Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Η Κρήτη μέσα από τα μάτια ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ.

Έφτασε στην Κρήτη με τη στολή της Βέρμαχτ, Γενάρη του 1943, αλλά το όπλο του ήταν τα πινέλα και η φωτογραφική μηχανή. Ο Τσέχος στρατιώτης των κατοχικών στρατευμάτων, Ρούντο Σβαρτς, επιστρέφει, μέσα από το έργο του, στην Κρήτη, 67 χρόνια αφότου έφυγε από το νησί.



Ο Ρούντο Σβαρτς όταν έφυγε, το 1944, είχε στις αποσκευές του εκατοντάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες, δεκάδες έργα ζωγραφικής και ένα ημερολόγιο με 388 σελίδες, με σχέδια και ακουαρέλες, όπου κατέγραφε την καθημερινή ζωή, τους αρχαιολογικούς χώρους και τη φύση της Κρήτης, από τη Σούδα μέχρι τη Μεσαρά, τα Μάλια, την Κνωσό και τον Άγιο Νικόλαο.



Τα έργα του φιλοξενούνται στην έκθεση "Ρούντο Σβαρτς- Ένας ζωγράφος με τη στολή της Βέρμαχτ", στο Μουσείο Μπενάκη, που περιμένει τους φιλότεχνους μέχρι τις 29 Μαΐου και σημειώνει ήδη εξαιρετική επιτυχία.





«Ήταν ένας στρατιώτης της Βέρμαχτ που μέσα στον πόλεμο βρίσκει χρόνο να ζωγραφίζει», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Καλοκαιρινός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, προσθέτοντας ότι ο Σβαρτς στις περιηγήσεις του στην Κρήτη «καταλήγει να καταγράφει ανθρώπους, μνημεία και φύση , με μια ματιά που δεν την έχουμε ξαναδεί».



Ο Κωστής Μαμαλάκης, επιμελητής Νεότερης Ιστορίας του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης, επισημαίνει ότι «αυτός ο στρατιώτης κατέγραψε καρέ-καρέ, με λεπτομέρειες, φυτά, πορτρέτα, τοπία, με τρόπο που θυμίζει τους περιηγητές του προηγούμενου αιώνα».



Μεγάλο μέρος από το έργο του Σβαρτς δώρισαν οι γιοί του στην Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, θέλοντας να επιστραφεί η δουλειά του στρατιώτη-ζωγράφου στον τόπο που τον ενέπνευσε। Η πρώτη παρουσίαση των έργων έγινε τον περασμένο Μάιο, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.

 Οι γιοι του Ρούντο Σβαρτς, που πέθανε το 1982 στη Γερμανία, υποστηρίζουν πως ο πατέρας τους δεν έριξε ούτε ένα πυροβολισμό στα έξι χρόνια που υπηρέτησε στη Βέρμαχτ και μάλιστα, το τέλος του πολέμου τον βρήκε αιχμάλωτο στη Γιουγκοσλαβία.-
Πηγή
http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=5667

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails