Αγαπητέ κύριε,
Έχετε εσφαλμένα ενημερώσει το ιστολόγιο σας ότι το επίθετο Αρκουλής πρόερχετε από την Τουρκική λέξη arkali=ισχυρός. Δεν ξέρω από συνάγεται τα συμπεράσματά σας και που στηρίζονται οι έρευνές σας άλλα εδώ πέφτεται έξω.
Σας παραθέτω παρακάτω κάποιες χρήσιμες πληροφορίες απ' όπου μπορείται να βγάλετε από μόνος σας τα συμπεράσματά σας και να διορθώσετε σχετικώς το ιστολόγιο σας!
–Αρκουλής – Αρχωλέον-Αρχολέως: Ελληνικό-Παλαιοβυζαντινό πριν το 1204. Μεταπλασμό του λέων/Λέων σε λέος-λιός/Λιός. Στην Πάρο κύρια ονόματα Παντελέος (σημ. Παντελαίος και Παντελέων), Κοντολέος (από το επών. Κοντολέων), Αρκολέος ,σημ. Αρκουλής (από το Αρκολέων) και ους. αρχός (από το άρχω). Προέλευση από την Κρήτη. Ο TRIVAN στο περίφημο (χρονικό) αναφέρει. Ο Αυτοκράτορας ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΜΝΗΝΟΣ έστειλε το 1182 τον γιό του ΙΣΑΑΚΙΟ με 12 αρχοντόπουλα και άλλους αποίκους στην Κρήτη για να καταβάλουν τους επαναστάτες. Ο στόλος του από 101 Γαλέρες προσορμίστηκε στο Μαύρο Μώλο στην Κίσσαμο κοντά στο ακρωτήριο ΤΡΑΧΙΛΑΣ. Εκεί αποβιβάστηκαν ξεφόρτωσαν όλα τα εφόδια και ο ΙΣΣΑΚΙΟΣ διέταξε να καούν τα πλοία εκτός από ένα που έστειλε στην πόλη για να αναγγείλει στον πατέρα του την αποβίβαση του.
Τα άνωθεν 12 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ όπου ήλθασιν εις την ΚΡΗΤΗΝ μετά των συγγενών αυτών εις τιμής και συντριφίαν του υιού του Βασιλέως οι οποίοι έμειναν εις την ΚΡΗΤΗΝ και εμιρασεν τους τον τόπο αυτής είναι ουτοι οι δώδεκα.ΑΡΚΟΛΕΟΙ.ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΚΑ.ΘΩΜΑΣ,ΚΩΣΤΑΣ,ΑΝΤΩΝΙΟΣ,ΒΛΑΣΙΟΣ,ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΣΠΥΡΙΔΩΝ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ,ΝΙΚΟΛΑΟΣ. ΟΙ ΑΝΩΘΕΝ ΟΝΟΜΑΣΘΗΣΑΝ ΑΡΚΟΛΕΟΙ ,ΔΙΟΤΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΟΨΕ ΛΕΩΝ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΑΤΗΝ,ΔΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΨΙΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΝ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ.
ΤΩΝ ΑΡΚΟΛΕΩΝΟΙ ΔΕ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΑΙ ΑΡΚΟΛΕΟΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟΥΣ ΕΝ ΙΣΟΤΗΤΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΑΒΑΛΑΔΕΣ ΟΥΤΩΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΩΣΑΝ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΘΩΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΣ. - Υπάρχει έγγραφο της μονής ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ του ΚΕΦΑΛΟΥ ΜΑΡΜΑΡΩΝ όπου στις 6 Φεβρουαρίου 1642,η ΜΑΡΙΑ μητέρα του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΧΟΛΕΟΥ το γένος ΣΚΟΡΔΙΛΗ προσηλώνει τα κτήματα του ΚΕΦΑΛΟΥ και ανακαινίζει τη μονή εκ βάθρων. Κατέστησε ηγούμενο τον αδελφό της ιερομόναχο ΑΝΘΙΜΟ ΣΚΟΡΔΙΛΗ. Στον μητροπολιτικό ναό της ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ των Μαρμάρων στέκεται μεγαλόπρεπης ο τάφος-μνημειο του ΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΧΟΛΕΟΥ έτους 1639 με το ανάγλυφο οικόσημο.
-Στην Πάρο (Μαράθι) έτος 1824. Το επώνυμο είναι παλαιότατο, όπως και η οικογένεια Αρκουλή στην Πάρο (Νάουσα, Λεύκες), βυζαντινής καταγωγής. Από το έπος. Αρκολέον- Αρχολέος
– Άρχος+λέων, γνωστό στην Πάρο από τον 17ο αιώνα.
–Έγγραφο στη Νάουσα, 7 Αυγούστου 1828 «ένα έτερον εις τον Κάμπον ονομαζόμενον της Κουτζούρας πλησίον χωράφι Αννέζας, κόρη Γεωργίου Αρκουλή.
-Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Αρκουλής Γεώργιος του Αντωνίου, 55 ετών, γεωργός, από τη Νάουσα, Αρκουλής Γεώργιος του Μιχαήλ, 47 ετών, αλιεύς, από τη Νάουσα, Αρκουλής Δημήτριος του Μπονοφάτσου, 65 ετών, μυλωνάς από τη Νάουσα, Αρκουλής Εμμανουήλ του Μπονοφάτσου, 56 ετών, κηπουρός από τη Νάουσα, Αρκουλής Ηλίας του Μπονοφάτσου, 58 ετών, κηπουρός απο τη Νάουσα, Αρκουλής Ιωάννης του Αντωνίου, 50 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Αρκουλής Στυλιανός του Δημητρίου, 46 ετών, έμπορος από τη Νάουσα, κάτοικος Κωνσταντινούπολης, Αρκουλής Ιωάννης του Γεωργίου, 30 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Αρκουλής Αντώνιος του Γεωργίου, 26 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Αρκουλής Αντώνιος του Δημητρίου, 29 ετών, ναυτικός από τη Νάουσα, Αρκουλή Δημήτριο του Στέφανου, 37 ετών, υποδηματοποιός από τον Κώστο, κάτοικος Αθήνας και Αρκουλής Ιωάννης του Στέφανου, 40 ετών, υπηρέτης από τον Κώστο, κάτοικος Σύρου.
-Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Αρκουλής Σταμ. Δημήτριος, Αρκουλής Γ. Ιωάννης, ο Αρκουλής Σ. Δημήτριος και ο Αρκουλής Στεφ. Ιωάννης.
Εγώ κατάγωμαι από την Πάρο αλλά κατοικώ στη νήσο Ναξος. Η ιστοσελίδα μου είναι η http://www.arkoleon.com.
Αν και υπάρχουν πολλοί με το επίθετο αυτό την Πάρο, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εντούτοις το όνομα κατάγεται από την περιοχή της Αττικής, πρόποδες της Πεντέλης.
Αυτό, προς έκπληξη και δική μου προέκυψε όταν ανκάλυψα ό,τι στο νησί μου, την Νάξο, υπάρχει εκκλησία της Παναγίας που ονομάζεται Παναγία Αρκουλού, που είναι παλιοχριστιανική (5ος αι μ.χ)
Προς χάριν Αυτής, η Μητρόπολη Νάξου διατήρησε στα αρχεία της την κατάγωγή των δωρητών (Οίκος Αρκουλή - Αρκολέων) λοπυ και επιβαιβεώνεται περίτρανα αυτά που σας λέω και μάλιστα ανάγεται η καταγωγή του επιθέτου ακόμα σε πιο παλαιότερες εποχές. Μάλιστα ο Οίκος Αρκουλή διατηρεί στην Πάρο και πανάρχαιο οικόσημο το οποίο διατηρείται ακόμη κτισμένο στην θύρα κάποιας οικίας (φιλοδοξώ σύντομα να έχω και φωτογραφία του)
Αγαπητέ κύριε συγνώμη γιά την μακρυγορία μου αλλά πιστεύω και σας να σας ενοχλώσε εάν ανήγαγα εσφαλμένα το επίθετό σας σε Τουρκική καταγωγή, όταν μέσα σου όχι μόνο αισθάνεσαι αλλά είσαι αποδεδειγμένα και τόσο Έλληνας
και καθαρής ελληνικής καταγωγής. Η περίοδος που διανύουμε χρήζει απ' όλους μας να δαπανήσουμε το μέγιστο του πατριωτισμού μας γιά να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την ανθελληνική λαίλαπα των αδαών εκσυγχρονιστών
αριστερίζουσας ψευτοφιλοσοφίας. Δια αυτό σας επισυνάπτω και ένα αρχείο όπου σε αυτό περιγράφεται πληρέστατα και η δική μου φιλοσοφία.
Μετά Τιμής
Ιωάνης Αρκουλής [Αρκολέων]
Η Τηλεόραση ξέμεινε από ΤΣΙΠΑ;
-
Του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου
Θα ξεκινήσω σήμερα αναπολώντας άλλες εποχές, τότε που δεν είχε εισβάλει στα
σπίτι μας η τηλεόραση, τότε που ήμασταν οι ...
Πριν από 24 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου