[ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ]
Πριν παρουσιάσουμε αυτήν την ενημέρωση σε όλους τους Έλληνες και απόδημους αδελφούς μας, την Στρατηγική Ανάλυση του Κωνσταντίνου Κάλφα αρθογράφου του έγκριτου Portal Noiazomai.net που είναι ένα Ηλεκτρονικό Παγκόσμιο Δίκτυο Ελλήνων Εκπαιδευτικών και Πολιτών οποία αυτή ανάλυση αφορά τις καινούργιες κινήσεις και βλέψεις της Τουρκίας πρέπει όμως να γνωρίσουμε σε όλους τους επισκέπτες – αναγνώστες του Apodimos.com κάτι που έχει άμεση σχέση με το θέμα μας, ότι η αναμέτρηση ΗΠΑ και Ευρωζώνης εξελίχθηκε σε διελκυστίνδα στην Πράγα, με τον Μπαράκ Ομπάμα νά υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την άμεση απάντηση του Νικολά Σαρκοζύ και της Αγκέλας Μέρκελ. Ο Αμερικανός πρόεδρος γνώριζε άριστα την απάντηση, αλλά επιθυμούσε την έκφραση αλληλεγγύης προς την γείτονα, στην οποία βρίσκεται ήδη. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρούσε να διατηρήσει το κύρος του, αλλά χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα. Η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μετατραπεί στην διελκυστίνδα μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής τον τελευταίο καιρό. Ο Μπάρακ Ομπάμα σε κάθε ευκαιρία παρεμβαίνει υποστηρίζει την ένταξη της γειτονικής μας χώρας της Τουρκίας, και η απάντηση έρχεται αμέσως απ΄ τους Γερμανούς και τους Γάλλους πρωτίστως. Το ενδιαφέρον στην εξέλιξη είναι ότι, στις δηλώσεις του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, απάντησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι η υπόθεση αφορά τους Ευρωπαίους και όχι τρίτους. Επίμαχο πρόβλημα είναι η προστασία του κύρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην γηραιά ήπειρο και στη Μέση Ανατολή. Για αυτό έχει επιλέξει η Ουάσιγκτον ως όργανο προσεγγίσεως του ισλαμικού κόσμου την Τουρκία, οπότε επιδεικνύει την «φιλία» της με κάθε τρόπο, και ως πλέον ανέξοδος είναι η επίδειξη αλληλεγγύης μαζί της στα κρίσιμα διεθνή προβλήματα της.
Αυτή η ανάπτυξη της προστασίας του κύρους των Ηνωμένων Πολιτειών στην γηραιά ήπειρο και στη Μέση Ανατολή, καθιστά την Τουρκία ρυθμιστή και προεξάρχουσα δύναμη στα γεωπολιτικά θέματα της περιοχής, ενώ η Ευρωζώνη ενισχύει την πολιτική της παρουσία και την επιρροή της εκτός Ευρώπης, αφού στην Ευρωπαϊκή Ένωση χάνεται πλέον οριστικά η δύναμη των Αμερικανών με την Βρετανία μόνη κι έρημη, καθώς την εγκαταλείπουν και οι τελευταίοι φίλοι της. Νομίζουμε δε ότι η έκκληση για συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο που απηύθυνε ο Μπάρακ Ομπάμα από την Τουρκία, ως σαφής απόδειξη της νέας πολιτικής του· σκοπός είναι η ανάδειξη της γειτονικής μας χώρας, σε γέφυρα προς το Ιράν, Ιράκ και Συρία, για την έναρξη διαλόγου με την Ουάσιγκτον.
Αυτή η συνεργασία με τον μουσουλμανικό κόσμο εάν επιτευχθεί τότε η Τουρκία θα συμπεριφέρεται σαν να είναι η Τουρκική Αυτοκρατορία
Με μια ανάπτυξη συνεργασία και επηρεασμού (η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ουσιαστικά σαν Τουρκική Αυτοκρατορία) που αναπτύσσονται από τις παρυφές της Ρωσίας ως το Σουέζ, την Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα και από τον Περσικό Κόλπο, ως τα μεσογειακά υπογάστρια Ισπανίας, Γαλλίας και Ιταλία για αυτό τον λόγο θα πραγματοποιηθεί σαν αντίδοτο η πρόταση Νικολά Σαρκοζύ για τα κράτη που βρέχονται από την Μεσόγειο διότι κανείς δεν πιστεύει ότι η Τουρκία θα υλοποιήσει όλους τους όρους να γίνει πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση .
Ενώ όσον αφορά την Ελλάδα , οι Στρατοκράτες και Κεμαλιστές της Τουρκίας έχουν περίεργες βλέψεις κάτι που παρουσιάζεται πιο κάτω σε ένα χάρτη παρουσιάστηκε πρωτοσέλιδα από την τουρκική εφημερίδα «Gunes» στις 21-11-2007
Ο νέος Χάρτης της Μεγάλης Τουρκίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη!!!
Πλήρης Τουρκική κυριαρχία σε Κεντρική-Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,στο Αιγαίο και την Κύπρο, την αφελή Αρμενία, τη βόρεια Συρία και τη Μοσούλη!!!
Εδώ θα ήταν παράληψη μας να μην αναφερθούμε στο γεγονός ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξή του για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην εθνοσυνέλευση ζήτησε, την επίλυση του Κυπριακού και την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα στο Τουρκικό Κοινοβούλιο
Ενώ ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη όχι στο Φανάρι όπου έρχονται όλοι οι ηγέτες, αλλά σε Ξενοδοχείο . Εδώ σας ενημερώνουμε ότι πρόσφατα η ΥΠΕΧ των ΗΠΑ κ. Κλίντον με δηλώσεις της, φαίνεται να αλλάζει «ρότα» στο Κυπριακό παραδεχόμενη ότι η περίπτωση του Σχεδίου Άναν του πρώην προέδρου Μπούς ουσιαστικά δεν ήταν εφαρμόσιμη .
Και επίσης θα πρέπει να αναφερθούμε ότι ο Πρόεδρος Barack Obama κήρυξε την 25η Μαρτίου ημέρα εθνικού εορτασμού της Ελληνικής ανεξαρτησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες κι επέδωσε αντίγραφο της διακήρυξης στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο κατά την διάρκεια επίσημης τελετής στον Λευκό Οίκο.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.
Στην τελετή του Λευκού για τον εορτασμό της 188ης επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας και ο Πρέσβης Αλέξανδρος Μαλλιάς. Ο Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Joseph Biden υποδέχτηκε με θέρμη όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Τα λόγια του έκαναν τους πάντες να νοιώθουνε ευπρόσδεκτοι.
Τζο Μπάιντεν
Ενώ όπως είπε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Joseph Biden: «Είμαι επίτιμος Έλληνας, όχι μόνο σήμερα αλλά και κάθε μέρα. Χαίρομαι που γιορτάζουμε μαζί μια τόσο σημαντική επέτειο για την Ελλάδα και για την Αμερική. Όταν λέω ότι είμαι Έλληνας κάθε μέρα δεν είναι απλώς γιατί πρωτοεκλέχθηκα στο Κογκρέσο με την βοήθεια της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, αλλά είναι επειδή η Ελλάδα και η Αμερική έχουνε κοινές αξίες, κοινούς στόχους, και κοινή φιλοσοφία, αντλημένη από την κλασσική εποχή».
Όμως το τουρκικό κατεστημένο αντίδρασε και η φωτογραφία του Μπάρακ Ομπάμα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα, μετά την άφιξη του Αμερικανού προέδρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Φωτ. Λευκός Οίκος, Pete Souza.
Η υποχώρηση του προέδρου στις απαιτήσεις της Τουρκίας για την αποφυγή της προβολής της συναντήσεως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αμερική, κυρίως από τις ομογενειακές οργανώσεις, αλλά και τους Ορθοδόξους από άλλες εθνότητες, κυρίως τις ρωσικές, διότι όλοι θεωρούν τον Οικουμενικό πατριάρχη ως αρχηγό της εκκλησίας τους. Η δυναμική της Ορθοδοξίας δεν ανακόπτεται με τις παρεμβάσεις της τουρκικής κυβερνήσεως, όταν σε ολόκληρο τον κόσμο η επιστροφή προς την θρησκεία είναι ισχυρή και οι αναζητήσεις για επικοινωνία ισότιμη και δημιουργική με το θείον είναι αναγκαία στην ψηφιακή εποχή μας. Το γεγονός προκάλεσε νέα σχόλια και παρατηρήσεις περί «μυστικότητας» που μερικοί θέλησαν να αποδώσουν στην συνάντηση, η οποία κατά γενική ομολογία πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο ξενοδοχείο του Αμερικανού Προέδρου σε εγκάρδιο κλίμα, με τον Πατριάρχη να χαρακτηρίζει πολύ θετικό το ενδιαφέρον του κ. Ομπάμα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στην συνάντηση ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος και παρέστη και ο κ. Ραμ Εμμανουέλ, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Η υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στις τουρκικές πιέσεις και η άρνησή του όπως φωτογραφηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος είναι ο πνευματικός ηγέτης, άνω των δέκα εκατομμυρίων συμπολιτών του -διότι περιλαμβάνονται και οι Ρώσοι και οι άλλοι Σλάβοι Ορθόδοξοι-, αποτελεί απόδειξη αδυναμίας. Ο Μπάρακ Ομπάμα είναι γοητευτικός, αλλά αποδεικνύεται πολύ ελαστικός στις όποιες πιέσεις. Στα σχόλια για την καθυστέρηση της δημοσίευσης της φωτογραφίας απάντησε επίσης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι «σε κάθε περίπτωση την ιστορία δεν την προσδιορίζουν οι φωτογραφίες αλλά η ουσία των γεγονότων η οποία και καταγράφεται στις δηλώσεις που έκανε ο Πατριάρχης αμέσως μετά την συνάντηση». Όπου ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο «για όσα είπε για την Χάλκη, χθες, από το βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως και του εξήγησε ότι η λειτουργία της Σχολής είναι μια ουσιαστική ανάγκη του Πατριαρχείου». Ο Πατριάρχης ανέφερε αργότερα για τα όσα είπε στον Αμερικανό πρόεδρο«Πρέπει οπωσδήποτε αυτός ο θεσμός να ανανεώνει τα στελέχη του και να εκπληρώνει τη μεγάλη αποστολή του, με τους διάλογους με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, με το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες». Η περίπτωση των φωτογραφιών της συνάντησης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. κ. Ομπάμα επαναφέρει στην μνήμη μας πράξεις κυνισμού και ολοκληρωτισμού που συνέβησαν στο παρελθόν από την Τουρκία.
Σχολιάστηκε επίσης από τον τύπο, θετικά πάντα, η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στον ναό της Αγίας Σοφίας όπου για μία ώρα περίπου άκουσε συνοδευόμενος από
Ο Πρόεδρος Ομπάμα στην Αγία Σοφία
ένα σκυθρωπό πρωθυπουργό, τον Ταγίπ Ερντογάν, την ιστορία αυτής της βασιλικής που οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα και έγινε τζαμί το 1453, χωρίς κανένα σχόλιο, λέγοντας στο τέλος για τον ναό ότι «ήταν ένα αριστούργημα».
Και για κλείσουμε το θέμα που αναφερθήκαμε για την ενημέρωση όλων των επισκεπτών – αναγνωστών του Apodimos.com κάτι που είχε άμεση σχέση με το θέμα μας και πριν παρουσιάσουμε την Στρατηγική Ανάλυση του Κωνσταντίνου Κάλφα, συμπληρώνουμε ότι το σύμβολο του σημαίνοντος διεθνούς ρόλου, που κατέκτησε η Άγκυρα με την ανεξαρτησία και τον δυναμισμό της πολιτικής της, η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα στην Τουρκία, συνιστά επίσης και μια σημαντική, πρώτη ευκαιρία για να «σφυγμομετρηθεί» η πολιτική της Ουάσιγκτον, τόσο στη ευρύτερη Μέση Ανατολή, όσο και έναντι της Κεντρικής Ασίας, του Καυκάσου και της Ρωσίας.
http://www.apodimos.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου