Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Ανακαλύφθηκαν τεχνητά δάχτυλα σε μούμιες!


Ανακαλύφθηκαν δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιού, εκ των οποίων το ένα βρέθηκε σε μια αιγυπτιακή μούμια και ενδεχομένως να πρόκειται για τις πρώτες προθέσεις που δημιουργήθηκαν ποτέ.
Τα ευρήματα, χρονολογούνται γύρω στο 600 π.Χ., ενώ φέρουν ίχνη χρήσης, που καταδεικνύουν πως είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες. Σύμφωνα με την Ζακλίν Φιντς του Βιοϊατρικού Κέντρου Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ της Βρετανίας, η μια πρόθεση είναι κατασκευασμένη από ξύλο και δέρμα ενώ εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, και το άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου.
Και οι δυο προθέσεις βοηθούσαν τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα.
Για να εξακριβωθεί περαιτέρω η χρηστική ιδιότητα των ευρημάτων, η Δρ. Φιντς έχει ''στρατολογήσει'' δύο εθελοντές που έχουν χάσει το μεγάλο δάχτυλο του δεξιού τους ποδιού, ώστε να χρησιμοποιήσουν ακριβή αντίγραφα των προθέσεων.
Ένας από τους εθελοντές ήταν σε θέση να περπατήσει πολύ καλά με μια πρόθεση από μάζα χαρτιού, όπως και με εκείνη που είναι φτιαγμένη από ξύλο, ενώ και οι δύο εθελοντές έκριναν "ιδιαίτερα άνετο" το σχέδιο της αρθρωτής ξύλινης πρόθεσης.
Η διαδικασία τους μπόρεσε να αναλυθεί χάρη σε κάμερες και αισθητήρες πίεσης, που είχαν τοποθετηθεί στην πορεία που διανύθηκε.
"Τα αποτελέσματά μου δείχνουν ότι και οι δύο αυτές μορφές μπορούσαν να αντικαθιστούν το χαμένο μεγάλο δάχτυλο, και μπορούν να θεωρηθούν ως προθέσεις", καταλήγει η Δρ. Φιντς.
Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την Δρ. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου, πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., και βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος।
http://pyrron.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails