Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Η χρυσή σφαίρα και η Marie Curie


Του Νίκου Λυγερού
2 Ιουλίου 1907, η Marie Curie είναι καθισμένη στο γραφείο της.Υπάρχουν πολλές σημειώσεις μπροστά της και βιβλία δίπλα της. Γράφει μια εργασία. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται…
Marie Curie: Σήμερα είναι το μάθημα... Θεέ μου, παραλίγο να το ξεχάσω. Κοιτάζει τα χαρτιά της. Τι όμορφο πείραμα. Χρόνος. Ελάχιστα υλικά, εύκολη διαδικασία κι εκπληκτικό αποτέλεσμα. Χρόνος.Σίγουρα θα αρέσει στα παιδιά.
Μόνο που πρέπει να τα προετοιμάσω για να καταλάβουν το μυστήριο. Έτσι θα αγγίξουν τα μυστικά μας. Κοιτάζει γύρω της. Ακόμα και εδώ δεν μπορούσαμε να κάνουμε όλο το πείραμα. Ναι,εδώ θα είναι ωραία. Σαν να είμασταν στο εργαστήρι. Μαζεύει στην άκρη του γραφείου τα βιβλία και τα έγγραφα της για να αφήσει χώρο στη μέση. Νομίζω πως θα τους φτάσει. Θα χρειαστούν και μερικά υλικά. Αλλά πρώτα ένα δοχείο και δύο ποτήρια. Πηγαίνει στο σαλόνι και επιστρέφει μ’αυτά. Τι άλλο θέλουμε, για να σκεφτώ. Χρόνος. Αυγό, αλατόνερο, λάδι και οινόπνευμα.
Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο εκτός από σκέψη. Για να δούμε τι θα πουν ο Francis, ο Paul, ο Jean και ηMarguerite... Πηγαίνει στη κουζίνα και επιστρέφει με τα υλικά. Ωραία. Ας κάνουμε τη δοκιμή… Θα πρέπει όμως να τους δίνω και μερικές εξηγήσεις ταυτόχρονα. Μια πρόβα δεν κάνει κακό ούτε στο μάθημα, ούτε στο θέαμα. Σιωπή. Λοιπόν παιδιά, γνωρίζουμε ότι μέσα στο καθαρό νερό τα αυγά πάνε στον πάτο, έτσι δεν είναι; Ναι; Ωραία, όμως εδώ έχουμε αλατόνερο και το αυγό… Ας κάνουμε πρώτα τη δοκιμή… Βάζει το αλατόνερο μέσα στο δοχείο και μετά προσεχτικά το αυγό κι αυτό επιπλέει. Ωραία…Χρόνος. Επιπλέει επειδή είναι λιγότερο πυκνό από αυτό. Τώρα παιδιά, θα προσθέσουμε καθαρό νερό στο αλατόνερο μέχρι ότου γίνει τόσο πυκνό όσο και το αυγό. Και μετά κοιτάξτε τι γίνεται! Τι παρατηρείτε; Το αυγό αιωρείται μέσα στο νερό! Σιωπή. Θα τα καταφέρουν και θα μάθουν έτσι πόσο σημαντική είναι η ποσότητα, για να ανακαλύψουν το φαινόμενο… Και τώρα η ουσία. [Βάζει στην άκρη το δοχείο. Φέρνει κοντά της τα ποτήρια.
Γεμίζει το ένα με νερό και λάδι, το άλλο με λάδι και οινόπνευμα. Τώρα θα κάνουμε ένα πολύ όμορφο πείραμα. Χρόνος. Έχουμε δύο ποτήρια. Μέσα στο ένα έχει νερό και λάδι: το λάδι επιπλέει, διότι είναι αραιότερο από το νερό. Μέσα στο άλλο, υπάρχει λάδι και οινόπνευμα.
Το λάδι βρίσκεται στον πάτο, διότι είναι πυκνότερο από το οινόπνευμα. Αφού το λάδι επιπλέει στο νερό και βυθίζεται στο οινόπνευμα, μπορούμε να φτιάξουμε ένα μείγμα νερού και οινοπνεύματος, έτσι ώστε το λάδι να μην επιπλέει, αλλά και να μην βυθίζεται. Θα δείτε, λοιπόν, πως το λάδι παίρνει τη μορφή μίας μικρής, όμορφης σφαίρας. Σιωπή. Πρέπει να εργαστούμε προσεχτικά.Χρόνος.
Αν το λάδι ανέβει στην επιφάνεια, βάλαμε πολύ νερό στο μείγμα μας.
Αν βυθιστεί, βάλαμε πολύ οινόπνευμα. Αρχίζει τη διαδικασία του πειράματος και με μεγάλη ακρίβεια δημιουργεί το μείγμα. Ύστερα βάζει το λάδι που μεταμορφώνεται σε λίγο σε μια όμορφη, κίτρινη, χρυσαφιά σφαίρα που αιωρείται στο μέσον του υγρού. Έτσι! Ναι, ναι αυτό το πείραμα θα το λατρέψουν. Ξανακάθεται στο γραφείο της ευχαριστημένη.
Η ομορφιά της αλήθειας. Αυτό θα δουν τα παιδιά. Χρόνος. Θα μπορούσα… Κοντοστέκεται, σκέφτηκε μία καινούρια ιδέα κι αρπάζει ένα χαρτί. Τώρα, τώρα, γρήγορα. Πριν φύγει η ιδέα. Γράφει ασταμάτητα και μουρμουρίζει ένα κομμάτι του Frédéric Chopin που σιγά σιγά ακούγεται όλο και πιο δυνατά. Και ξαφνικά, χτυπάει το κουδούνι. Τα παιδιά, ήρθαν τα παιδιά!
Φεύγει για να τους ανοίξει..
Έτσι άρχισε εκείνο το απόγευμα του καλοκαιριού στο Παρίσι…
Πηγή: http://www.lygeros.org/lygeros/7376-gr.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails