Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Μαρίνος Χαρμπούρης

O Μαρίνος Χαρμπούρης είναι μια από τις μεγαλύτερες μορφές της μηχανικής, κάτι που αναγνωρίστηκε με το επίτευγμά του να κάνει εφικτή τη μεταφορά ενός βράχου 2000 τόνων σε απόσταση 20 χιλιομέτρων.

Ο Χουρμούρης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1729, σπούδασε στη Μπολόνια και βρέθηκε να υπηρετεί ως αξιωματικός του Ρωσικού Μηχανικού στην Αγία Πετρούπολη. Εκείνη την εποχή αυτοκράτειρα ήταν η Μεγάλη Αικατερίνη Πασών των Ρωσίων. Μέσα στο κλίμα του εθνικισμού που επικρατούσε και προκειμένου να γίνει φανερή η εδραιωμένη κυριαρχία και να καταπνίγει κάθε σκέψη για αντίθετες ενέργειες, κατασκευάζονταν έργα των οποίων το μέγεθος είχε σκοπό να προκαλέσει δέος.

Ένα από αυτά περιελάμβανε την κατασκευή ενός γιγαντιαίου αγάλματος. Έφιππος ο αυτοκράτορας καλπάζει πάνω σ' ένα τεράστιο βράχο, ποδοπατάει ένα φίδι και σταματάει με μία καθησυχαστική προς τον λαό χειρονομία. Ο κατασκευαστής του, Φαλκονέ, χρειάστηκε 4 χρόνια για να ολοκληρώσει το δημιούργημά του.

Ωστόσο, η μεγαλοπρέπειά του, επέβαλε το αριστούργημα που δημιουργήθηκε να τοποθετηθεί σε μια βάση ανάλογων διαστάσεων, για να δώσει την αίσθηση του εξωπραγματικού και ανυπέρβλητου. Ο ίδιος ο δημιουργός προέβλεπε ένα γιγαντιαίο βράχο, σχεδόν λόφο, διαστάσεων 10x10x10 μέτρων, ο οποίος, για κατασκευαστικούς λόγους, θα δημιουργείτο από μικρότερους συνδεδεμένους μεταξύ τους με μεταλλικούς συνδέσμους.

Ο δαιμόνιος λοιπόν Κεφαλονίτης, επεσήμανε ότι μια τέτοια λύση μπορεί να φαίνεται εφικτή, αλλά θα είχε κάποια προβλήματα ως προς το αποτέλεσμα της κατασκευής. Οι σύνδεσμοι κάποτε θα σκούριαζαν και ως εκ τούτου θα είχαμε μια άσχημη εικόνα για το κύρος του όλου εγχειρήματος και το γόητρο του αυτοκράτορα. Η λύση του ενιαίου βράχου πίστευε ότι ήταν η μοναδική. Όμως ένα τεράστιο πρόβλημα είχε να αντιμετωπιστεί. Πώς θα έφτανε από τις γύρο περιοχές της Αγίας Πετρούπολης ένας τέτοιος βράχος τεραστίων διαστάσεων και βάρους στο σημείο που θα τοποθετούσαν το άγαλμα.

Με την ικανότητά του όχι μόνο στη σκέψη, αλλά και στο λόγο, κατάφερε να κατατρώσει ένα εξωπραγματικό αλλά πέρα για πέρα υλοποιήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο για τη μεταφορά του βράχου. Και παράλληλα να πείσει την αυτοκράτειρα να το χρηματοδοτήσει με υπέρογκα ποσά (300.000 ασημένια γαλλικά φράγκα) και ένα τεράστιο εργατικό δυναμικό.

Μετά από μήνες, μέσα στις πιο δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, τελικά κατάφερε να φέρει σε πέρας την γιγαντιαία και απίστευτη για την εποχή αποστολή του. Ένας ενιαίος βράχος 2.000 τόνων μεταφέρθηκε από απόσταση 20 χιλιομέτρων στο προκαθορισμένο σημείο, περνώντας μέσα από στεριά και θάλασσα, βάλτους και ποτάμια. Και πάνω από όλα ολόκληρος, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί και όπως δηλώνει πολύ περήφανος ο ίδιος ο Χαρμπούρης, χωρίς να χαθεί ούτε μία ανθρώπινη ζωή.

Το κατόρθωμά του έγινε μύθος και αναφέρθηκε σε φυλλάδια της εποχής, ενώ ο ίδιος ο Χουρμούρης τιμήθηκε με πολυάριθμα φυλλάδια. Γράφτηκε βιβλίο από τον ίδιο για το μεγάλο αυτό εγχείρημα, κάτι που κατόρθωσε να γράψει τον εκλεκτό συμπατριώτη μας με χρυσά γράμματα στην ιστορία των μεγάλων Ρωσικών Αυτοκρατοριών.

Σήμερα έχει γραφτεί νέο βιβλίο με στοιχεία για αυτό, ενώ υπάρχει και σχετικό ντοκιμαντέρ και έκθεση για μια προσωπικότητα αρκετά γνωστή στη Ρωσία.

Πηγή

http://www.kefalonitis.com/articles.php?action=view_listing&articles_id=180&articles_category_1=19

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails