Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο με 40.000 μαχητές.

Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο με 40.000 μαχητές 
 – Η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει από την ευρωζώνη. Η τρόικα εξετάζει επί του παρόντος τα μέτρα λιτότητας της χώρας. Στους στρατιωτικούς υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για περικοπές. Αλλά η πολιτική της Αθήνας δεν τόλμησε να προσεγγίσει το πραγματικό πρόβλημα: Πάρα πολλοί στρατιώτες σε πάρα πολλές βάσεις.--



Θεσσαλονίκη – Το Δ'ΣΣ, που εδρεύει στη Ξάνθη, μια πόλη στην βορειοανατολική Ελλάδα κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αλλά όταν εκκρεμεί για εκατοντάδες τζιπ και άλλα στρατιωτικά οχήματα του Σώματος, η τακτική συντήρηση, θα πρέπει να πάνε 570 χιλιόμετρα μακριά. Επειδή το συνργείο της μεγαλύτερης ελληνικής μονάδα του στρατού βρίσκεται στη δυτική Ελλάδα, στα Ιωάννινα, κοντά στη θάλασσα του Ιονίου.



Το μακρύ ταξίδι δεν είναι φθηνό: Οι στρατιώτες έχουν έξοδα ταξιδίου που τους καταβάλλονται, χαμένες ώρες εργασίας, και φυσικά, είναι τεράστιες οι ποσότητες καυσίμων που καταναλώνονται. Αυτό περιγράφει ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός του Σώματος, που έχει επιτηρήσει την Επιχείρηση "Συντήρηση" πολλές φορές.



Γιατί η τεράστια παράκαμψη; "Μάλλον επειδή ένας τοπικός πολιτικός ήθελε να έχει τη βάση στα Ιωάννινα, έτσι ώστε να μπορεί να βάλει ως Βίσμα τους ανθρώπους του εκεί ", είπε ο αξιωματικός. Βίσμα είναι μια ελληνική στρατιωτική ορολογία για έναν πολιτικό άνδρα που κρατά τους ψηφοφόρους του κατά τη στρατιωτική θητεία πολύ μακριά από τα σύνορα με την Τουρκία.



Την Τρίτη ήρθε η λεγόμενη τρόικα της ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην Αθήνα. Παράλληλα, συζητάται όλο και πιο ανοιχτά μια έξοδο της χώρας από το ευρώ. Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα επιτυχίες στην εξοικονόμηση χρημάτων - και ο στρατιωτικός προϋπολογισμός θα είναι ο προφανής υποψήφιος.



Κατά την τελευταία δεκαετία, η μικρή Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία από το SIPRI, ανήκε στους πέντε μεγαλύτερους εισαγωγείς όπλων στον κσόμο, και αγόρασε σε μεγάλη κλίμακα υποβρύχια, άρματα μάχης και μαχητικά αεροσκάφη. Μόνο πέρυσι η Ελλάδα ξόδεψε 4,6 δισ. ευρώ για την άμυνα - 2,1 τοις εκατό της οικονομικής παραγωγής. Κατά μέσο όρο, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ξόδεψαν μόνο 1,6 τοις εκατό, 1,4 τοις εκατό στη Γερμανία.



Παρ 'όλα αυτά, η πολιτική έχει τολμήσει μέχρι τώρα μόνο με μισή την καρδιά για τις περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε για τη δεύτερη δέσμη μέτρων λιτότητας εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από τους στρατιωτικούς. Αλλά οι προτεινόμενες περικοπές σε φάρμακα είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ.



Μια συνωμοσία των εξαγωγέων όπλων;



Από πού έρχεται αυτή η αυτοσυγκράτηση; Στην Αθήνα επισημαίνουν συχνά ότι ένα μεγάλο μέρος από αγορές όπλων της Ελλάδςα προέρχεται από γερμανικές εταιρίες, οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν κερδίσει επίσης πολλά. Οι περικοπές στη στρατιωτική δύναμη είναιαντικροούμενη με τα συμφέροντα των σημερινών μεγάλων χρηματοδοτών της Ελλάδας. Οι αοαιτήσεις για περικοπές, με δεδομένη την προμήθεια όπλων, δεν είναι χωρίς υποκρισία, λέει ο Θάνος Ντόκος της Ελληνικής Εταιρείας Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Αλλά ότι πρόκειται για μια συνωμοσία θέλει να πιστεύει. "Ούτε η Γερμανία ούτε η Γαλλία ανάγκασαν την Ελλάδα για αυτές τις δαπάνες ή την αγορά ορισμένων οπλικών συστημάτων."



Οι νέες αγορές όπλων έχουν σταματήσει τώρα. Ωστόσο, εξαιρούνται οι προμήθεις για τις οποίες υπάρχουν οι συμφωνίες - ένα γεγονός που επέκρινε έντονα ο Πράσινος πολιτικός Daniel Cohn-Bendit το 2010.



Συνολικά, οι περικοπές στους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον Ντόκο είναι σε ποσοστό άνω του 30 τοις εκατό και είναι όσο και σε άλλους τομείς. "Από το στράτευμα λείπουν ήδη αντικείμενα καθημερινής χρήσης, όπως η βενζίνη." Το στρατιωτικό προσωπικό έχει απωλέσει, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, από τα μέτρα λιτότητας κατά μέσο όρο 37 τοις εκατό του εισοδήματός του. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα οι πιλότοι πετάνε αεροσκάφη πολλών εκατομμυρίων για 1.300 ευρώ το μήνα.



Το κύριο πρόβλημα δεν είναι ούτε τα πολύ ακριβά όπλα ούτε οι υπερβολικοί μισθοί, αλλά πάρα πολλοί στρατιώτες που εκτείνονται σε πάρα πολλές βάσεις. Στην Ελλάδα υπάρχει - όπως μέχρι πρόσφατα στη Γερμανία - μια υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Οι δεκάδες χιλιάδες των κληρωτών είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για την τοπική οικονομία στην περιοχή των στρατιωτικών βάσεων. Ως εκ τούτου, οι πολιτικοί έχουν κάνει τα πάντα για να κρατήσουν αυτά τα στρατιωτικά κέντρα στις εκλογικές τους περιφέρειες. Σήμερα, σχεδόν 80 τοις εκατό της ροής του ελληνικού στρατιωτικού προϋπολογισμού κατευθύνεται στους μισθούς και τις διοικητικές δαπάνες.



Πιο εύκολα θα βρείτε έναν ταξίαρχο, παρά έναν δεκανέα



Το αποτέλεσμα: Υπάρχουν σήμερα περισσότερες από 500 βάσεις στη χώρα και όχι λιγότερο από 17 κέντρα κατάρτισης. Μερικές από τις βάσεις δεν φαίνεται να έχουν στρατιωτική ή στρατηγική σημασία, πολλές είναι με ανεπαρκές προσωπικό. Σύμφωνα με τον υπάλληλο που έχει εργαστεί στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, "πιο εύκολα θα βρείτε έναν ταξίαρχο, παρά έναν δεκανέα" σε ορισμένες μονάδες. Και όχι μόνο οι στρατιωτικές βάσεις αφθονούν. Η έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων χώρα διαθέτει ένα στρατό 124.000 ανδρών. Στη Γερμανία μια παρόμοια σχέση θα είχε περίπου ένα εκατομμύριο στρατιώτες ως αποτέλεσμα - περίπου διπλάσιο μέγεθος από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.



Η Ελλάδα αιτιολογεί τον υψηλό προϋπολογισμό για την άμυνα της με την εξασφάλισή της από τον παραδοσιακό εχθρό της Τουρκίας - ενώ και οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η Ελλάδα ασφαλίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και αισθάνεται στην αντιμετώπιση της μεγάλης ροής των προσφύγων ότι δεν υποστηρίζει αρκετά από τους ευρωπαίους γείτονές της.



Μετά από όλα, ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, ανακοίνωσε σχέδια για να κλείσουν περιττές βάσεις και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών. Αλλά σήμερα το Υπουργείο του απασχολεί μια διαφορετική ιδέα: Περισσότεροι στρατιώτες.



Αρχικά η κυβέρνηση ήθελε να ενισχύσει τις προσλήψεις επαγγελαμτιών στρατιωτών, όπως η Γερμανία εφάρμοσε την αλλαγή σε επαγγελματικό στρατό. Αλλά επειδή η Τρόικα δεν θέλει να βλέπει νέες προσλήψεις, οι στρατιωτικοί έχουν προτείνει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μια άλλη λύση: Η στρατιωτική θητεία θα πρέπει να παραταθεί κατά τρεις μήνες για ένα πλήρες έτος. Με αυτό τον τρόπο, οι περικοπές του 12% που συμφωνήθηκαν αρχικά για το προσωπικό, θα προσπεραστούν.



Ο καθένας δεν θεωρεί την παράταση της στρατιωτικής θητείας, μια καλή ιδέα. Αυτό περιλαμβάνει τον αξιωματικό, ο οποίος μιλάει για την Οδύσσεια στο Δ'ΣΣ. Πρώτον, οι δομές πρέπει να μεταρρυθμιστούν ριζικά: "Σήμερα, οι στρατιώτες μας περνούν τους εννέα μήνες της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με λίγο περισσότερο από σκοπιές και εργασίες ρουτίνας, συχνά χωρίς καμία μάχιμη εκπαίδευση." Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περσσότερους, αλλά καλύτερα εκπαιδευμένους στρατιώτες. Αυτό δείχνει η ιστορία. "Ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο με 40.000 μαχητές."
Γεώργιος Χριστίδης






Με υλικό από το Spiegel Online, σε ελεύθερη μετάφραση από το fox2magazine.net



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails