Η ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ - ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ-ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΤΩΝ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΩΝ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ - ΤΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΕΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ - Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΩΝΥΜΩΝ - ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΣΤΟΡΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΜΑΘΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΜΑΣ

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΤΕΧΌΜΕΝΗ ΚΎΠΡΟΣ.ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΉΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΆΣ



Τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία που βρίσκονται στην κατεχόμενη περιοχή έμειναν στο έλεος του κατακτητή.
Ήδη από το 1976 ο Βρετανός δημοσιογράφος Φίλντινγκ διαπίστωνε σε άρθρο του με τίτλο "ο βιασμός της Βόρειας Κύπρου"
στην εφημερίδα "the guardian" , μετά από επίσκεψή του στα κατεχόμενα: " ο βανδαλισμός και η βεβήλωση είναι τόσο μεθοδική
και εκτεταμένη που ισοδυναμούν με θεσμοθετημένο αφανισμό κάθε τι ιερού για τους Έλληνες". Το 1990 ο Γερμανός βυζαντινολόγος Κλάους Γκάλλας πραγματοποιεί ένα ταξίδι έρευνα στην τουρκοκρατούμενη περιοχή της Κύπρου και εξετάσει την κατάσταση των ιστορικών μνημείων, δίνοντας έμφαση στα χριστιανικά. Δυστυχώς, οι διαπιστώσεις του είναι το ίδιο τραγικές. Πάνω από 250 εκκλησίες, παρεκκλήσια και μοναστήρια έχουν επηρεαστεί. Τα περισσότερα από αυτά έχουν λεηλατηθεί, βεβηλωθεί ή καταστραφεί, ενώ ένας σημαντικός αριθμός έχει μετατραπεί σε τεμένη, αφού πρώτα κλάπηκαν όλα τα εικονίσματα και τα εκκλησιαστικά σκεύη που υπήρχαν μέσα. Εκκλησίες και άλλοι χώροι λατρείας χρησιμοποιούνται επίσης, ανάμεσα στ' άλλα, ως αχυρώνες, στάβλοι, χώροι διασκέδασης, εστιατόρια, πολιτιστικά κέντρα, κοιτώνες ή αποθήκες όπλων του τουρκικού κατοχικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, λιγότερες από δέκα εκκλησίες βρίσκονται σε αποδεκτή κατάσταση.
Ακόμη, βάνδαλοι κατέστρεψαν κοιμητήρια και τις ταφόπετρές τους. Αρχαιολογικοί χώροι, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν, μετατράπηκαν σε ερείπια ή καταστράφηκαν από κατασκευαστικά έργα. Μερικοί χώροι χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι. Από το 1974 ως σήμερα καταστρέφονται συστηματικά ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία στις τουρκοκρατούμενες περιοχές, ενώ διεξάγονται παράνομες ανασκαφές.
Αρχαία αντικείμενα από μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και ιδιωτικές συλλογές έχουν κλαπεί από λαθρέμπορους και έχουν πουληθεί στο εξωτερικό. Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού αποτελεί τμήμα της Πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας.
Έτσι και η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου είναι κληρονομιά παγκόσμια και πανανθρώπινη.
Κάθε βοήθεια για τη διάσωσή της, πριν είναι πολύ αργά, είναι πολύτιμη και αποδεκτή.


http://www.manesis.gr/Kypros/kypros.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts with Thumbnails