Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ιστορίες και θρύλοι για τον Μ. Αλέξανδρο



Η ζωή και ο απόηχος της δράσης του Μεγάλου Αλεξάνδρου απασχολεί για άλλη μια φορά ξένους ιστορικούς.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Στόουνμαν, από τους σημαντικότερους μελετητές της αρχαίας Ελλάδας και συγγραφέας πολλών βιβλίων στον τομέα της αρχαίας ελληνικής Ιστορίας, θα παρουσιάσει το βιβλίο του «Αλέξανδρος ο Μέγας, από την Ιστορία στον Θρύλο» (έκδοση του Πανεπιστημίου του Γέιλ, εκδόσεις «Τόπος»), καλεσμένος της 8ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης την Κυριακή, 8 Μαΐου, στις 11.00, στην αίθουσα διαλέξεων «Νίκος Γκάτσος» (Περίπτερο 15).


Ο Ρίτσαρντ Στόουνμαν, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εξιτερ, έχει υπογράψει μαζί με άλλους 200 επιστήμονες τεκμηριωμένο υπόμνημα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ που αποδεικνύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας (18/05/09).
Αν και τα περισσότερα από τα άλλα βιβλία με το ίδιο θέμα σταματούν την αφήγησή τους στο θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο βιβλίο του Ρίτσαρντ Στόουνμαν ο θάνατος του Αλεξάνδρου είναι απλώς η αφετηρία. Συγκεντρώνονται μάλιστα εκατοντάδες από τους περιπετειώδεις θρύλους για τον Μέγα Αλέξανδρο.
Έτσι, στον «Αλέξανδρο τον Μέγα» του Στόουνμαν η ιστορία του Αλεξάνδρου ξεκινά το 356 π।Χ. και καταλήγει, περνώντας μέσα από την παγκόσμια ανάπλαση των θρύλων του στην αραβική, αρμενική, βουλγαρική, κοπτική, τσεχική, αγγλική, αιθιοπική, γαλλική, γερμανική, ελληνική/μεσαιωνική, ιρλανδική, τουρκική, ιταλική, εβραϊκή, μαλαϊκή, μογγολική, σερβική, περσική, ρουμανική, σκωτική, ισπανική, σουηδική, συριακή γλώσσα, στον Καραγκιόζη, στον Μέγα Αλέξανδρο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στο Μπαουντολίνο του Ουμπέρτο Εκο και στη διαμάχη με τα Σκόπια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Πηγή
http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/05/blog-post_05.html#more
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails