοσίου υποστήριξε ότι ουδέποτε τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την απομάκρυνση του κ. Καριόλου, αλλά ζήτησαν ένα άτομο το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα των αγνοουμένων. «Ο κ. Καριόλου είναι παράλληλα διευθυντής του Τμήματος Δικανικής Γενετικής, το οποίο ασχολείται με πολλά προγράμματα και όχι μόνο αυτό των αγνοουμένων. Ως αποτέλεσμα των πολλών υποχρεώσεών του, ο κ. Καριόλου δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για να ασχολείται μαζί μας», υποστήριξε ο Νίκος Θεοδοσίου. Πρόσθεσε ότι ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής υποσχέθηκε στην Επιτροπή των Αγνοουμένων, πρώτα προφορικώς και ακολούθως γραπτώς στις 10 Φεβρουαρίου, ότι θα διορίσει άτομο που θα είναι πλήρως αφοσιωμένο στο θέμα των αγνοουμένων. «Ουδέποτε τήρησε αυτή την υπόσχεση», συμπλήρωσε.


Οι διαφορές που προέκυψαν μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ) και της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) τέθηκαν πρόσφατα και υπό το μικροσκόπιο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, με βουλευτές να στρέφουν τα πυρά τους προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Εθνών, για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Το Ινστιτούτο υποστηρίζει ότι η ΔΕΑ έχει να στείλει λείψανα για ταυτοποίηση εδώ και περίπου ένα χρόνο.


Η Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι «παρόλο που για κάποια χρόνια οι διαδικασίες των ταυτοποιήσεων γίνονταν από το ΙΝΓΚ, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο συμβόλαιο, τώρα προωθείται και ζητείται εδώ και δύο χρόνια η δυνατότητα να υπογραφεί συμβόλαιο ανάθεσης του προγράμματος στο Ινστιτούτο». Τόνισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα θέλαμε να δούμε το πρόγραμμα να φεύγει από την Κύπρο.


Για «ομηρία των οστών» και «ομηρία της ηθικής», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης. «Τόσο τα εμπλεκόμενα ινστιτούτα όσο και οι φορείς, αλλά και η ανυπαρξία συντονισμού και ικανότητας διαχείρισης αυτών των προβλημάτων, έχουν εγκλωβίσει στα κασόνια μεγάλο αριθμό οστών, πράγμα που η Τουρκία μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει», υπογράμμισε.


Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι «τα Η.Ε. Εσκεμμένα κωλυσιεργούν και παρεμποδίζουν σκόπιμα το έργο του ΙΝΓΚ για να πάρουν τον έλεγχο του προγράμματος από τα χέρια της ε/κ πλευράς», προειδοποιώντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο, «θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο απειλές από τα Η.Ε.: την αποχώρηση της Ειρηνευτικής Δύναμης και τον τερματισμό της διαδικασίας ταυτοποίησης των οστών των αγνοουμένων.


Η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στη ΔΕΑ Γκιουλντέν Πλουμέρ Κιουτσιούκ δήλωσε ότι πρέπει να επιδεικνύεται ευαισθησία καθώς συντάσσονται ειδήσεις σχετικά με τους αγνοούμενους, διότι οι ειδήσεις αυτές προκαλούν ανησυχία στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους συγγενείς των αγνοουμένων και πρόσθεσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίλυση του προβλήματος, που υπάρχει σχετικά με το ΙΝΓΚ με το οποίο συνεργάζεται η Επιτροπή. «Θέλουμε να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά εάν δεν τα καταφέρουμε, θα συνεργαστούμε με άλλο Ινστιτούτο». Η κ. Κιουτσιούκ είπε πως δεν θα κάνει σχετικές δηλώσεις όσο συνεχίζονται συνομιλίες με το εργαστήριο και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι γνωστά τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
«Κάθε φάση της διαδικασίας εξεύρεσης αγνοουμένων είναι δύσκολη και πολύ δαπανηρή», είπε και πρόσθεσε ότι ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της Επιτροπής Αγνοουμένων είναι η ΕΕ, η οποία δίνει κάθε χρόνο 3 εκ. ευρώ. Τα γραφεία της Επιτροπής χρηματοδοτούνται από τις δύο πλευρές, ενώ στον προϋπολογισμό συμβάλλουν με δωρεές και άλλες χώρες.

Η κ. Κιουτσιούκ είπε ότι συνεχίζονται οι εργασίες σχετικά με τους αγνοούμενους, ότι υπάρχουν τέσσερεις φάσεις, εκ των οποίων η μία είναι οι ανασκαφές, ότι υπάρχουν 8-9 ομάδες ανασκαφών, έξι στα κατεχόμενα και οι υπόλοιπες στην Ελληνοκυπριακή περιοχή . Επίσης, είπε πως η Επιτροπή Αγνοουμένων έχει συμφωνήσει για την αναζήτηση των αγνοουμένων από την περίοδο 1963-1964 και το 1974, και ότι στον επίσημο κατάλογο υπάρχουν 1.468 Ελληνοκύπριοι και 502 Τουρκοκύπριοι.
http://www.agelioforos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails