Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Στην κουζίνα του αρχαίου Έλληνα

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στο πέρασμά του, πάντα εξάπτει το ενδιαφέρον για κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής των ανθρώπων της μακρινής εκείνης εποχής.
Μ αυτήν την έννοια, ασχολήθηκαν αρκετοί κατά καιρούς με τις αρχαιοελληνικές διατροφικές συνήθειες.

Ίσως, αν οι δημιουργοί της αρχαίας μαγειρικής, άσημοι και επώνυμοι, γνώριζαν ότι...

η ανθρωπότητα στο μέλλον θα ενδιαφερόταν για την κατσαρόλα τους, τότε θα μας είχαν αφήσει χρήσιμες πληροφορίες για τα μυστικά της κουζίνας τους. Υπάρχουν κείμενα που δίνουν στοιχεία, αλλά τα κενά είναι πολύ περισσότερα.

Ο μελετητής του αρχαίου κόσμου, αν κατά τύχη είναι και γνώστης της μαγειρικής, δεν θα βγει χαμένος, αν σκύψει στα κείμενα με ενδιαφέρον. Ακόμη και η παραμικρή πληροφορία συνθέτει ένα κομματάκι στο ψηφιδωτό που μπορεί να δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα, ώστε να συνδεθεί το παρελθόν με το παρόν.

Το ενδιαφέρον είναι πως οι οπαδοί της μοντέρνας μαγειρικής νομίζουν ότι καινοτομούν παρουσιάζοντας πιάτα με κρέατα ή ψάρια που συνοδεύονται με σάλτσες από φρούτα.
Να τους ψιθυρίσουμε συνωμοτικά στο αφτί ότι ...άργησαν πάνω από 2.000 χρόνια; Στην πραγματικότητα, οι αρχαίοι Έλληνες ήταν κι εδώ πρωτοπόροι, όπως αποδεικνύουν τα ίδια τα κείμενα, απ όπου κι η τεκμηρίωση των συνταγών μας.

Μπορεί οι εποχές να άλλαξαν, αλλά η ελληνική γη και το υπέροχο κλίμα έδιναν πάντα εκλεκτά υλικά, ώστε ένα αρχαίο φαγητό να μαγειρεύεται και να είναι το ίδιο απολαυστικό μέχρι σήμερα.

Σοφία Σουλή/taste&style
tessa
ΠΗΓΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails